Skulder och tvister äter upp Cells nyemission
Internetkonsulten Cell Network skickade i förra veckan ut ett nyemissionsprospekt till aktieägarna. Önskemålet är att de ska skjuta till ytterligare 272 Mkr till bolaget.
Samtidigt varnade Cells VD Niklas Flyborg för en ökad osäkerhet på marknaden och antydde att utvecklingen under andra kvartalet hittills varit sämre än förväntat.
Men det är inte den enda osäkerhetsfaktorn i Cell-koncernen. Bolagets prospekt innehåller flera varningslampor.
Den klarast lysande är satsningen på att snabbt expandera verksamheten i Tyskland. Det tyska bolaget Cell Consulting startades vid årsskiftet och i dagsläget äger Cell 18 procent av bolaget sedan den lokala ledningen och personalen fått ta över majoriteten som en form av morot. Det innebär att Cell inte behöver ta upp hela den förlustbringande rörelsen i redovisningen under resten av året.
Men Cell har samtidigt gett löfte om att finansiera tysklandsbolaget under uppstartsfasen. Hittills har 38 Mkr betalats ut och ytterligare upp till 62 Mkr ska betalas under innevarande år. De stora beloppen ska ställas i relation till att den nya tysklandsverksamheten bara har drygt 60 medarbetare.
Men kostnaderna för tysklandsäventyret riskerar att bli betydligt högre. I oktober förra året rekryterade Cell konsultveteranen Klaus Baumann från Gemini Consulting. Han framställdes som garanten för att Cell skulle behålla positionen som management- och strategikonsult sedan Cell Strategy sålts ut.
Klaus Baumann skulle bli högsta ansvarig för tysklandsprojektet och fick titeln Chief strategic officer i koncernen. Sedan dess har det skurit sig rejält mellan parterna. Klaus Baumann har lämnat Cell och kräver nu 62,5 Mkr av bolaget på grund av avtalsbrott. Något som Cell hittills väntat med att berätta för marknaden.
Baumann hävdar att han inte fått köpa aktier i Cell Consulting som avtalat. Frågan ska avgöras genom skiljedom och utgången är oviss. Cell har inte gjort några avsättningar för tvisten trots att bolaget skulle förlora mångmiljonbelopp vid ett nederlag.
Men det är inte den enda tvisten som framkommer i Cells prospekt. Grundarna bakom Cells franska verksamhet har rätt till en tilläggsköpeskilling på 18,4 Mkr. De vill ha betalt kontant men Cell vill betala skulden med aktier. Utgången är också här oviss.
Till detta kommer ännu en skiljedomsprocess med en kund som kräver Cell på 7 Mkr för ett misslyckat projekt. I värsta fall innebär tvisterna att Cells utgifter sammanlagt ökar med 87,9 Mkr.
Det är sedan tidigare känt att en stor del av nyemissionen kommer att gå till att betala de aktieägare som inte godkände affären mellan Cell och Mandator förra året då den nuvarande koncernen bildades. Enligt Cells bedömning kommer denna tvångsinlösen att kosta 110 Mkr men aktieägarna vill ha 150 Mkr. Även i detta fall ska en skiljenämnd avgöra utgången.
”Det föreligger således risk att avsättningen inte räcker till att täcka det slutliga inlösenpriset”, skriver Cell i prospektet.
Cell riskerar alltså att åka på en extra utgiftspost på 40 Mkr. Och det är inte slut där. Hagströmer och Qviberg ska ha 15 Mkr som betalning om nyemissionen lyckas, fram till mars nästa år ska 73 Mkr betalas ut i kontant tilläggsköpeskilling till några av de tidigare ägarna till dotterbolag i koncernen och Cell har också utnyttjat krediter på 47 Mkr som ska betalas.
Summerar man Cells utgifter ovan enligt ett ”bästa-möjliga-scenario” stannar de på 307 Mkr. Bolaget behöver alltså 35 Mkr mer än vad nyemissionen ger.
Förlorar Cell däremot de olika tvisterna och summeringen görs enligt ett ”värsta-möjliga-scenario” skjuter utgifterna i höjden till hela 435 Mkr. Plötsligt blir glappet hela 163 Mkr jämfört med vad Cell får in på nyemissionen.
Vän av ordning kan tillägga att Cell hade 137 Mkr kvar i kassan vid utgången av första kvartalet. Givetvis ska dessa pengar räknas in vid en totalsummering av bolagets finansiella situation.
Värt att notera är dock att utgifterna på mellan 307 Mkr och 435 Mkr som redovisas ovan inte har någon koppling till Cells dagliga verksamhet. Samma verksamhet som brottas med ökad prognososäkerhet och sämre utveckling under andra kvartalet.
Cells styrelse har beslutat att intensifiera de åtgärder som ska genomföras i olika delar av koncernen för att nå lönsamhet. Utförsäljningar, sammanslagningar och nedskärningar står på programmet. Kostnaderna för detta program är mycket svåra att beräkna i dagsläget. Uppsägningar har den senaste månaden genomförts i både Spanien och Sverige. Ytterligare personalneddragningar är aktuella och ökar därmed snabbt kostnaderna.
Under första kvartalet redovisade Cell en förlust på 46,3 Mkr, vilket är mycket måttligt för att vara en internetkonsult. Men under samma period halverades bolagets kassa, från 274 till 137 Mkr. Att Cell lyckats få stopp på blodflödet i rådande marknadsklimat är inte troligt. Frågan är därför hur mycket denna kassa som kvarstår efter halvårsskiftet.
Cell hävdar i prospektet till aktieägarna att den nu pågående nyemissionen ska räcka för att finansiera verksamheten fram till att ett positivt kassaflöde uppnås. Det löftet betyder i praktiken väldigt lite eftersom det inte går att säga när denna tidpunkt infaller och hur mycket av ovanstående utgifter som då återstår att betala.
Cells styrelse måste betecknas som minst sagt modig när man lämnar en så luddig framtidsprognos till investerarna. Alternativt har de investerat i en uppsättning skygglappar för att göra framtidsperspektivet lite behagligare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.