Småspararna räds onoterat

Svenska småsparare kan lockas att placera i onoterade bolag. Men svårigheter med likviditet och värdering ställer speciella krav.

Placeringar i onoterade bolag via olika riskkapitalfonder har hittills i stort varit en affär för stora pensionsfonder och försäkringsbolag som haft god kontroll på hur mycket som behöver betalas ut från fonden och som har rätt låga krav på information till omvärlden.

På Sveriges största fondbolag Robur tycker man att tiden är mogen för att stifta närmare bekantskap med tillgångsslaget.

– Vi ser intressanta investeringsalternativ bland private equity. Bland spararna finns ett visst ifrågasättande av den noterade marknaden och den kortsynthet som börsen ibland drivit fram har nog gjort att en del bolag valt att inte notera sig. Det är bolag som våra kunder kanske skulle vilja investera i, säger Roburs vd Anders Ek.

Robur har innehav i private equity-fonder för ett par hundra miljoner vilket ska jämföras med de totala tillgångarna på 220 miljarder kronor. Någon stor andel blir det aldrig men i vissa fonder kan onoterat spela en roll. Därför inventerar Robur nu vad som finns på marknaden.

– Vi har inte bestämt oss för någonting ännu men nog tror jag att vi kommer göra fler investeringar i private equity framöver, säger Anders Ek.

Men för sparfonder som vänder sig direkt till allmänheten innebär private equity två särskilda problem. Det faktum att fondandelarna måsta gå att sälja och köpa varje dag gör att tillgångarna i fonden i princip måste vara likvida och gå att värdera. Private equity uppfyller inte de kraven men de går att lösa. Sjunde AP-fonden har sin premievalsfond som ingår i PPM-systemet och där har man sagt att upp till 10 procent kan placeras i private equity.

I dagsläget har man lovat bort 8 procent varav hälften sätts i börsnoterade bolag som investerar i private equity. Den andra delen investeras i traditionella fonder men speciella avtal ger AP-fonden rätt att vid behov sälja sina andelar till de andra investerarna i fonden. Det ger tillräcklig likviditet om spararna skulle börja tömma fonden på pengar, menar Finansinspektionen.

Samtidigt har Sjunde Ap-fonden tvingat private equity bolagen att lämna värderingar varje kvartal istället för på årsbasis.

– Förmågan att uppfylla det kravet var mycket viktigt när vi bestämda var vi skulle placera pengarna, säger Richard Gröttheim, vice vd på 7:e AP-fonden.Hur ser han då ut, den typiske riskkapitalisten. För en han är det, bara drygt sju procent bland de investeringsansvariga i Affärsvärldens enkät är kvinnor.

Vd-erfarenhet: Det är överraskande många som har erfarenhet från ett vd-jobb även om det främst är från mindre företag. Två tredjedelar av dem som svarade sade att de under någon period tidigare har jobbat som vd.

Entreprenör: Troligen finns det en hel del före detta entreprenörer bland de investeringsansvariga eftersom 65 procent av de personer som har vd-erfarenhet hade rattat bolag med upp till 100 anställda medan 16 procent varit chef för företag med över 1 000 anställda.

Erfaren: I genomsnitt är han 42,5 år och har 6,5 års erfarenhet av jobbet. Industrin är den vanligaste bakgrunden följt av finansbranschen och it- och telekomsektorn. ? Hur ser han då ut, den typiske riskkapitalisten. För en han är det, bara drygt sju procent bland de investeringsansvariga i Affärsvärldens enkät är kvinnor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.