Snabbväxare med potential
Köp. Det råder positiva tongångar på den svenska it-konsultmarknaden. Efter många år av pressade priser rapporteras det faktiskt om stigande timpriser, åtminstone inom vissa segment med hög efterfrågan i storstadsområdena. Digitaliseringen sveper fram genom privat och offentlig sektor, vilket har skapat en bred och hög efterfrågan på it-konsulter. Flera av it-konsulterna har därför hamnat hög upp på vinnarlistan på börsen i år.
Antalet konsultbolag på börsen har krympt väsentligt från toppåren kring millennieskiftet och i dag finns det bara ett drygt tiotal kvar. Det hör därför till undantagen att nya konsultbolag hamnar på börsen. Ett undantag är B3it Management som börsnoterades på First North i juni för 50 kronor per aktie. Det blev en lyckad notering och aktien handlas efter tre månader kring 70 kronor.
Med ett börsvärde på en halv miljard är B3it redan större än noterade konkurrenter som Softronic och Avega. I år omsätter bolaget kring 500 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 10 procent. Lönsamheten är över snittet i branschen och endast Hiq uppvisar bättre marginal bland börsens konsulter.
B3it har 350 anställda i de fem största svenska städerna. Största kundsegmentet är myndigheter och kommuner med 25 procent av omsättningen följt av bank och finans på 19 procent.
B3it är självfinansierat och lönsamt från starten 2003, faktiskt under alla 51 kvartal sedan bolaget grundades 2003 av bland annat Sven Uthorn, som är bolagets vd och största ägare. Uthorn har tidigare varit vd för bland annat konsultbolaget Dimension, som köptes ut från börsen av Proact 2003. Under de tretton åren sedan starten har B3it vuxit med i genomsnitt 39 procent per år, vilket är imponerande. Enligt bolaget är det i huvudsak organiskt, men utöver det har fem förvärv genomförts. Takterna sitter i och tillväxten under andra kvartalet var hela 36 procent.
Det som delvis skiljer B3it från flera av de börsnoterade konkurrenterna är den seniora konsultprofilen hos de anställda liksom ersättningsmodellen. Snitterfarenheten är hela 19 år. Ett problem i Sverige är att timpriset över tid inte korrelerar med konsulternas erfarenhet. Med en fast lönestruktur är det därför svårt för en arbetsgivare att på längre sikt kompensera för de årliga löneökningarna, med marginalerosion som följd.
B3it har en ersättningsmodell som bygger på att lönen står i direkt proportion till intäkterna som genereras av respektive konsult. Konsulten bestämmer själv hur dessa intäkter ska fördelas mellan lön, pension, utbildning och andra förmåner. På så sätt blir B3it mer motståndskraftigt mot konjunktursvängningar då en större del av kostnadsmassan blir rörlig. Det finns dock en del potentiella risker med att lägga för stora incitament för den enskilda konsulten att i första hand maximera egen beläggning, men historiken visar på att modellen hittills har varit finansiellt framgångsrik. Rörelsemarginalen har legat på mellan 8 och 11 procent de senaste åren, vilket är i linje med bolagets mål om att ligga mellan 9 och 12 procent.
Ledningen ger inga prognoser, men målet är att växa organiskt med 15 procent per år utöver förvärv. Det är ett högt mål som sannolikt kommer revideras ner i framtiden. Det finns dock goda möjligheter att fortsätta göra mindre förvärv då den svenska konsultmarknaden är starkt fragmenterad.
Värderingsmässigt ser aktien hyggligt värderad ut med p/e 14 och ev/ebit 10 på våra prognoser för 2016. Samtidigt är bolaget ganska litet och omsättningen i aktien begränsad, vilket motiverar en viss rabatt. Den höga vinsttillväxten sticker dock ut och då är ev/ebit 8,5 på nästa års prognos hyfsat attraktivt. B3it är en bevisad snabbväxare där man på köpet även får en direktavkastning på 5 procent. Aktien är köpvärd och riktkursen sätts till 82 kronor på ett års sikt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.