Skoogs borde varnat

Skoogs storförlust är ett försök att bädda för vinst. Menledningen borde ha förvarnat.

Bokslutet från elgrossisten Skoogs blev en ny besvikelse. Detvar visserligen väntat att rekonstruktionen av den tyskarörelsen skulle dra stora kostnader, men så sent som iniomånadersrapporten förutskickade ledningen ett positivtresultat före skatt till följd av reavinsterna frånförsäljningen av vvs-rörelsen. I själva verket redovisarkoncernen en storförlust på 50 miljoner före skatt för 1996. Meden så stor prognosavvikelse borde styrelsen ha gått ut med ettförhandsbesked.

Den svenska elrörelsen, som står för 40 procent avkoncernomsättningen på totalt 3,1 miljarder kronor, gårfortfarande bra, även om rörelseresultatet minskade något 1996till ca 55 miljoner kronor (f.å. 60). Problemet är den tyskaelrörelsen.

Tyskland står för en dryg fjärdedel av koncernomsättningen. Densvaga konjunkturen och överkapacitet i branschen har gjort attdenna satsning blivit en kvarnsten om halsen på Skoogs. Detkrävs mycket stora ansträngningar för att få ordning på rörelsen,där omsättningen i fjol minskade med 14 procent ochrörelseförlusten ökade från 30 till över 50 miljoner kronor,efter nedskrivning av kundfordringar.

Till detta kommer omstruktureringskostnader om nära 44 miljoner.Det som tillkommit sedan i höstas är inte minst beslutet attdessutom skriva av återstående goodwill, vilket rör sig om ettnästan lika stort belopp. Enligt ledningen har åtgärdernamedfört att kostnadsnivån reducerats med minst 50 miljonerkronor inför 1997.

Det andra problemet under 1990-talet har utgjorts av vvs–rörelsen, som relativt sett är mer beroende av det svagabostadsbyggandet än elrörelsen. I fjol vändes ett positivtrörelseresultat på omkring elva miljoner kronor till en förlustpå över en miljon. Styrelsen valde i november 1996 att sälja vvs–rörelsen till konkurrenten Dahls för att koncentrera sig på atträdda den tyska satsningen. Affären prövas fortfarande avkonkurrensverket. Försäljningen av rörelsen och vissafastigheter gav netto en realisationsvinst på 67 miljonerkronor.Efter strukturkostnader, goodwillavskrivning, reavinst ochfinansnetto redovisar koncernen en förlust på 50 miljoner kronor(+9). Trots detta tvingas Skoogs betala 35 miljoner i skatt,vilket gör att året slutade med en förlust på över 85 miljonerkronor (-9).

Efter denna skräll minskade eget kapital per aktie med enfjärdedel till 54 kronor. Men eftersom även balansomslutningenminskat är soliditeten oförändrad, 23 procent. I början av 1990–talet var detta nyckeltal tio procentenheter högre. Det är baraatt konstatera att 1990-talet hittills varit ett förloratdecennium för Skoogs, som inte visat acceptabel lönsamhet sedan1990. Genom den kostsamma rekonstruktionen av den tyska rörelsenbör ändå grunden vara lagd för en vändning, även om den tyskamarknaden förblir besvärlig. Försäljningen av vvs-rörelsenmedför att koncernen krymper med en tredjedel, men Skoogsslipper å andra sidan motsvarande lönsamhetsproblem. Hur densvenska elrörelsen utvecklas bestäms på kort sikt i första handav konjunkturen. Bolaget rapporterar att det har skett en vissavmattning under slutet av förra och början av detta år.Affärsvärlden räknar i indikatorn med en vinst per aktie om 3,60kronor för 1997.

BILDTEXT: VD Gunnar Skoog måste återvinna aktiemarknadensförtroende.

FÖRLORADE ÅRSkoogsmkr 1993 1994 1995 1996Omsättning 2625 2944 3207 3230Vinst f skatt 21 7 9 -50Vinst/aktie, kr 7,0 0,2 neg negUtdeln/aktie, kr 2,50 2,50 1,25 0Avk eg kap, % 9,4 0,3 neg negRörelsemarg, % 2,3 1,6 1,6 negSynl soliditet, % 27 25 23 23

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.