Skatt
Slöseriombudsmannen listar: Årets värsta slöserier med skattepengar
"Min känsla är att vi har blivit mycket sämre på stora infrastrukturprojekt. Antingen på grund av att kompetensen har försvunnit eller att den offentliga sektorn har blivit alldeles för stor", säger han till Afv.
2024 börjar lida mot sitt slut och Skattebetalarnas förening ska utse Årets värsta slöseri med skattebetalarnas pengar.
Idag släpps listan med kandidaterna och föreningens slöseriombudsman ger Philip Syrén sin syn på dem.
“Miljarder rakt ner i avloppet”
Listan består av tio skattefinansierade projekt som folk sedan får rösta på för att utse årets värsta. Först ut är ett i Stockholm stad som Philip Syrén beskriver som “miljarder rakt ner i avloppet”.
Det rör sig om stadens förnyade avloppssystem som hade en ursprungskostnad på cirka 6 mrd kr, men som nu har överskridit 22 mrd kr och dessutom är tio år försenat.
“Det är ett av många exempel på att infrastrukturprojekt läcker rejäla mängder pengar. Enorma belopp”, säger Syrén.
“Min känsla är att vi har blivit mycket sämre på stora infrastrukturprojekt. Antingen på grund av att kompetensen har försvunnit eller att den offentliga sektorn har blivit alldeles för stor.”
Värt att nämna är att Philip Syrén har arbetat politiskt för Moderaterna inom Halmstads kommun. Det var där han för första gången såg hur skattepengar användes.
Efter ett år lämnade han det kommunala för att studera ekonomi i Chicago och har sedan dess jobbat på bland annat den lokala kapitalförvaltaren Wictor Family Office och Stiftelsen Fritt Näringsliv.
26 miljoner för fyra konstinstallationer
Fyra konstverk har installerats längs Västlänken i Göteborg. Bland annat ett gigantiskt rosa konstverk likt ett klippblock.
Den totala budgeten för kulturprojektet låg år 2016 på 32 mkr, varav Trafikverket skulle stå för 24 mkr och Statens konstråd för resterande. Idag har den summan fördubblats till 74 mkr.
Projektets slutdatum är också framflyttat från 2026 till 2030.
Biståndsmiljoner till ett spökkontor
När inspektörer från den svenska ambassaden i Kongo-Kinshasa besökte ett kontor tillhörande en organisation man betalat ut 50 mkr till möttes de av en överraskning.
“Det finns skrivbord i varje rum, men förvånansvärt lite papper på dem. Intrycket är att det inte pågår särskilt mycket jobb på kontoret”, skrev de i sin rapport 2023 skrivit. Detta avslöjade SVT.
Miljoner kronor som borde ha skapat en rejäl verksamhet var i stället endast ett spökkontor. Detta trots varningar om att pengarna hade hamnat på villovägar.
15 kommuner betalade för “städvatten”
Enligt Philip Syrén har femton kommuner, en region och ett universitet betalat för “städvatten”.
“De har köpt en slags generator där kranvatten filtreras. Den kostar mellan 250 000 och 350 000 kr”, berättar han.
I vissa fall kallas det för Z-vatten och används till städning. SVT har pratat med flera experter som dömer ut metoden.
“Det är trams, jag har jättesvårt att tro att detta skulle kunna rena någonting utan fettlösande tensider. Det låter fullständigt vansinnigt”, sade Christian Ekberg, professor i kärnkemi på Chalmers, till tv-kanalen.
Ett dopp för 12 miljoner
I Halmstad kommun lades 12 mkr på en pool i ett nybyggt äldreboende. Philip Syrén kunde i våras avslöja att de äldre patienternas sjukdom och hårda reglerna kring bakteriehalter innebar att poolen inte kunde användas.
“Det var jag som invigde den!”, säger han.
“Det handlar inte bara om att en liten kommun lägger flera miljoner på en pool utan en viktig aspekt i vår lista är ju hur det man införskaffat heller inte används.”
Miljonstöd mot gängen gick till New York-resa
65 mkr skulle gå till att stoppa gängrekrytering av barn och unga i Botkyrka kommun. Några hundratusen av de kronorna gick i stället till en veckolång studieresa till New York där totalt 23 personer deltog. Det avslöjade Ekot i somras.
Avslöjandet resulterade i att kommunen avslutade anställningen för tre chefer på kultur- och fritidsförvaltningen.
Finansiering av studieförbundet Ibn Rushd
Massvis av debattartiklar har skrivits om studieförbundet Ibn Rushd som finansieras av skattemedel via Folkbildningsrådet.
I juni i år beslutade kulturnämnden i Region Skåne att neka stöd till studieförbundet och hänvisade till att förbundet använt källor med “homofobt, kvinnofientligt och antidemokratiskt innehåll”.
I september i år beslutade Folkbildningsrådet att strypa sin finansiering av Ibn Rushd efter att ha bedömt att det inte verkade i “enlighet med statens syften”.
Ändå väljer Philip Syrén att ha med det på listan över årets största slöserier.
“Nu går det i konkurs, eftersom att deras största finansiär Folkbildningsrådet har backat. Men att kommuner och städer så pass länge har gett förbundet skattepengar tyder ändå på att något är fel.”
Nästan 8 miljoner för en klonad gran
Region Skåne spenderade 7,9 mkr på att klona världens äldsta träd och plantera en stickling från den utanför en sjukhusentré.
“Samtidigt har regionen sparat in ungefär lika mycket på att stänga ner barnmorskemottagningar och en barnavårdscentral”, berättar slöseriombudsmannen.
Samma jämförelse gjordes också i Kristianstadsbladet och av DN:s ledarskribent Lisa Magnusson.
Men här handlar det kanske inte bara om att flera miljoner lades på en gran – nu rapporterar Sydsvenskan att den ser vissen ut.
Bluffakturor kostade hundratusentals kronor
I Uppsala, Lycksele, Älvsbyn, Upplands-Bro och Värnamo har hundratusentals kronor betalats för tjänster som aldrig levererades. Tillsammans har de fyra kommunerna och en region betalat 610 124 kr via 31 bluffakturor.
Alla till ett och samma bolag som därefter hamnade på Svensk Handels varningslista med bluffakturor och företag vars försäljningsmetoder är oseriösa.
“Där blev jag nästan lite arg över att det inte ens är korruption, där en tjänsteman har lurat till sig pengar. I stället är det bara ren inkompetens”, säger Philip Syrén.
Han har själv tagit del av fakturorna som han tycker borde ha avslöjat bluffen. Bland annat angavs en referensperson som inte hade något engagemang i företaget, inte heller hade företaget några anställda.
Vätgas-förskola för 85 miljoner
Ekonomiforskaren Christian Sandström har tidigare skrivit i Affärsvärlden om hur flera svenska vätgassatsningar har kapsejsat den senaste tiden.
Philip Syrén har själv intervjuat Christian Sandström på ämnet och tar där upp en av kandidaterna i Årets värsta slöseri: En vätgassatsning i Mariestads kommun. Där har 85 mkr investerats i en förskola driven av vätgas. Enligt hans uppskattning är det 36 mkr mer än vad en traditionell förskola hade kostat, detta på grund av en vätgasbunker.
“Vi på Skattebetalarnas förening ser mycket som går åt den gröna omställningen, som jag tycker är en grön bubbla”, säger slöseriombudsmannen.
Den krisande batteritillverkaren Northvolt är delvis finansierat av skattebetalarnas pengar, och ansökte nyss om rekonstruktion. Varför platsar inte det på er lista?
“Det är klart att Northvolt hade kunnat vara en kandidat nästa år, om de går i konkurs.”
Läs även:
Så ska 5 miljarder samlas in till blåa obligationer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.