Skog
Skogsexperterna spår avmattning: ”Men få behöver paniksälja”
Intresset för att köpa skog har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Johan Freij, affärsområdeschef Skog & Lantbruk på Danske Bank, tror att en anledning är att förväntningen bygger på en naturlig, biologisk process.
”Träden fortsätter att växa även vid lågkonjunktur. Skogsvolymen ökar cirka 3,8% varje år före avverkning”, säger han.
Fallande räntor från i stort sett 90-talet har trissat upp prisläget på såväl skog som fastigheter. Johan Freij säger att direktavkastningen, alltså exklusive värdeförändring, för skog nu är nere på under 1%.
”Sjunkande räntor har räddat värdestegringarna de senaste åren men jag har svårt att se att den kommer att hålla samma takt framöver”, säger Johan Freij.
Karl Danielsson, som har grundat en firma som erbjuder rådgivning vid skogsaffärer och även förvaltar skogsfonderna Silvestica Green Forest, är inne på samma spår.
”Högre räntor borde ge lägre prisnivåer. Den som ska låna pengar för att helt eller delvis köpa skog måste göra en kassaflödesanalys precis som vid vilken annan investering som helst. Man tittar på vad som kan avverkas och hur stora kostnaderna kommer att bli under kommande tio år till att börja med”, säger han.
Men högre räntor verkar ändå inte vara något som branschen oroar sig för i någon större utsträckning. En förklaring kan vara den låga belåningsgraden hos skogsägarna. I rapporten Skogsbarometern från Ludvig & Co svarade 63% av markägarna att deras skogsfastighet är obelånad. Bland de skogsägare som har lån angav 3% att belåningen överstiger 75%, medan drygt hälften har en belåningsgrad på under 30% av marknadsvärdet.
Johan Freij menar att den låga belåningsgraden beror på att många familjer har ägt sin skog i flera generationer. Han säger att det såklart finns vissa enskilda markägare som är högre belånade men ser risken för att skogsmarknaden skulle klappa ihop fullständigt på grund av högre räntor som liten.
”Det är få som skulle behöva paniksälja. Om en högbelånad skogsägare skulle behöva sälja finns alltid lågbelånade grannar i närheten som vill köpa mer. Om räntorna drar iväg kommer skog såklart inte längre vara en lika attraktiv placering, men marknaden kommer inte att kollapsa.”
Just nu säljer en finansdoldis 350 hektar skog på Värmdö för 80 miljoner kronor, vilket går att läsa mer om HÄR.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.