Skulle inte guldet vara en hedge mot inflation?

"Guld är en naturlig hedge mot riskerna för en obligationskrasch eller ett valutakrig". Så skrev Bank Of America i januari 2013, efter att guldet stigit 300% under finanskrisen. Men är guldet en hedge mot inflation och dystra börstider? Ja, menar råvaruexperterna Eric Strand och Anna Svahn - trots att guldet är ner 7% i år.
Skulle inte guldet vara en hedge mot inflation? - Anna Svahn Eric Strand_mindre
Anna Svahn, grundare av Antiloop Hedge och Eric Strand, grundare av AuAg Fonder.

Det är en gammal sanning att guld är en bra hedge i portföljen. Något att äga i krig som en trygg försäkring och en krockkudde vid en fallande aktiemarknad.

Det torde alltså vara upplagt för guldet i år med krig i Europa, rusande inflation och räntor som ökar med stormsteg. Trots det är guldet ner 9% det senaste året.

Har guldet spelat ut sin roll som hedge?

Nej, menar förvaltarna Anna Svahn, grundare av hedgefonden Antiloop Hedge och Eric Strand, grundare av AuAg Fonder, som rider ut till den glimrande ädelmetallens försvar.

Argumenten tar stöd i vår egen svaga valuta. De båda menar att det är i svenska kronor man ska titta på guldpriset om man köper guld för svenska pengar och då ser utvecklingen annorlunda ut. Från ett SEK-perspektiv har guldpriset till och med gått upp 18% det senaste året.

Platsar i portföljen?

“Många investerare tittar på guldpriset i dollar, men om du inte investerar i dollar så är den kursen helt ointressant”, säger Anna Svahn.

“Det är helt avgörande att kolla den svenska kursen, det är som priset vi konsumenter betalar för kaffe och bananer i mataffären”, säger Eric Strand.

Och den som har haft guld i portföljen har överavkastat den svenska börsen 40% det senaste året.

“Jag skulle absolut säga att guldet får godkänt. Att kursen backat 9% i dollar samma period är snarare ett uttryck för en stark dollar än ett svagt guldpris”, säger Anna Svahn.

Funkar det som en hedge mot inflationen?

“Man måste titta på tidsperspektivet här. Guld är inte en inflationshedge på månads-, kvartalsbasis eller ens enskilda år, utan guld fungerar som en bra inflationshedge över många år och då pratar vi flera årtionden”, säger Svahn.

Eric Strand menar att guld är en hedge mot skapandet av nya krediter och skulder:

“Ju mer pengar systemet skapar desto dyrare blir guldet, som är den egentliga konstanten. Det är värdet på pengar som förändras”, säger han.

Enligt Anna Svahn finns det ingenting som fungerar som en inflationshedge kortsiktigt.

“Då inflationen spikar upp så tenderar alla tillgångar att korrelera på nedsidan – även de tillgångar som har låg korrelation i vanliga fall”, säger hon.

PENNINGPOLITIK OCH KRIG

Penningpolitik och geopolitiska oroligheter är det som främst påverkar guldpriset. Tittar man på kronan så var guldet all-time-high vid krigsutbrottet i Ukraina i mars i år. I dollar peakade guldet i augusti 2020, när räntorna var låga och sedelpressarna körde för högtryck.

“Man brukar säga att man ska äga guld i krig, men priset spikar alltid upp tillfälligt vid oroligheter för att snabbt falla tillbaka till en ännu lägre nivå, ofta inom loppet av några dagar. Vid ett krigsutbrott eller en invasion bör man hellre sälja av än köpa”, säger Svahn.

“Guldmarknaden kan gå före det som sker. Om marknaden förväntar sig att tryckandet av nya pengar kommer försämra värdet så kan guldet gå upp. Sen, när det är prisinflation så kan guldet redan vara iväg på nästa resa, på väg ner. Det går inte i takt 1 till 1”, säger Strand.

Hur mycket guld tycker du att man ska ha?

“Om man tittar på forskning kring den perfekta portföljen så är det mellan 5-10%. Men tittar man på hur världsekonomin ser ut, så bör man ha mer, runt 20% skulle jag säga. Jag gillar att ha lite hemma eller i trädgården eller var man nu vill ha det, som en försäkring man kan ta med om det värsta skulle hända. Då sover man lugnare”, säger Eric Strand.

Anna Svahn tycker att man kan ha ännu mer:

“20-30% är en bra nivå tycker jag. Sen får man allokera om allt eftersom. Slutmålet är att kunna sälja guldet dyrt och köpa så billiga aktier som möjligt för pengarna”.

Enligt Eric Strand finns det bara ett läge då guld inte skulle ha någon plats :

“Om vi hade en riktigt, riktigt hälsosam ekonomi så skulle inte guld vara särskilt intressant, men en sån ekonomi har vi aldrig sett”.

Läs också vad finansprofilerna säger om guldets plats i portföljen:
Roger Akelius: ”Jag vet inte var guldet är, kanske är det stulet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market