Skulle köpa Pepins – nu begär sig bolaget i konkurs

Aktiegirot, som skulle köpa Pepins, har begärt sig i konkurs och stängt ned sin plattform från en dag till en annan, kan Afv berätta. Innan affären med den Spiltan-delägda investeringsplattformen hade havererat granskade Afv snårskogen av bolag runt Aktiegirot, som tillhandahåller en digital aktiebokstjänst för företag. 
Skulle köpa Pepins – nu begär sig bolaget i konkurs - pepins aktiegirot konkurs
Aktiegirot har begärts i konkurs.

Aktiegirot skickade in sin konkursansökan, som Afv tagit del av, till Göteborgs tingsrätt på onsdagen efter att bolaget inte lyckats trumma upp tillräckligt intresse för en nyemission för att kunna fortsätta verksamheten.

Bara en aktieägare uttryckte intresse för att delta i en emission, skriver Aktiegirots VD i ett utskick till kunder på onsdagen som Afv tagit del av.

“Jag förstår att detta besked kommer som en chock och besvikelse för många av er som har investerat tid, pengar och förtroende i vårt företag”, skriver han och tillägger:

“Detta innebär att ägare till aktier som har varit registrerade på vår plattform nu ombeds att direkt kontakta respektive bolag för vidare hantering.”

Har ny köpare

Det var i december som Affärsvärlden granskade företagen runt Aktiegirot, med fokus på Norberg & Partner Sustainable Group (NPSG) som blåst upp sitt resultat med otillåtna transaktioner i egna aktier. Aktiegirot var tidigare ett dotterbolag till NPSG.

Personerna bakom NPSG har också startat en rad andra bolag, som sysslat med bland annat teakskogar i Panama, läkemedelsförsäljning i Pakistan och travhästar. Sådana bolag har bjudits ut till NPSG:s investerare via Aktiegirot till värderingar från några tiotals miljoner kronor till över 200 miljoner kronor.

I mars kom beskedet att Aktiegirots köp av Pepins kraschat. Pepins har senare gått ut med att man hittat en ny, ännu icke namngiven, köpare som kommer att genomgå ägarprövning av Finansinspektionen.

Stängs direkt

Webbplatsen för Aktiegirot stängs med omedelbar verkan, samtidigt som växel och kundsupport också upphör, förklarar Aktiegirots VD vidare i utskicket.

“Aktiegirot Sverige AB’s verksamhet har upphört och sajten aktiegirot.se är stängd”, är beskedet för den som nu besöker webbplatsen. Afv har ingen exakt information om hur många aktieägare och kunder som berörs av konkursen. I ett reklamutskick har bolaget uppgett att man år 2022 passerade 1 000 medlemmar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market