Skogsanalytiker: Därför kan det bli bud på Billerud

Den internationella förvärvsvågen inom skogsbolagen kan snart nå Sverige. Enligt Oskar Lindström, analytiker på Danske Bank, är Billerud en uppköpskandidat. "Vissa bolag vill köpa till sig tillväxt", säger han till Afv.
Skogsanalytiker: Därför kan det bli bud på Billerud - Skogen (1)
Oskar Lindström är senior analytiker på Danske Bank och bevakar bland annat massabolag och pappersbruk. Foto: TT/Pressbild

Det är framförallt inom förpackningssektorn det rört på sig senaste året. I september ifjol köpte Dublin-baserade Smurfit Kappa, med stor verksamhet i Sverige, upp amerikanska WestRock i en affär värd över 20 miljarder amerikanska dollar.

Samtidigt utbröt en budstrid på brittiska DS Smith, där både Mondi och International Paper lade bud. Brasiliens största massatillverkare Suzano lade i sin tur bud på International Paper – ett bud värt 15 miljarder amerikanska dollar.

Allt detta har krattat manegen för att även svenska bolag inom skogssektorn kan komma att få bud, menar Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank.

“Det har varit massor av bud senaste halvåret. I vissa fall har det handlat om industriell logik med synergier, men i vissa fall handlar det bara om att växa. Vissa bolag vill köpa till sig tillväxt”, säger Oskar Lindström till Afv.

Han menar också att det är ett tecken på att flera bolag är positiva om konjunkturen och vinstutvecklingen framöver.

Billerud möjlig kandidat

Vad innebär det här för de nordiska skogsbolagen? Enligt Oskar Lindström är det framför allt tre saker som påverkar ifall det kan komma bud. Det första är att det finns en tydlig huvudägare som är beredd att sälja. Det andra är att bolaget inte är för komplext och det tredje är att det ska finnas attraktiva tillgångar som köparen vill komma åt.

“Allt detta sammantaget gör att Billerud skulle kunna vara aktuellt för bud”, säger Oskar Lindström.

Han menar att Fredrik Lundberg och hans investmentbolag varit tydliga med att de inte vill sälja varken SCA (Industrivärden äger 30% av rösterna) eller Holmen (Lundbergs äger 62% av rösterna).

Stora Enso fick en ny VD med Hans Sohlström för ett halvår sedan som uttryckt att det möjligen kan kommas att sälja delar av bolaget”, säger Oskar Lindström.

Danske Banks analytiker poängterar också att bolag utan eget skogsinnehav just nu är lågt värderade och därmed uppköpskandidater. Till skillnad från de andra stora svenska skogsindustribolagen äger Billerud idag i princip ingen skog.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.