Skogsanalytiker: Tuff vinter för svenska sågverken

Timmerbristen gör att priserna skjuter i höjden samtidigt som trävarupriserna går ner.
"Det kommer inte vara problem för sågverksarbetare att få ledigt över julen", säger Johan Freij, seniorexpert på skog på Danske Bank.
Skogsanalytiker: Tuff vinter för svenska sågverken - Skog Danske
Johan Freij är seniorexpert på skog hos Danske Bank. Foto: Pressbild/TT

I slutet av sommaren varnade Danske Bank för att det kunde bli sågverksdöd på sikt. Nästan ett halvår senare tycks profetian vara på väg att slå in.

“Vår bedömning är sågverken snurrar på med förlust just nu. Det kommer inte vara problem för sågverksarbetare att få ledigt över julen”, säger Johan Freij, seniorexpert på skog på Danske Bank.

Anledningen är att trävarupriserna, det vill säga det timmer som sågverken förädlat, sjunker. För att få tag på råvara har sågverken tvingats höja priserna på timmer, de fällda träden i skogen. Tuffast är det som vanligt i Sydsverige, men även i nordligaste Norrland är det svårt att få tag i timmer. En anledning är att statliga Sveaskog dragit ned på sin avverkning.

“Men det ska tilläggas att det inte är någon kris för sågverken så till vida att de har väldigt starka balansräkningar fortfarande. Många av dem har amorterat av sina lån”, säger Johan Freij som också menar att sågverksmarknaden kan komma att konsolideras.

“Det är många sågbolag som gjort stora investeringar för att öka produktionen. Det biter i balansräkningarna och jag tror att bolag med många sågverk kommer att se över sin struktur och kanske konsolidera”, säger Johan Freij.

Sågbolagen bygger inte lager

Trävarupriserna har alltså sjunkit medan timmerpriserna “har lämnat atmosfären”, menar Danske Bank i en färsk rapport om svenska skogsindustrin. En av anledningarna är att värmeverk, som köper energived (oftast gjort på lövträd), sett en ökad efterfrågan på bränsle.

“I övriga Europa sjunker priserna för timmer. Där klarar industrin inte av att betala så då drar man ned produktionen istället. Vi ser signaler om att det kommer ske i Sverige med. Det som sågas säljs vidare till låga priser. Sågbolagen bygger inte lager”, säger Johan Freij.

Han lyfter fram att de låga svenska och norska kronorna är en viktig förklaring till att produktionen i Skandinavien hållit uppe så pass länge.

“Utbudet har minskat samtidigt som byggandet kollapsat. Vi tror produktionen går ned nu”, säger Johan Freij.

När vänder det?

“Vi tror det vänder i USA först. Där finns ett uppdämt behov av bostadsbyggande. I och med att vi tror att räntorna vänder nedåt nu kommer det sannolikt att lossna senare i vår, om inte något oförutsägbart inträffar”, säger han.

Lövskog på frammarsch

Danske Bank ser också att ett skifte har ägt rum i skogen. Sedan år 2000 har volymen lövskog ökat med 34% i Sverige, jämfört med volymen för barrträd som ökat med 11%.

“34% är en otroligt snabb ökning sett ur ett skogligt perspektiv. Vi kommer får se stora förändringar inom lövskogssegementet möjligtvis med investeringar i lövsågverk framöver”, säger Johan Freij och fortsätter:

“Lövtimmret i Baltikum är lika dyrt som det finaste barr-timret i Sverige idag. Det finns en stor potential för svensk lövskog framöver.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group