SBB
SBB och svenska kronan rasar i tandem: ”En mödosam väg”
Senaste två åren har utvecklingen för svenska kronan och fastighetsbolaget SBB gått hand i hand.
“Lite som Winston Churchill sade: ‘Man kan lita på statistik bara när man själv har förfalskat den’. Sambandet stämmer inte om man tittar bakåt i tiden, men för senaste två åren är det så”, säger Lars Henriksson, seniorstrateg på Handelsbanken Capital Markets.
Faktum är att de svenska fastighetsbolagen till stor del styr kronans utveckling just nu. Framför allt utländska investerare är oroliga för att Sverige ska hamna i en fastighetskris och då det finns stora lån i fastighetsbolagen skulle det kunna dra med sig bankerna.
“Kronkursen styrs mycket av fastighetsbolagen just nu. Det är vid SBB den akuta krisen verkar vara just nu, så därför får det bolaget illustrera hur kronan påverkas”, säger Lars Henriksson.
Han berättar att de utländska investerarna på senare tid känt oro av två anledningar. Dels är det hushållens stora skuldsättning som gett effekter på konsumtion och detaljhandel, dels är det oro för att fastighetsbolagen. I synnerhet de med kommersiella fastigheter har stora lån.
“En del av fastighetsbolagens lån är obligationslån som ligger ute i marknaden nu och en del har lån direkt med banken. Att det det finns en oro för att fastighetsbolagen skulle dra med sig bankerna i fallet är snudd på galen oro. De svenska bankerna är otroligt välkapitaliserade och tjänar i dagsläget väldigt mycket pengar”, säger Lars Henriksson.
Framöver bedömer Handelsbanken att svenska kronan kommer att stärkas. Banken tror på en långsamt starkare krona som kanske kommer ned till 11,2 gentemot euron vid årsskiftet.
“Det är en mödosam väg. Det här greppet som fastighetsbolagen har på kronan kan släppa om det kommer upp lösningar på problemen. Det kanske gör det när man ser att räntorna höjts klart, eller att andra lösningar kommit på plats”, säger Lars Henriksson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.