Soros: Omikron kan bli Xi Jinpings fördärv

Kinas president Xi Jinping är det största hotet mot vårt samhälle, men i och med omikron är hans ställning i Kina inte lika säker som den en gång var. Det säger miljardären och finansmannen George Soros i ett tal på måndagen.
Xi Jinping och George Soros.
Xi Jinping och George Soros. Foto: TT

George Soros varnar, i ett tal om Kina på måndagen, för att det öppna samhällets framtid står på spel under det kommande året.

Han pekar på att vi står inför flera avgörande händelser i närtid, såsom Putins potentiella invasion av Ukraina, men även viktiga valutgångar i såväl Frankrike som Ungern. Senare under året är inte bara det amerikanska mellanårsvalet i fokus, utan även det kinesiska kommunistpartiets kongress, där Xi Jinpings framtid inom partiet avgörs. Och just Xi Jinping, menar Soros, är det största hotet mot det öppna samhället.

“Klimatförändringar kommer att förbli en viktig politisk utmaning för världen, men den största geopolitiska brännpunkten i världen idag är den eskalerande konflikten mellan två styrelseformer som är diametralt olika varandra. Låt mig därför definiera skillnaden så enkelt som jag kan. I ett öppet samhälle är statens roll att skydda individens frihet. I ett stängt samhälle är individens roll att tjäna statens härskare”, säger han.

Här menar han att man inte ska ta de öppna samhällenas vinst för givet, och pekar på situationen i såväl Ukraina som Taiwan. Enligt Soros ger dessa situationer vid handen att ett krig mellan USA och dess fiender har blivit mer troligt.

Han menar att USA fått se sin tidigare överlägsna ställning försvagas de senaste årtiondena, till viss del på grund av teknologiska framsteg och AI-tekniken. Denna teknik har skärpt konflikten mellan USA och Kina, menar han, särskilt då den kan användas för övervakning.

“AI är särskilt bra på att ta fram instrument för övervakning som hjälper repressiva regimer och sätter öppna samhällen i fara. Coronaviruset förstärkte fördelen som repressiva regimer åtnjuter genom att legitimera användandet av personuppgifter för statlig kontroll”, säger han.

Soros: Allt kan komma fram under Vinter-OS

Han menar dock att XI Jinpings försök att införa total kontroll över invånarna, med omfattande nedstängningar, faktiskt kan verka mot att XI Jinping får sitta kvar vid makten. Detta då dessa åtgärder inte är troliga att fungera mot exempelvis omikronvarianten.

Soros hävdar att invånarna i Kina inte har vaccinerats mot omikron eller delta, utan bara den ursprungliga wuhan-varianten och att detta har hållits från Kinas invånare. Således är de verktyg han har att tillgå begränsade till genomgripande nedstängningar, vilket allvarligt drabbar ekonomin.

“Omikron kan bli Xi Jinpings fördärv. Det är mycket mer smittsamt än någon tidigare variant, även om det är mindre skadligt för de som har vaccinerats. Men den kinesiska befolkningen har bara vaccinerats mot wuhan-varianten och Xi Jinpings hemlighet kommer troligtvis att avslöjas under vinter-OS eller snart därefter”, säger Soros.

Det råder redan spänningar inom kommunistpartiet och Xi Jinping har många fiender, mycket på grund av att han försökt sätta privata företag under allt större kontroll, vilket straffat sig ekonomiskt, enligt Soros. Krisen inom fastighetssektorn har också skakat om förtroendet, och det förstärks av Kinas demografiska problem.

Soros menar att Xi Jinpings försök till total kontroll alltså har misslyckats och att han kan komma att förlora makten vid höstens kongress.

“Man kan hoppas att Xi Jinping kommer att ersättas av någon som är mindre repressiv på hemmaplan och mer fredlig utomlands. Detta skulle avlägsna det största hotet mot öppna samhällen idag och de borde göra allt i sin makt att uppmuntra Kina att röra sig i denna önskade riktning”, avslutar han.

Soros tal hölls vid Hoover Insitute och inledde panelsamtalet ‘China on the Eve of the Winter Olympics: Hard Choices for the World’s Democracies.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.