Skogspriserna faller i hela landet – ner 20% i norr

Priserna på skogsmark har fallit med 20% i norra Sverige under första halvan av 2024. Detta visar en färsk rapport från skogsfastighetsmäklarna Ludvig & Co. "Botten är nådd", säger Markus Helin, marknadsområdeschef på Ludvig&Co, till Affärsvärlden.
Skogspriserna faller i hela landet – ner 20% i norr - skogen (1)
Markus Helin, marknadsområdeschef på Ludvig&Co. På bilden syns även skog med tall och björk i närheten av Svallfors en sommarkväll. Foto: Helena Landstedt/TT/Pressbild

Under första halvan av 2024 har priserna på skogsmark i norra Sverige fallit med cirka 20%, enligt en färsk rapport från Ludvig&Co. Rikssnittet visar en nedgång på 11,1% för hela landet.

”20% i nedgång är mycket, det går inte att sticka under stol med. Men vi ser också att de lägsta priserna hade vi i Q1 2024”, säger Markus Helin, marknadsområdeschef på Ludvig&Co, till Affärsvärlden.

Han menar att det finns en viss fördröjning i statistiken, då vintern var tuff för skogsförsäljningar då snön låg kvar länge. Sen var det en del transaktioner som skulle gjorts 2023 men som rullade över till 2024 på grund av längre prisförhandlingar än vanligt.

”Botten är nådd. När Riksbanken sänkte räntan första gången på länge nu i maj fick vi lite vind i seglen och gjorde flera avslut”, säger Markus Helin och lyfter fram att det fortsätter spira en optimism i och med att Riksbanken signalerat flera räntesänkningar under hösten.

Förändring över tid i skogen – Skogspriser i kr/m³sk

Region 2022 2023 2024 % mot förra året % på 5 år % på 10 år
Norra 385 371 296 -20,3 +8 +19
Mellersta 559 535 508 -5,0 +13 +34
Södra 913 850 760 -10,6 +9 +41
Sverige 587 557 495 -11,1 +10 +33

Tabellen presenterar nominella värden.

Källa: Ludvig & Co

Är det då läge att gå ut och köpa skog som privatinvesterare? Markus Helin menar, inte helt överraskande, att det alltid är en bra investering att köpa skog.

”Det är bättre läge nu än vad det var 2021-2022”, säger han och räknar upp tre faktorer. Det första är att köpeskillingen är lägre, det andra är att priserna ökat för skogsråvaran efter avverkning och att Riksbanken indikerar flera sänkningar av räntan i år.

”Men de skogsfastigheter som ligger på mellan 3-7 miljoner kronor har inte tagit lika mycket stryk. Där finns det stort intresse. Vi har däremot sett mer nedgång i de större skogsfastigheterna som kräver mycket kapital för att finansiera”, säger Markus Helin.

Svag valutapåverkan

Under första halvåret var 7% av skogsköparna utländska aktörer eller personer. Det är en liten uppgång från 5% för samma period förra året. Frågan är om den svaga svenska kronan lockat till sig fler köpare? Kanske, menar Markus Helin.

”Jag personligen har varit lite förvånad över att inte fler som har till exempel euro att betala med har köpt skog i Sverige. Vi har inte riktigt sett det och det är väl lite för tidigt att säga tycker jag på bara den här statistiken om det är en trend. Men absolut, det är inte omöjligt”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market