’Snåljåpen’ har blivit välgörare
I många år fick Ikeas grundare Ingvar Kamprad på skallen i media för att han ansågs ge för lite pengar till välgörenhet. Ansedda brittiska magasinet The Economist skrev år 2006 att Kamprads holländska stiftelse Stichting Ingka Foundation är världens rikaste, eftersom den äger Ikea, men också en av de minst generösa. Stiftelsens bidrag bestod länge huvudsakligen av ”awards” till duktiga formgivare. Den största enskilda insatsen var länge en mångmiljondonation till Ingvar Kamprad Designcentrum vid Lunds tekniska högskola.
Men något har hänt. Stichting Ikea Foundation, välgörenhetsgrenen, har under energisk ledning av vd Per Heggenes gjort en anmärkningsvärd uppryckning. På brittiska affärstidningen City AM:s senaste lista över världens största välgörenhetsstiftelser (se ovan), rankade efter hur mycket pengar som fanktiskt skänks bort, hamnar Stichting Ikea Foundation på fjortonde plats globalt och på sjätte plats i Europa.
Ikea Foundation gav 2013 bort motsvarande 905 miljoner kronor. Målet är att ligga runt miljardstrecket de närmaste åren, enligt vd Per Heggenes.
Till detta kommer välgörenhet och sociala insatser från en rad andra bolag och stiftelser inom den snåriga Ikeasfären.
Den officiella förklaringen från Ikea till den kraftiga upptrappningen av välgörenheten är att sfären har ackumulerat så mycket kapital att det nu finns tillräckliga reserver.
Det finns också mer tekniska förklaringar. Stadgarna i Hollandsstiftelsen har tidigare inte medgett allmän välgörenhet, utan syftet har varit helt inriktat på att stödja design och designutbildning. Men för några år sedan ändrades stadgarna och syftet breddades till att omfatta även sjuk- och hälsovård, miljövård, stöd till barn i utvecklingsländer, katastrofhjälp, med mera.
Förutom att Hollandsstiftelsens välgörenhet har trappats upp kraftigt har Ingvar Kamprad bildat två nya stiftelser de senaste åren: The Kamprad Family Foundation i Växjö, som väntas växa till en av Sveriges allra största, och Agunnarydsstiftelsen, som stödjer hembyn Agunnaryd.
Ingvar Kamprad är inte ensam bland de superrika om att ägna sig åt filantropi. Den amerikanska investeraren och mångmiljardären Warren Buffet och Microsofts grundare Bill Gates har pläderat för att de allra rikaste bör ge bort en stor del av sina förmögenheter – och har gjort det själva.
Det går också att spekulera om ifall den nu 88-årige Ingvar Kamprad vill bättra på sin image vid sidan av att göra gott.
Åren 2011 och 2012 gjorde han stora personliga donationer i Schweiz där han bodde i cirka 40 år innan han skrev sig i Sverige igen i mars 2014. Han donerade bland annat motsvarande 75 miljoner kronor till ett äldreboende i Epalinges, nära sitt dåvarande schweiziska hem. En stiftelse som skall stödja aktiviteter för blinda och synskadade barn och ungdomar fick motsvarande 70 miljoner kronor.
Men merparten av Kampradsfärens välgörenhet och sociala bidrag kommer från dess stiftelser (se sammanställning nedan), en konstruktion som vanligen erbjuder skattefördelar. I Sverige gäller att en välgörenhetsstiftelse slipper skatt om den delar ut 80 procent av sin inkomst. Och den holländska välgörenhetsstiftelsen, som svarar för lejonparten av gruppens filantropi, behandlas ännu mer förmånligt skattemässigt.
Noterbart är dessutom att delar av Kampradsfärens välgörenhet finansieras av kapital som kommer från stiftelsen Interogo i Liechtenstein och från Inter Ikea. Båda dessa enheter har byggts upp av kapital som genom ett sinnrikt franchisesystem skatteförmånligt slussats från själva Ikea, bolaget där verksamheten drivs.
Det ursprungliga syftet med holländska Stichting Ingka och Stichting Ikea var förmodligen inte i första hand välgörenhet. Huvudsyftet var snarare att hålla ihop Ikea och motverka risken för splittring, split och söndring. Att, som Kamprad brukar säga, trygga ett evigt liv för Ikea. Men en sådan här stiftelse måste ju ha ett syfte, och till att börja med blev det stöd till design. Under resans gång har den utvecklas till en av världens största välgörenhetsstiftelser. Skattefördelarna ingår så att säga i paketet.
På tal om skatter stödjer Ikano en stiftelse i skatteparadiset Curaçao, Kinderbescherming, som har till uppgift att skydda barn som riskerar att fara illa. Ikano stödjer också en skola på ön, Pro Alpha. Kampradsfären har flera bolag på den karibiska ön, som har nära kopplingar till Holland, inte minst på grund av möjligheten till bra skatteupplägg.
Skatteplanering och välgörenhet i skön förening.
Välgörenhet för miljarder
Stichting Ikea Foundation: Europas sjätte största bidragsgivare
Donerade: För drygt 900 miljoner kronor i fjol.
Fokus: Fattiga barn och ungdom.
Ordförande: Sten Palmquist.
Kampradsfärens holländska välgörenhetsstiftelse Stichting Ikea Foundation har utvecklats till en av de största i världen. Den delade i fjol ut motsvarande 905 miljoner kronor, en ökning med 21 procent jämfört med året före.
Stiftelsen var 2012 den sjätte mest givmilda i Europa och fjortonde i världen, enligt en rankning som gjorts av den engelska affärstidningen City AM. Förmodligen kommer Stichting Ikea att avancera i rankningen, med tanke på den kraftiga ökningen av stiftelsens verksamhet under fjolåret.
Konstruktionen är inte helt enkel, det brukar den inte vara i Kampradsfären. Stichting Ikea är systerstiftelse till Stichting Ingka, som äger Ikeakoncernen, som i sin tur har runt 250 miljarder kronor i eget kapital.
De två stiftelserna har samma styrelse. Det hela fungerar så att ledningen för välgörenhetsgrenen, Stichting Ikea Foundation, föreslår styrelsen olika välgörenhetsinsatser. Styrelsen beslutar vad den vill lägga pengar på och medel överförs från huvudstiftelsen Ingka Foundation till Ikea Foundation.
Ingvar Kamprad avgick nyligen ur styrelsen efter att ha varit dess ordförande sedan starten 1982 (se separat artikel).
Ikea Foundation leds av vd:n, norrmannen Per Heggenes. Han inledde sitt uppdrag 2009 och har expanderat verksamheten kraftigt. Heggenes har arbetat som internationell pr-konsult i många år och var tills nyligen även familjen Kamprads personliga talesperson. Men i och med att välgörenhetsstiftelsens verksamhet ökat kraftigt har Per Heggenes lämnat rollen som talesperson. Till sin hjälp i välgörenhetsarbetet har Heggenes en stab på cirka 15 personer i staden Leiden i Holland, där även Ikeas huvudkontor ligger.
– Det är inget självändamål att bli en av de största donatorerna, men vi har stora ambitioner och då krävs det stora summor, säger Per Heggenes till Affärsvärlden.
Välgörenheten riktas främst mot barn och ungdomar i utvecklingsländer. Tillsammans med grundaren Ingvar Kamprad har fyra grundbultar för välgörenhetsinsatserna formulerats.
Att barnet ska ha något det kan kalla sitt hem, som ger trygghet och är en bra bas för uppväxt och utveckling.
Hälsa, det vill säga bra och näringsrik mat, sjukvård, vaccinering, sanitet.
Kvalificerad utbildning, med väl utbildade lärare som alltid finns på plats och som undervisar efter bra pedagogiska principer.
En rimlig inkomst som familjen kan leva ett självständigt och anständigt liv på.
Ikea Foundation driver i princip inte egna projekt. Inriktningen är att samarbeta med etablerade välgörenhetsorganisationer, i dag ett 30-tal. Det ska gärna vara stora organisationer som Rädda Barnen, Unicef och FN:s flyktingorgan UNHCR.
– Vi vill hjälpa miljoner, och då krävs det stora organisationer med stora resurser, erfarenhet, expertis och kontakter med myndigheter. Vår roll är att vara idégivare och project managers, initiera samarbeten och driva på, i sann Ikeaanda. Och, givetvis, bidra ekonomiskt, säger Per Heggenes.
Ikea Foundation ger också stora summor i bidrag till flyktingläger, till exempel ett av världens största läger, Dollo Ado i södra Etiopien. Stiftelsen donerar även till katastrofhjälp, som till exempel till flyktingar från Syrien och till drabbade av tyfonen Haiyan i Filippinerna.
***
Ikea Stiftung (Tyskland): Hjälper barn och ungdomar
Kapital i dag: Motsvarande 180 miljoner kronor, ger cirka 10 miljoner kronor i bidrag per år.
Fokus: Boendekultur, inredning, stöd till barn och ungdom
Stiftelsen grundades av tyska Ikea 1981 med ett startkapital på 2,5 miljoner D-mark. I dag har den ett kapital på 20 miljoner euro, motsvarande cirka 180 miljoner kronor. I snitt delar man ut runt motsvarande tio miljoner kronor inom främst tre områden:
Förbättrad boendekultur och inredning.
Projekt för stöd till barn och ungdomar, speciellt till utsatta grupper.
Konsumentutbildning.
Stiftelsens hela avkastning kan användas till välgörenhet, då det tyska Ikeabolaget tar hand om drifts- och administrationskostnaderna. Vid sidan av stöd till olika projekt delas också en rad stipendier ut.
Senaste verksamhetsberättelsen omfattar åren 2008-2011. Den påkostade redovisningen kan laddas ned från stiftelsens webbsida.
***
Ikea Stiftung (Schweiz): Ger bidrag till unga designer
Kapital: Ingen uppgift. Motsvarande 35 miljoner kronor har delats ut de senaste tio åren.
Fokus: Designprojekt och studiebidrag.
Kamprad grundade redan år 1973 en stiftelse i Schweiz med syftet att stödja projekt inom inredningsarkitektur och ge studiebidrag. Startkapitalet var 100 000 schweizerfranc. Inriktningen är främst att stödja unga designer i Schweiz.
David Affentranger, informationschef på Ikea i Schweiz, sitter i styrelsen. Han berättar att stiftelsen de senaste tio åren gett cirka fem miljoner schweizerfranc (cirka 35 miljoner kronor) i bidrag till unga designers. Det har handlat om vidareutbildning och utveckling av designprojekt, till exempel finansiell hjälp för prototyper, ritningar etc.
Det händer att det hela resulterar i produkter som platsar i Ikeasortimentet. Exempelvis utvecklade två unga designers trädgårdsredskap i fjol som nu säljs av Ikea i flera länder.
***
Agunnarydsstiftelsen: För en levande landsbygd
Kapital: 9 miljoner kronor. Donerar i snitt några hundra tusen kronor per år.
Ordförande: Bengt Nilsson.
Agunnarydsstiftelsen är den minsta av de många stiftelserna i Kampradsfären, men troligtvis en av de som ligger grundaren närmast om hjärtat. Småländska Agunnaryd är den socken där Ingvar Kamprad växte upp och är bokstaven ”a” i Ikea.
Ingvar Kamprad hade tidigare bland annat stöttat en ombyggnad av lanthandeln i socknen, med motkravet att byborna själva bidrog med en lika stor summa. Men i december 2011 grundade han Agunnarydsstiftelsen och donerade sex miljoner kronor som startkapital.
Stiftelsens avkastning ska användas till byns bästa. För att komma igång snabbt sköt Kamprad senare till ytterligare fyra miljoner kronor, som placerades i ett nybildat dotterbolag till stiftelsen.
Ändamålet med stiftelsen är att ”främja förutsättningarna för att bo och verka på en levande och attraktiv landsbygd inom sockengränsen för Agunnaryds nuvarande församling”. Stiftelsen skall stötta genomförandet av projekt, aktiviteter eller investeringar inom ramen för följande verksamhetsområden:
Service och kommunikation.
Trygghet och krishantering.
Arbete och gemenskap i byn.
Några projekt som stiftelsen hittills investerat i vid sidan av lanthandeln är en idrottsplats och nya hopfällbara tält till Agunnaryds föreningar. Det finns också tankar om att stötta ett nytt seniorboende.
– Det skulle kräva mer pengar, så bollen ligger hos Ingvar Kamprad, säger stiftelsens ordförande Bengt Nilsson.
Han säger att tanken med stiftelsen först var att Agunnaryd skulle få medel via testamente, men att Ingvar Kamprad ändrade sig och la upp pengarna direkt.
– Troligen för att han vill vara med och se vad som händer. Ingvar är mycket intresserad och ringer ofta och förhör sig.
***
Familjen Kamprads stiftelse: Snart rikare än Nobelstiftelsen
Kapital: 2,9 miljarder kronor.
Fokus: Forskning kring bland annat entreprenörskap, hälsa, miljö.
Ordförande: Ingvar Kamprad.
I sitt jultal 2011 släppte Ingvar Kamprad en nyhet. Han ville göra något för sitt älskade Småland och hade bildat en ny stiftelse, The Kamprad Family Foundation, som bland annat skall stödja medicinsk forskning, miljöfrågor och entreprenörskap. Allt med särskilt fokus på utvecklingen i Småland. Han tog själv ordförandeposten.
Sedan dess har detaljerna kring den nya stiftelsen klarnat. På sikt väntas det bli en av Sveriges största stiftelser.
Som grundplåt fick den 100 miljoner euro (motsvarande cirka 900 miljoner kronor) från Inter Ikea och 50 miljoner kronor från Ingvar Kamprad själv. Totalt alltså ett startkapital på nära en miljard kronor.
I januari 2012 fyllde sönernas företagsgrupp Ikano på med ytterligare 100 miljoner euro. Ikano finansierade gåvan genom en nyemission. Indirekt var det ägarbolaget ICAF Antillen på Curaçao, som bröderna äger en tredjedel var av, som tillsköt kapitalet.
Sedan dess har Inter Ikea skjutit till ytterligare medel. Inklusive avkastning är stiftelsens förmögenhet nu drygt 2,9 miljarder kronor. Det betyder att den kampradska familjestiftelsen är nästan lika kapitalstark som Nobelstiftelsen, det skiljer bara ett par tre hundra miljoner.
Och Kampradstiftelsen går med all sannolikhet snart om Nobelstiftelsen. Kamprad Family Foundation har löfte från Inter Ikea att tre år framåt årligen få 29 miljoner euro, alltså sammanlagt 87 miljoner euro, motsvarande cirka 780 miljoner kronor.
I första hand är det avkastningen som skall användas till donationer av olika slag. Och med ett kapital på över tre miljarder blir den betydande. Kravet för skattefrihet för en sådan här stiftelse i Sverige är att 80 procent av avkastningen delas ut.
Stiftelsen samarbetar nära med Linnéuniversitetet i Växjö. Den hyr lokaler av universitetet och köper också tjänster därifrån. Fokus är, som nämnt, till att börja med stöd till projekt med anknytning till Småland, men på sikt skall bidrag även kunna ges nationellt och internationellt.
Stiftelsen kom snabbt igång och har beviljat en rad anslag med koppling till äldres situation. Till exempel fyra miljoner kronor till ”förbättrad hälsa för Smålands äldre med hjärtsvikt” och 1,9 miljoner kronor till projektet ”intelligent rollator”.
Verkställande ledamot och talesperson är professor Lena Fritzén vid Linnéuniversitetet. I styrelsen ingår också bland andra Hans-Göran Stennert, bror till Ingvar Kamprads framlidna hustru Margaretha och tidigare styrelseordförande i Ikea.
***
Fru Berta Kamprads stiftelse: Forskning i mammans namn
Kapital: 80-90 miljoner kronor. Totalt har cirka 200 miljoner kronor donerats.
Fokus: Cancerforskning.
Mamman Berta Kamprad gick bort i cancer 1956. Ingvar Kamprad var då 30 år gammal. Tre decennier senare grundade han en stiftelse i moderns namn, vars syfte är att stödja forskning mot cancer.
Ett av stiftelsens största projekt är byggandet av Kampradhuset vid Skånes universitetssjukhus i Lund år 2003. Huset är på fem våningar och här arbetar ett stort forskarteam med att lösa cancerns gåtor – forskare knutna till Skånes onkologiska klinik vid sjukhuset.
Kampradstiftelsen stod för hälften av byggkostnaden, 22 miljoner kronor, resten kom från Lunds universitet, Region Skåne, Universitetssjukhuset i Lund och Gunnar Nilssons Cancerstiftelse. Peab byggde huset och skänkte också en del pengar.
Berta Kamprad-stiftelsen är i sig inte stor och rik. Pengar kommer till stiftelsen från olika håll och slussas vidare till projekten. Stiftelsens egna kapital är 80–90 miljoner kronor och avkastningen blir enligt ordföranden, advokaten Peter Bengtsson, mellan ett par och fem miljoner kronor per år.
Genom åren har stiftelsen fått mycket stora bidrag från bland annat Interogo Foundation i Liechtenstein. De senaste tio åren har Interogo donerat totalt motsvarande cirka 180 miljoner kronor till stiftelsen och andra mottagare inom cancerområdet. Ikeapersonalen bidrar också – medarbetare kan varje år teckna sig för en penninggåva till stiftelsen.
Av: Stellan Björk
Journalisten Stellan Björk har skrivit boken ”IKEA på väg mot framtiden” (2013) tillsammans med Lennart Dahlgren, i många år nära medarbetare till Ingvar Kamprad och researchern Karl von Schulzenheim.
Kamprad släpper makten
Ingvar Kamprad lämnar ägarstiftelserna. Trotjänaren Göran Grosskopf tar över ordförandeskapet i den tyngsta, som äger hela koncernen.
En rockad är på gång i den holländska stiftelse som äger Ikea, Stichting Ingka Foundation. Ingvar Kamprad lämnade i december i fjol styrelsen efter att ha varit ordförande ända sedan han grundade den år 1982. Det var Kamprad själv som överförde ägandet av Ikea till stiftelsen.
– Ingvar har en tid sökt minska på sina formella åtaganden i gruppen och han tyckte att tiden nu var inne att lämna de holländska stiftelserna, säger Ingvar Kamprads talesperson Per Heggenes.
Ingvar Kamprad ersätts på ordförandeposten av styrelsemedlemmen Sten Palmquist, pensionerad tidigare medarbetare i Inter Ikea-gruppen. Men lösningen är bara temporär.
I början av nästa år tar i stället trotjänaren Göran Grosskopf överraskande posten som ny ordförande i Ingka-stiftelsen. Palmquist lämnar då styrelsen.
Samtidigt lämnar Göran Grosskopf posten som styrelseordförande i själva Ikea, bolaget som driver verksamheten i jättekoncernen. Han efterträds av Lars-Johan Jarnheimer, den välkände tidigare vd:n i Tele 2, som redan suttit i Ikeastyrelsen ett antal år. Jarnheimer anses stå Ingvar Kamprads tre söner nära.
Smålänningen Lars-Johan Jarnheimer, med sin bakgrund i Stenbecksfären, tycks klippt och skuren för uppgiften som ordförande i Ikea, om än inte ett heltidsjobb så ändå ett krävande sådant. Göran Grosskopf som ordförande för stiftelsen är mer överraskande. Vem kommer att efterträda honom när det är så dags? Mycket talar för att det blir äldste sonen Peter Kamprad.
Peter Kamprad är nämligen ytterligare en ny medlem i den mäktiga ägarstiftelsen. Han sitter samtidigt kvar som ordförande i Kampradsönernas egna företagsgrupp: Ikano.
Ingka Foundations styrelse består efter att skiftena är klara av Göran Grosskopf (ordförande), Peter Kamprad, Jonas Kamprad (näst yngste sonen), Peabarvingen Fredrik Paulsson och Johan Kuylenstierna.
Maktskiftet i Hollandsstiftelserna är en milstolpe i Ikeas historia och ett viktigt steg i successionen. För första gången kommer varken ordföranden i ägarstiftelsen eller i Ikeastyrelsen att heta Kamprad. Pressen på sönerna ökar, och kravet på dem att kunna samverka blir betydande.
Ett ytterligare stort steg i Ingvar Kampras nedtrappning är att Ikeaskaparen avgått ur ”supervisory board” i stiftelsen Interogo i Liechtenstein. Interogo äger Inter Ikea, som i sin tur kontrollerar varumärket och konceptet.
Interogo Foundation skall normalt ha sju ledamöter men har i dag bara fem, varav en är yngste sonen Mathias Kamprad. Enligt statuterna får det sitta flera från Kamprad i styrelsen, men familjen får inte vara i majoritet.
Flera svenskar på topplistan
Världens största välgörenhetsstiftelser, mätt efter givna bidrag 2012, omräknat till miljarder kronor.
Stiftelse Bidrag 2012, miljarder kronor.
1. Bill and Melinda Gates Foundation 18,0
2. Novamedia/Postkodlotteriet 4,8
3. W.K. Kellogg Foundation 2,4
4. Church Commissioners 2,3
5. William and Flora Hewlett Foundation 2,0
6. Andrew W Mellon Foundation 1,7
7. John D and Cahtherine T MacArthur Foundation 1,6
8. Gordon and Betty Moore Foundation 1,5
9. David and Lucille Packard Foundation 1,4
10. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 1,3
11. Volkswagen Stiftung 1,3
12. The Kresge Foundation 0,8
13. The Leverhulme Foundation 0,7
14. Ikea Foundation 0,7
15. Robert Bosch Foundation 0,6
Fotnot: Totalt sedan starten har Bill and Melinda Gates Foundation donerat för motsvarande cirka 190 miljarder kronor.
Källa: City AM World Charity Index.Här är Ikea-sfärens välgörenhetssatsningar
Stiftelserna
Ikea Foundation Finansiering genom Ingka Foundation. Årliga bidrag: 1 miljard kronor.
Familjen Kamprads stiftelse Förmögenhet: 2,9 miljarder kronor. Årliga bidrag: Tiotals miljoner kronor.
Fru Berta Kamprads stiftelse Förmögenhet: 80–90 miljoner kronor. Årliga bidrag: Cirka 20 miljoner kronor.
Ikea Stiftung (Tyskland) Förmögenhet: 180 miljoner kronor. Årliga bidrag: Cirka 10 miljoner kronor.
Ikea Stiftung (Schweiz) Förmögenhet: Uppgift saknas. Årliga bidrag: De senaste tio åren har 5 miljoner schweizerfrancs (motsvarande cirka 35 miljoner kronor) delats ut.
Agunnarydsstiftelsen Förmögenhet: 9 miljoner kronor. Årliga bidrag: Några hundra tusen kronor.
Interogo Foundation i Liechtenstein. Förmögenhet: Uppgift saknas. Årliga bidrag: Stor finansiär till bland annat Fru Berta Kamprads stiftelse.
Bolagen
Ikeabolagen i olika länder – Ger sammantaget cirka 60 miljoner kronor i partnerskap med välgörenhetsorganisationer av olika slag. Därtill kommer diverse lokala välgörenhetsprojekt som enskilda varuhus engagerar sig i.
Inter Ikea – Ägs av kapitalstarka Interogo Foundation. Är huvudfinansiär till Familjen Kamprads stiftelse.
Ikano – Stödjer så kallade ”Bamboo Schools” i Thailand, som arbetar på ett nytt sätt för att skapa en bra skolmiljö och förbereda för yrkeslivet. Ikano stöder också en stiftelse på Curaçao, som bland annat arbetar för att skydda barn från våld och sexuellt utnyttjande.
Källa: Stellan Björk / Affärsvärlden
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.