Snart dags för spelbolagen
Stockholmsbörsen mätt som OMXSGI har rekylerat rejält från all-time-high som noterades så sent som i början av oktober och nära nog sammanföll med förra uppdateringen av Småbolagsportföljen i tidningen. Småbolagsportföljen har tappat 2,6 procentenheter men har trots en bitvis skakig börs utvecklats betydligt bättre än jämförelseindexet OMXSGI som har tappat 5,8 procentenheter under samma period. Småbolagsportföljen har därmed hämtat hem 3,2 procentenheter relativt index men haltar alltjämt efter med 6,8 procentenheter sämre än index.
Överlag är rörelserna i aktierna relativt stora men avstämt per i dag så landar merparten av portföljens aktier relativt oförändrade. Rapporterna från Qliro och Proact övertygade i förra veckan och båda aktierna steg, framför allt Qliro som satte nya finansiella mål för 2019.
Störst procentuell nedgång står medicinteknikutvecklingsbolaget Camurus för. Aktiekursen har rekylerat ner från 117 kronor, bland annat påeldad av FDA-oro hos andra börsbolag (till exempel Getinge och nu senast Boule Diagnostics) samt en allmän riskaversion när börsen skakar till.
Även portföljens största innehav Enea har rekylerat tillbaka efter en fin kursresa och tappat 6 procent i börsraset och bidrar därmed med det största negativa nettobidraget. Bolaget rapporterar den 23 oktober, det vill säga efter tidningens pressläggning, och vi förväntar oss ytterligare ett kvartal med hög tillväxt. Aktien är alltjämt försiktigt värderad och förhoppningsvis kommer aktiemarknaden successivt uppvärdera de nya tillväxtdrivarna som bolaget nu har.
Spelbolagen har haft det fortsatt tufft på börsen, men vissa signaler finns om att botten för sektorn möjligen är passerad. Flera aktier har studsat upp från sina ettårslägsta noteringar. Norska spelbolaget Gaming Innovation Group (GIG) har inte utvecklats som tänkt och vi bedömer att mycket negativt nu är diskonterat i kursen. Inte ens den stora kurstriggern i förra veckan, där bolaget meddelade att den stora landbaserade aktören och kunden Hard Rock International har skrivit avsiktsförklaring om att använda GIG:s sportbok, fick någon större kvarvarande effekt. Aktien steg dock 28 procent på två börsdagar men har sedan åter tappat nästan hela kursuppgången.
Bolaget har även presenterat flera avtal som kan betecknas som milstolpar på några av de nya produktvertikaler som GIG investerat mycket pengar och tid i de senaste åren. Till exempel sportboken. Det är viktigt att alla nya produktvertikaler som tyngts med digra utvecklingskostnader nu fylls med kunder och intäkter.
Att nyhetsflödet nu är positivt verkar dock inte bita på aktiemarknaden som fokuserar kortsiktigt. GIG:s egna B2C-del står fortfarande för en majoritet av intäkterna och utvecklingen där övertygade inte under våren. Bolaget har vidtagit åtgärder inom B2C. Samtidigt är GIG i första hand ett B2B-case med goda möjligheter att nå mycket höga marginaler i framtiden, givet att bolaget täcker hela värdekedjan inom bettingsektorn. De initiala marknadssiffrorna från USA från sportbetting har visat kraftig tillväxt och förhoppningsvis kommer aktiemarknaden värdera upp GIG:s stora potential inom sportbok i USA.
Denna vecka väntar rapporter från Rejlers, Camurus och Mr Green, där vi bedömer att Mr Green har bäst möjligheter till positiv kursreaktion givet den nedtryckta värderingen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.