Softbank-grundaren: Generad och otålig efter kursfallet

Investeringskonglomeratet Softbanks grundare Masayoshi Son skäms över hur portföljen utvecklats på senare tid, vilket lett till ett 30-procentigt fall i aktiekursen för moderbolagets aktie sedan i april. Grundarens uttalanden för Nikkei Business gjordes efter en stormig tid för två av Softbanks nyckelinnehav: Wework och Softbank.
Softbank-grundaren: Generad och otålig efter kursfallet - masayoshi-son-affarsvarlden-700_binary_6863769.png

Resultaten för Softbank har hittills inte varit lika omedelbara som väntat, sade Masayoshi Son till den japanska tidningen.

“Det gör mig generad och otålig”, sade Masayoshi Son.

Grundaren påpekade samtidigt att avkastningshorisonten är lång, planen för Softbank är 30 år och hans vision sträcker sig så långt som 300 år.

“Vi har bara börjat och jag känner att det finns gigantisk potential”, sade han.

Strategin är att investera i bolag som delar synen att artificiell intelligens (AI) kommer förändra världen. För att hitta tillväxt har Masayoshi Son allt mer riktat uppmärksamhet mot Sydostasien, sade han vidare.

“Jag har alltid tittat på USA och Kina med avundsamhet, sett till marknadernas skala, men nu är tillväxten glödhet för bolag som kommer från små marknader i Sydostasien”, sade han.

Softbanks investeringskonglomerat har de senaste åren tagit form med investerande av saudiska oljepengar via den så kallade Visionsfonden, som investerat 100 miljarder dollar med siktet inställt på att ställa om Saudiarabien från dess oljeberoende. För närvarande arbetar Softbank med en andra fond, Vision II.

Kapitalanskaffningen har dock stött på problem, enligt rapporter i flera medier, efter att storinnehavet Weworks börsnotering kollapsat och innehav som Uber genomfört notering och aktiekursen därefter fallit brant, något som fått investerare att skruva på sig i fråga om Softbank-grundarens förmåga att växla upp techbolag till lönsamma affärer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase