Skuldberg pressar Spray
Balansräkningen i Sprays (tidigare Spray Ventures)årsbokslut visar att bolaget har ett mycket begränsat manöverutrymme efter krisåret 2001. Soliditeten var vid årsskiftet endast 14 procent. De kortfristiga skulderna uppgår till 153 Mkr och kassan innehåller 80 Mkr, varav 64,5 Mkr i moderbolaget. Detta trots att Spray sålt av i stort sett alla noterade aktieinnehav i bolagets portfölj som inte är inlåsta eller pantsatta.
Spray-koncernen omsatte 76,4 Mkr 2001 och redovisar en rörelseförlust på 88,8 Mkr. Resultatet före skatt blev -355,8 Mkr. Trots de tuffare tiderna och krympande verksamheten håller Spray fast vid planen att fortsätta starta och bygga nya företag. Per Bystedt tycker att dagens Spray liknar det bolag som fanns under uppbyggnadsfasen ett par år efter starten 1995.
”Vi är övertygade om att våra möjligheter för framtiden är större än på länge – ja, paradoxalt nog kanske större än någon gång tidigare”, skriver Per Bystedt i sin kommentar i nyemissionsprospektet till aktieägarna.
Men först måste skulderna klaras av. Dessa utgörs främst av 109 Mkr i reavinstskatt och ett redan förfallet lån på 32 Mkr till amerikanska Omnicom. De båda skuldposterna har kopplingar till Sprays försäljning av konsultverksamheten till amerikanska Razorfish i januari 1999.
När Spray-ledningen under februari ber aktieägarna (främst sig själva) om ett kapitaltillskott på 20 Mkr är det är långt ifrån tillräckligt för att betala skulderna.
”Emissionen skapar (…) inte någon stark likviditetssituation, varför ytterligare avyttringar och även emissioner kan bli aktuella”, skriver Spray i prospektet till aktieägarna.
Enligt prospektet ska 61 Mkr betalas till Skattemyndigheten den 26 februari (dagen efter det att nyemissionen stänger) och resterande 48 Mkr senast i augusti. Det förfallna lånet till Omnicom skulle ha betalts redan i oktober förra året men är under omförhandling.
Omnicom är villiga att förlänga lånetiden till januari 2003 mot att Spray lämnar aktier som säkerhet, en uppgörelse som Per Bystedt säger är nära förestående. Vilka aktier som ska lämnas som säkerhet är dock oklart. Portföljen har under förra året krympt rejält, framför allt sedan Spray sålt större delen av innehavet i Lycos Europe.
Av innehavet i Razorfish återstår endast 1,5 miljoner aktier men dessa är låsta av att Spray har ställt ut warrants på lika många aktier. Värdet är heller inte mer än ett par miljoner kronor vid en försäljning.
Spray har kvar 9,2 miljoner Lycos-aktier i portföljen men endast 5,2 miljoner av dessa går att sälja. 4 miljoner aktier har nämligen pantsatts för att Lycos Europe ska gå skadefria från en tvist som ett av Spray-bolagen är indragna i efter försäljningen av portalverkamheten till Lycos Europe.
I praktiken innebär det att Sprays realiserbara tillgångar därför just nu bara är omkring 35 Mkr, även om det totala Lycos-innehavet är värt omkring 60 Mkr. Spray-ledningen måste därför hoppas på att Lycos-aktien ska stiga på börsen för att skuldekvationen ska gå ihop.
I det pressade läget har Spray gett sig in i en kreativ affär som liknar Icon Medialabs misslyckade försök att sälja förlustavdrag i december.
Den 6 december förra året sålde Spray dotterbolagen Elab och Elab Holding till fastighetskoncernen CA Fastigheter i Kalmar. Datumet är lämpligt valt då regeringen lade fram ett lagförslag dagen därpå som gjorde den här typen av affärer betydligt mindre intressanta för en köpare.
Elab-affären kan som mest ge 20 Mkr till Spray enligt Per Bystedt varav 8 Mkr redan är betalda. Resterande belopp är villkorat av att förlusten i bolagen fastställs av skattemyndigheten, samt av utfallet i ett pilotfall i regeringsrätten om aktieägartillskott ska få räknas in som underlag vid beräkning av reaförluster. Hur mycket av de återstående 12 Mkr Spray slutligen får in återstår alltså att se.
Per Bystedt vill inte kommentera orsaken till affären eller gå in på om Spray har sålt bolagen med vilande reaförluster för att få in pengar.
”Naturligtvis är förlustavdrag någonting som är ett latent eget kapital som man kan tänka sig att betala en andel för, men exakt vad de har för syften får de svara på. Det är bolag som vi inte hade användning för men jag antar att de möjligen hade det”, säger Per Bystedt.
CA Fastigheters VD Johan Damne bekräftar att bolagen köpts men vill inte kommentera affären vidare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.