Soros vill införa valpskatt

EU måste bygga upp större muskler för att motverka kommande finansiella kriser. ”Valpskatt”, det vill säga en omsättningsskatt på finansiella transaktioner, är ett förslag.

Miljardären George Soros spår att ”ett land” kommer att lämna euron.

– Nu krävs en plan B för att rädda EU från ekonomisk kollaps, säger han.

George Soros deltog i en paneldebatt i Wien i går söndag.

Han riktade på nytt kritik mot att den europeiska valutan euron inte backas upp av en politisk union eller en gemensam kassa.

– Det saknades redan från början riktlinjer för hur EU ska agera om något land lämnar euron – vilket under nuvarande förhållande sannolikt är ofrånkomligt, sa George Soros enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han pekade inte ut något enskilt land, men alla som lyssnade på debatten såg naturligtvis Grekland framför sig.

George Soros är kritisk till att det inte finns någon ”plan B” att ta till för att hantera den akuta krisen.

– Det är därför som EU:s politiker och myndigheter så envist håller fast vid status quo och insisterar att bevara det nuvarande systemet i stället för att erkänna att det finns grundläggande briser som behöver rättas till, sa George Soros.

Krisen i Grekland kan lätt sprida sig och det finansiella systemet är sårbart, menade George Soros som själv skodde sig på pundkrisen 1992.

– Låt oss inse att vi är på gränsen till en ekonomisk kollaps och att det är dags att inse behovet av en förändring, sa George Soros.

Hans förslag är att EU måste skapa en större central budget, lägga en omsättningsskatt på finansiella transaktioner och bygga upp en tre gången så stor krisfond som den som finns i dag.

EU-kommissionen har redan aviserat ett förslag om finansskatt inom hela EU i höst.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.