Slut på emissioner bland storbolagen
När Affärsvärlden gick igenom finanserna för börsens 30 största bolag vid årsskiftet var tongångarna relativt mörka. Sedan dess har en handfull av storbolagen förstärkt sina balansräkningar. Bland dem finns Autoliv, Husqvarna och Getinge. Nio månader senare ser dock situationen relativt ljus ut för i stort sett samtliga bolag. De stora undantagen är Volvo och SSAB.
I tabellen till höger har vi valt att jämföra bolagens nettoskuldsättning i relation till resultatet på ebitda-nivå. Ebitda är att likställa med ett företags kassaflöde och relationen mellan EBITDA och nettoskulden visar hur snabbt det går för ett företag att betala av sina skulder. Tumregeln brukar vara att en låg skuldsättning inte ska överstiga 2,5 gånger det förväntade kassaflödet. Om siffran blir negativ beror det i tabellen på att företagen i stället sitter med nettotillgångar. Undantaget är Volvo som har ett negativt kassaflöde och därmed ett negativt nyckeltal.
Banker och fastighetsbolag passar inte riktigt för den här typen av jämförelse och är därför exkluderade. Marknaden räknar i dagsläget med att emissionsvågen i banksektorn ska vara över, och även om fastighetsbolagen i många fall handlas med kraftig substansrabatt är det inte många som tror på några emissioner.
Givet att prognoserna infrias har risken överlag kommit ned i bolagen sedan Affärsvärldens granskning vid årsskiftet. Dels var marknaden då för negativ i sina prognoser, dels inger den spirande optimismen om konjunkturen hopp. Särskilt intressant är att placerarna prisar in rejäla vändningar för företag som Boliden och Volvo. Också SSAB går enligt prognoserna från en katastrofsituation till ett läge med ”normalhög” skuldsättning.
Om återhämtningen skulle komma i gång på allvar finns det dock i nästa steg en risk för att bolag som i dag skalat ned sin verksamhet kraftigt tvingas ta in nya pengar. Skälet är att balansräkningen inte hinner med. Tanken sinar om efterfrågan i konjunkturen gör en rivstart. Marknaden kommer däremot att vara förlåtande eftersom emissioner till ett ökat rörelsekapital på ett eller annat sätt kommer aktieägarna till godo i ett senare skede. Fast i nuvarande börsklimat verkar inte ens defensiva nyemissioner vara något negativt. Under denna artikels författande stiger Volvo och SSAB kraftigt på Stockholmsbörsen. Orsaken? Marknaden hoppas på nyemission.
I toppen på listan över solida företag återfinns, precis som vid årsskiftet, Skanska, H&M och Ericsson, om än i förändrad inbördes ordning. Det är i gruppen med god lånesituation vi kan förvänta oss fortsatt aggressiva företagsförvärv och eventuella extrautdelningar. Värt att notera är att operatörer som Tele?2 och Telia Sonera väntas minska sin skuldsättning snabbt under det kommande året.
Bland företagen med mer utmanande lånesituation pekas ofta Sandvik ut som nästa bolag att ta in pengar. Marknadssituationen är besvärlig men företaget har nu minskat kostnaderna till den grad att företaget bör gå med vinst även vid fortsatt låga volymer. Bland resterande bolag är situationen inte lika akut. De stora emissionernas tid ser alltså ut att vara över. Därmed inte sagt att man som aktieägare bör räkna med feta utdelningar under våren som kommer. Det talar i nuläget åtminstone bolagens finanser för.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.