Socialt inkompetent – men ändå framgångsrik
Den som inte är socialt kompetent verkar inte ha det lätt. För bara några år sedan hade ingen hört talas om egenskapen. I dag har den seglat upp som en av de mest eftertraktade egenskaperna hos medarbetare och ledare. Det sägs att inte ens den mest avancerade utbildning eller erfarenhet är något värd utan en hög social kompetens.
Fast vad innebär det att vara socialt kompetent egentligen? Affärsvärlden vänder sig till Nicolas Jacquemot, expert på social kompetens och författare till storsäljaren Handbok i konsten att vara social. Han är kommunikationsrådgivare på pr-företaget GCI där han också arbetar med personlig coachning för personer som vill stärka sin sociala kompetens.
– Att vara socialt kompetent innebär många olika saker, som förmågan att kunna fungera med alla sorters människor, kunna hantera besvärliga situationer och besvärliga personer. Ofta handlar social kompetens om vad man kan göra för andra. Om att lyfta fram andra och få dem att känna sig sedda.
Måste man vara socialt kompetent på jobbet?
– Måste och måste, men det är svårt att undvika att umgås med andra. Och att det är viktigt med social kompetens i jobbet beror på att en arbetsplats måste fungera.
Nicolas Jacquemot menar att många sökande till ett visst ledigt jobb kan ha samma kompetens, då blir den sociala kompetensen avgörande. Det gäller på alla nivåer, även toppositionerna, menar han.
Det som kan verka konstigt är att det finns en lång rad personer i det svenska näringslivet som klarat sig mycket bra utan att vara några sociala förebilder. Som exempel kan nämnas Göran Collert (tidigare ordförande i Föreningssparbanken), Leif Östling (vd på Scania), finansmännen Gustaf Douglas och Fredrik Lundberg, entreprenören Bertil Hult, EF Education. Män som är omvittnat hårdföra och i ett par fall burdusa maktspelare, kända för sina regelrätta sågningar av anställda.
Det finns många personer som inte alls verkar prioritera social kompetens men som lyckats ändå.
– Ja, det är precis så det är. Och det är klart att man kan fundera ibland, säger Nicolas Jacquemot.
Han medger att raka motsatsen till social kompetens kan vara den bästa framgångsstrategin för att få de bästa jobben.
– Om man till exempel har lång yrkeserfarenhet bakom sig så kan man ju klara sig på att ha visat resultat tidigare och gjort sig ett namn som en bra ledare. Och visst, man kan ju undra hur man kan bli känd som en bra ledare utan att vara socialt kompetent, säger Nicolas Jacquemot som tror att det kan förklaras av att social kompetens är en egenskap som ganska nyligen börjat efterfrågas hos ledare. Kommunikationsförmåga och förmågan att lyfta fram andra människor har inte alltid varit högt värderade hos ledare, menar han.
Kan det inte rent av vara en tillgång att vara socialt inkompetent? En chef som lägger mycket kraft på att bli omtyckt och få alla medarbetare kanske förlorar fokus på resultatet. Det håller inte Nicolas Jacquemot med om.
– Nej, det tror jag faktiskt inte. Visserligen kan det vara så att om man hela tiden visar hänsyn och tänker på andra människor kanske det kan vara lite svårt att fatta viktiga beslut.
Social kompetens efterfrågas ofta i platsannonser och många personer lägger både energi och pengar på att öva upp den egna sociala kompetensen. Det ges många föreläsningar och det finns ett stort antal kurser i social kompetens., både inom den akademiska världen och inom utbildningar riktade mot företag.
Men att social kompetens skulle vara en övergående trend tror inte Nicolas Jacquemot.
– Om 20 år kommer kravet på att man måste vara socialt kompetent gälla alla. Jag har lite svårt att uttala mig om andra länder, men åtminstone i Sverige.
Nicolas Jacquemot tror att det kan finnas vissa problem att ha en svensk, socialt kompetent profil för den chef som till exempel ska leda en fabrik i Kina.
– Men jag vågar ändå tro att engagemang, glädje och hänsynstagande är bra i alla länder.
Det är svårt att skriva en artikel om social inkompetens i näringslivet utan att komma att tänka på en viss person. Affärsvärlden ringer upp nöjeskungen Bert Karlsson.
Är du ett exempel på en person som är socialt inkompetent men lyckas bra ändå?
– Nej, det tycker jag inte. Jag är socialt komptent. Jag tror att jag sköter mig ganska bra. Till exempel behåller jag mina anställda ganska länge, till skillnad från många andra.
Bilden av Bert Karlsson är ändå att du är ganska bufflig.
-När jag blir förbannad så blir jag förbannad. Egentligen är jag är nog lite för snäll. Men har du en affärsidé som är stark så behöver du inte hålla på och fjäska för kunder och personal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.