Skolorna som tar dig ut i världen
Det är en vanlig dag på jobbet för Maria Hamrin. Hennes medarbetare i Rom vill stämma av resultaten av förra veckans möte. Produktchefen i Dublin behöver mera information om senaste projektförslaget. Kontoret i Karlsruhe lämnar rapport om utvecklingsplanerna av projektet inför den kommande lanseringen. En kollega i Paris är orolig för budgeten och vill diskutera framtiden.
Maria Hamrin jobbar som European brand manager på läkemedelsbolaget Pfizers kontor i London. Hennes produkt-område är inhalerbart insulin, en produkt som just fått marknadsföringstillstånd i såväl Europa som USA och är inne i en intensiv fas. Ansvaret gäller främst planering och samordning av marknadsföringsaktivteter.
– Jag fungerar som ett slags konsult åt 27 Pfizerländer. I snitt har jag kontakt med mellan fem och tio länder och pratar fyra språk om dagen. Det blir mycket resor, en stor del av min tid är jag utomlands.
Förutom svenska, engelska, tyska och franska har hon studerat lite japanska.
– Men jag förstörde min japanska när jag försökte lära mig hindu för nära inpå.
Studierna inom CEMS-programmet vid Handelshögskolan i Stockholm lade grunden för Maria Hamrins utlandskarriär. Det gav henne titeln Master in International Management, CEMS MIM.
CEMS-programmet är utformat för en karriär i internationell miljö. Efter tre år på den vanliga civilekonomlinjen i Stockholm studerade Maria Hamrin en termin vid London School of Economics tillsammans med studenter från ett 20-tal länder, och en avslutande termin med studier i Stockholm kombinerat med praktik på ett internationellt företag. Dessutom utnämndes hon 2003 till Female Economist of the Year, det gav möjlighet till att jobba på Pfizer.
Det var utbildningen i internationell ekonomi för tio år sedan vid the American University i Paris som var avstampet för Gustav Brunners karriär. Men han sätter större värde på den utbildning han avslutade för tre veckor sedan. Det var en tvåårig MBA-utbildning i Singapore vid Chicago Business School, som också ger samma kurs för boende i Sverige på universitetets campus i London.
– Deltagarna flög in från 17 olika destinationer i Asien och övriga världen. Alla hade runt tio års yrkeserfarenhet. Det var otroligt lärorikt att jobba tillsammans med personer med olika erfarenheter, säger Gustav Brunner.
-Det professionella nätverk jag fick där hade tagit mig 20 år att bygga upp annars. Nu har jag en direktlina till information om dessa marknader som är mycket värdefull.
Utbildningen omfattar, förutom traditionell utbildning i ledarskap och ekonomi, bland annat styrning av multinationella bolag och mångkulturella arbetsplatser.
Gustav Brunner har jobbat i Asien sedan 2000. För sex år sedan lämnade han jobbet som finansiell analytiker på GE Capital Bank och flyttade till Vietnam. Efter något år flyttade han till Peking och började jobba för ett internationellt cateringföretag som finanschef. Efter nästan två år i Peking gick flytten tillbaka till Vietnam där han började i finansbranschen igen, som kapitalförvaltare på Hongkong-registrerade SI Limited. Gustav Brenner är i dag regional finanschef och har nyligen flyttat till Bangkok för att starta en thailändsk filial.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.