Skräck och förtjusning

Den 2 juli blir det tillåtet att bygga större småhus på tomten utan bygglov. Intresset är stort men attefallshusen har också kritiker.

 

På ett byggvaruhus utanför lettiska Riga söker Sommarnöjens grundare och vd Tomas Tjajkovski efter inredningsdetaljer till företagets modulhus.

– Mycket av det som finns här är ointressant, men plötsligt hittar man en bra spot, en snygg toalettstol eller något annat riktigt guldkorn till bara en tiondel av det pris som samma produkt säljs för i Sverige.

Sommarnöjens hus tillverkas delvis just i Lettland. Ambitionen är att öka produktionen ytterligare, inte minst efter att det blev klart med de nya så kallade attefallshusen, döpta efter bostadsminister Stefan Attefall (KD). Från och med 2 juli 2014 får den som vill bygga ett 25 kvadratmeter stort permanenthus på sin tomt utan bygglov. Det är 10 kvadratmeter större än dagens friggebodar, döpta efter Birgit Friggebo (FP), bostadsminister när husformen tilläts år 1979 .

För attefallshuset krävs att ägaren gör en anmälan till kommunen. Huset ska också vara ett komplement till en befintlig bostad på tomten – som givetvis ska ha bygglov.

En annan förändring den 2 juli är att det blir tillåtet att bygga ut sitt vanliga bostadshus med 15 kvadratmeter, liksom inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus.

Bolaget Sommarnöjen har tillverkat sommarställen i flera år. Fokus har legat på små och medelstora hus, som sjöbodar, gästhus och bastur. Nu vill ledningen dra nytta av de nya 25-kvadratsbostäderna.

– Vi fick in fler beställningar förra veckan än vi fick på hela förra året, säger Tomas Tjajkovski.

Många av husen ska byggas i Stockholms skärgård, på västkusten eller något annat naturskönt ställe. Men långt ifrån alla. Även husägare i tätbebyggda villaområden väntas passa på att uppföra nya hus på sin tomt. Organisationen Villägarna är positiv till den nya lagen, med argumentet att trycket på bostadsmarknaden lättar när nya småhus byggs och bostäder delas upp. Intresseorganisationen uppskattar att lagändringen på sikt ger 150 000 till 200 000 nya bostadstillfällen. Inte minst ungdomar har möjlighet att flytta till ett mindre hus på tomten. Men långt ifrån alla är positiva.

Ola Kjellander på arkitektbyrån Kjellander & Sjöberg tror inte att lagändringen löser bostadsfrågan för den breda massan. Han fruktar i stället en våg av hemmasnickrade byggen i villaförorterna, något som inte blir roligt för vare sig området eller grannarna, säger han.

– Jag har inget emot att man uppför ett mindre arkitektritat hus med hög verkshöjd på vacker jungfrulig mark, men jag pratar om vad folk gör i allmänhet och då är det mer problematiskt.

Regler för attefallshus

Attefallshus får ha en yta på max 25 kvadratmeter. Det är möjligt att ha både friggebod och attefallshus på tomten.

Bygglov behövs inte. Reglerna i Plan- och bygglagen (PBL) ska följas.

Bygganmälan ska göras hos kommunen, som ska ge klartecken.

Om Attefallshuset står mindre än 4,5 meter från tomtgränsen till grannen så behövs medgivande.

Skulle grannen inte ge medgivande krävs bygglov hos kommunen.

Huset måste vara ett komplement till ett befintligt bostadshus som redan finns på tomten.

Det får vara max fyra meter högt från mark till taknock (högsta punkten på taket).

Det är tillåtet att dela upp de 25 kvadratmeterna, i till exempel 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd eller liknande.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB