Söderbergarna tillbaka i huset

Ratos aktie har klappat ihop och den förr så välkända ägarfamiljen har levt ett liv i skymundan. Men i december tog återigen Söderbergs kontroll över det börs­noterade private equity-bolagets styrelse.

Familjen Söderberg ingick en gång i världen i den grupp av svenska företagare som kallades ”De femton familjerna” efter förre kommunistledaren C H Hermanssons epokgörande kartläggning på 1960-talet. Hermansson sköt in sig på de femton familjernas dominerande makt i det svenska näringslivet, ett gäng med, givetvis, familjen Wallenberg i spetsen.

De flesta av Hermanssons ledande ­finansfamiljer har förlorat sina toppositioner, ­några är helt bortraderade. Men även om merparten av Hermanssons familjer har blivit förbisprungna har några av dem fortfarande både makt och betydande rikedom. En av dessa familjer är Söderbergs, i dag något av ”den glömda dynastin”. Av den företags­intresserade delen av befolkningen är det bara de allra äldsta som har någon som helst koll på vad Söderbergsdynastin är och står för. Men rika är de fortfarande, söderbergarna. Och nu är de tillbaka i rampljuset.

Ratos nye ordförande Per-Olof Söderberg, 63 år, är av den femte generationen Söderberg. Förutom att hålla klubban i Ratos har han startat, leder och är huvud­ägare i förmögenhetsrådgivningsbolaget Söderberg & Partners. Per-Olof Söderberg tycks också vilja göra en bredare samhällsinsats, han är styrelseordförande i Stockholms Stadsmission.

Det är han inte ensam om. År 1960 bildades Ragnar Söderbergs stiftelse och Torsten Söderbergs stiftelse (de två herrarna tillhörde tredje generationen) och på så vis skapades ­dels en stabil ägarstruktur i familjeföretaget Ratos, dels möjligheter att genom donationer gynna angelägna ”landsgagneliga” ändamål. Bröderna tillsköt ett mycket stort kapital till stiftelserna i form av Ratosaktier.

Man använder gärna, precis som wallenbergarna, uttrycket ”landsgagneliga” syften. De söderbergska stiftelserna är bland landets största finansiärer av forskning inom områdena ekonomi, medicin och rättsvetenskap.

I början av 2000-talet gjorde Ratos dåvarande vd Arne Karlsson ett antal mycket ­lönsamma företagsaffärer som bäddade för en god ekonomisk utveckling och stigande aktiekurs några år framåt.

Men utvecklingen bröts och ­familjen ­Söderbergs börsnoterade ägarbolag Ratos har rasat på börsen de senaste åren. Aktiekursen har på några år minskat från 130 till 33 kronor per aktie och företaget har på tre år bytt vd tre gånger, styrelseordförande två gånger, kraftigt sänkt utdelningen och förlorat en del av det egna kapitalet.

Familjestiftelserna – och familjen – har fått se värdena på innehaven på några få år sjunka kraftigt.

Men söderbergarna är fortfarande rika och saknar inte inflytande, men den har ­sedan många år varit förhållandevis anonym, fast familjemedlemmar kan ibland dyka upp på kändissidorna i Hänt i Veckan eller Svensk Damtidning.

Dynastin har inte på många år haft någon samlande gestalt och frontfigur utåt. Men nu tar familjen sitt ansvar. Per-Olof Söderberg ur femte generationen har tagit över ordförandeposten i Ratos och ­kusinen Jan Söderberg är vice ordförande. Förutvarande styrelseordföranden Jonas Wiström, i många år framgångsrik vd för ÅF, är ny vd.

Det finns en del att jobba med i bolagen. Tidningen Privata Affärer har kallat Ratos en studie i vanskötsel.

En flerårig trend med svag intjäningsutveckling, lågt kassaflöde, hög skuldsättning och rejäla overheadkostnader för att finansiera förlustinnehav och ohållbart höga utdelningar. Aktieanalytiker som ­Affärsvärlden talat med är heller inte särskilt imponerade av Ratos bolagsportfölj.

En förklaring som brukar nämnas är att Ratos ägarstiftelser och familjemedlemmar sålt av lönsamma bolag för att de premierat höga utdelningar. Enligt uppgifter till ­Affärsvärlden har även incitamentsstrukturen internt varit konstruerad så att framgångsrika exits gett bonus. Det har resulterat i att fina och lönsamma företag har sålts, medan de bolag som haft problem legat kvar i portföljen. Ratos har blivit sittande med flera usla innehav.

***

Söderbergs har rötter i industrialismens genombrott i Sverige. Anfadern ­Per-Olof ”Pelle” Söderberg grundade år 1866 stålhandelsföretaget Söderberg & Haak, pionjärer inom grosshandel med järn och stål. Första kontoret låg på en av Gamla stans mörkaste gator, Packhusgränd. ­Söderberg & Haak kom att ombildas och bli det börsnoterade riskkapitalbolaget Ratos. För två år sedan firade de 150-årsjubileum. ­Bolaget håller nu till centralt i huvudstaden, i den av Ratos ägda fastigheten Drottninggatan 2, det så kallade Adelswärdska huset. Det är en av Stockholms stiligaste hus, i en miljö mycket olik Gamla stans mörka gränder. Grannar är bland annat ­Rosenbad.

Mest profilerad var familjen under den tredje generationen med bröderna Torsten och Ragnar i ledningen. Namnet Ratos är en förkortning av Ragnar och Torsten.

Familjens frontfigur då var Ragnar ­Söderberg (1900–1974), en lång och stilig karl som var nära vän med Marcus Wallenberg och under en stor del av 2000-talet en av Sveriges tyngsta näringslivsprofiler. Wallenberg uppskattade mycket Ragnar Söderberg och engagerade honom i styrelser, bland annat i ­familjen Wallenbergs egna bank, Stockholms Enskilda Bank. Totalt hade ­Söderberg enligt Koncentrationsutredningen 36 styrelse­uppdrag, Marcus Wallenberg hade 61.

Till det goda förhållandet mellan finans­familjerna Wallenberg och Söderberg ­bidrog säkert att Ragnar Söderberg ett antal år var gift med Ingegerd Wallenberg, dotter till diplomaten och affärsmannen Axel Wallenberg, som var son till Enskilda Bankens grundare André Oscar Wallenberg. Det är som bekant inte ovanligt med giftermål mellan företagsdynastier.

Familjerna Wallenberg och Söderberg har gjort en hel del affärer tillsammans under åren. Bland annat grundade de tillsammans 1917 SPP, Sveriges Privatanställdas Pensionskassa, som kom att bli ledande förvaltare av tjänstepension inom ITP.

Stiftelserna som skapades av Ragnar och Torsten Söderberg innehar i dag tillsammans drygt 18 procent av kapitalet i Ratos och nära 30 procent av rösterna. Själva ­familjen Söderberg har tillsammans cirka 18 procent av kapitalet och drygt 40 procent av rösterna.

Familjen Söderberg har genom åren ­engagerat sig i flera offentliga uppdrag och projekt, bland annat Handelshögskolan i Stockholm, Stockholms Handelskammare och SPP. Två salar på Handelshögskolan i Stockholm har fått namn efter Ragnar och Torsten Söderberg och vid båda salarnas ingångar sitter foton på de två donatorerna.

Framför allt Göteborgsgrenen av Söderbergfamiljen har engagerat sig för kulturen och bland annat betytt mycket för Röhsska museet i staden.

Både Per-Olof Söderberg och Jan Söderberg är aktiva i affärslivet. Per-Olof, född 1955, är son till Sven Söderberg som var en av Ragnar Söderbergs tre söner. Jan, född 1956, är son till Erik Söderberg, också han son till Ragnar. De två kusinerna driver båda egen affärsverksamhet.

Per-Olof startade Söderberg & Partners år 2004 tillsammans med Gustaf Rentzhog, avhoppare från Carnegie, som sedan starten varit vd. Bolaget har utvecklats väl och växt snabbt och har i dag 1 400 medarbetare och 70 kontor. År 2016 omsatte ­Söderberg & Partners drygt 2,5 miljarder och gjorde en rörelsevinst på över 350 miljoner kronor.

Söderberg & Partners hamnade i blås­väder för några år sedan efter att bolaget bland annat fått kraftig kritik av Konsumentverket för missledande marknads­föring. Exempelvis tvingades man döpa om fonder som man kallat ”Trygghetsfonder”, beteckningen ansågs vilseledande.

Jan Söderberg, född 1956, har en bakgrund värdig en dynastiättling. Uppväxt på Strandvägen i Stockholm, skolstart i privata Broms skola på Brahegatan där kungen gick, studentexamen vid Palmgrenska gymnasiet på Östermalm.

Jan Söderberg grundade 1995 Söderbergföretagen, efter att industrilegendaren Rune Andersson föreslagit honom att bli egen ­företagare. I dag är Söderbergföretagen en grupp av industri- och teknikhandels­företag med en omsättning på cirka en miljard kronor. Dessförinnan var Jan Söderberg vd för Bröderna Edstrand. Han har även haft ­ledande befattningar i industriföretagen Dahl Invest, Fosselius & Alpen och Esselte. Jan Söderberg är också styrelseledamot i bland annat den ideella organisationen Min Stora Dag.

Nu är det dessa kusiner, som hittills haft karriärer utanför familjeföretaget, som ska axla familjens ansvar och försöka få Ratos på fötter igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF