Skog
Skogsexperten: Röda marginaler i höst – sågverksdöd hotar på sikt
Hösten kan bli tuff för den svenska skogsindustrin. En svagare konjunktur, brist på ved och kronkursen gör att dynamiken ändras i skogen.
”Sågverken kommer att såga på gränsen till röda rörelsemarginaler i höst”, säger Johan Freij, seniorexpert på skog på Danske Bank.
Anledningen är att efterfrågan på träprodukter gått ned dramatiskt i hela världen till följd av högre räntor och minskat byggande. Däremot finns fortfarande hög efterfrågan på ved. Samtidigt har utbudet på ved minskat efter att stora barkborreutbrott tvingat fram överavverkning i både Centraleuropa och Kanada.
Johan Freij berättar att det i Kanadas fall kan ta 80-100 år innan skogen är tillbaka.
”Skogen läker alltid på något sätt. Men avverkningen i Kanada minskar nu med 30% och där läggs riktigt stora sågverk ned”, säger han.
I Sverige är prognosen också att sågverken får det tufft på sikt. Sågverken har fått rekordinvesteringar på 4,1 miljarder kronor det senaste året. Investeringarna leder till en kapacitetsökning på 10%, vilket motsvarar uppemot 5 miljoner kubikmeter timmer. Med tanke på lägre avverkningsnivåer i skogen finns det risk för att sågverken inte kan gå på full kapacitet. Det kan på sikt leda till nedläggningar då inte sågverken går på full kapacitet.
”Fokus kommer vara att krama ur så mycket som möjligt från stocken”, säger Johan Freij.
Vedbristen allvarlig
I rapporten har Danske Bank analyserat Skogsstyrelsens senaste prognoser. Det visar sig att Sverige står inför ett stort skifte i skogen, där avverkningsnivåerna kommer att minska framöver, framförallt i Götaland.
Danske Bank konstaterar också att virkesbristen också slår mot den svenska skogsbranschen. Efterfrågan är fortsatt hög på just ved vilket gynnar de som fortfarande kan producera.
”Hade virkesbristen bara varit i Sverige hade det allvarligt, men nästan alla andra länder har det sämre”, säger Johan Freij.
De större outnyttjade tillgångar på ved som finns i världen hittas framförallt i Ryssland och i några av USA:s sydstater. I och med det ryska anfallskriget mot Ukraina är det ytterst få länder som godtar export av ryska skogsprodukter.
För svenska skogsindustrins del finns det dock vissa ljusglimtar i form av den försvagade kronkursen.
”Den här sektorn är betjänt av en svag svensk krona då mer än 70% av produktionen exporteras. Finland har en absolut mycket tuffare situation just nu”, säger Johan Freij.
”Sen måste man dock komma ihåg att skogen är en framtidssektor. Träprodukter ska ersätta cement och petroleumbaserade produkter på sikt, och då är den avancerade skogskemin på tallolja och lignin (ett bindemedel, reds. anm.) det enda sättet”, säger han.
Nya skogsköpare i syd
I södra Sverige har även skogsägarna sett ett prisfall på skogsmark, vilket gör att skillnaden mellan de olika regionerna blivit mindre. Johan Freij menar att det är en naturlig korrektion av marknaden efter några år med kraftigt stigande priser i Götaland.
Prisutveckling på skogsmark i procent sedan föregående år
Region | Nominella tal | Reala tal |
Södra Sverige | -8,30% | -14,50% |
Mellersta Sverige | -1,60% | -8,20% |
Norra Sverige | 8,40% | 1,10% |
Hela landet | -1,90% | -8,50% |
Källa: Ludvig & Co
”Det konstiga tidigare var att priserna för skogsmark stack iväg så kraftigt under den senaste, kraftiga ränteuppgången, samtidigt som alla andra fastighetspriser sjönk”, säger Johan Freij och fortsätter:
“Skogsmark handlas inte som en börs utan köpare är ofta grannen som då begränsas till områden där mark inte blir till salu så ofta, samtidigt som det varit många nya köpare som velat göra en inflationshedge och köpa på sig skog”, säger Johan Freij.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.