”Skogen långsiktig vinnare”
Vad har ni för placeringsfilosofi?
– Vi investerar i bolag som kan dra nytta av miljöfrågan och tjäna pengar på den. Det tydligaste sättet är att köpa aktier i miljöteknikföretag, men vi köper även traditionella industrier som är bra på att parera och hantera miljöfrågor till sin fördel, som till exempel Nokia.
– Miljöteknik är en megatrend, och i Norden finns en lång tradition av miljöteknik som har framdrivits av hårda miljölagar. Detta i kombination med en innovativ och mottaglig hemmamarknad för att testa nya miljövänliga lösningar gör de nordiska bolagen till världsledande inom många miljöteknikområden.
Hur har det gått?
– Vi startade fonden i slutet av 1998, och under den första tiden var det lite trögt. Men sen har det gått bättre och bättre, bland annat tack vare en hårdare miljölagstiftning och ett allt starkare fokus på klimatfrågan. I år har fonden stigit med 17 procent. Vi jämför oss med Enskildas nordiska portföljindex, och då är vi cirka 5 procentenheter bättre.
Hur har ni påverkats av de senaste veckornas börsturbulens?
– Fonden har utvecklats bättre än index under både juli och augusti. Initialt åkte många av miljöbolagen på ganska mycket smisk, men sen har de kommit tillbaka väldigt starkt. Vi hade en del i kassan inför sommaren och passade på att köpa. Man ska köpa de väletablerade bolagen som tjänar pengar. Bland annat danska Vestas Wind och norska Renewable Energy, som är två av våra största innehav med runt 6 procent av portföljen var.
Berätta om Renewable Energy, REC.
– Aktien har utvecklats väldigt starkt. Bolaget tillverkar solceller och kom in på börsen för drygt ett år sedan. Aktien såldes ut för 95 kronor, och nu ligger den på drygt 220 kronor. REC kan se högt värderat ut, men det växer otroligt snabbt och har en fantastisk lönsamhet. Tittar man två år framåt så är värderingen inte så hög, i alla fall inte om man bedömer att de lyckas leverera.
Vad köper du i Sverige?
– Det jag tycker är riktigt spännande är teknikkonsulter. Till exempel Sweco sitter på stor kunskap när det gäller miljöfrågor, bland annat inom reningsteknik. Denna kunskap kan man exportera till Baltikum och Ryssland, och på sikt även till Kina.
Vad köper du inte?
– Som miljöfond har vi svårt att investera i oljeindustrin.
Skogsaktier?
– Som jag ser det är skogsbolagen långsiktiga vinnare, särskilt de som äger mycket skogsmark eftersom man där kan hämta förnyelsebar energi. Jag bedömer att vi kommer att få se en successiv uppgradering av den typen av tillgångar. Vi har ju redan sett hur spannmålspriser stiger eftersom spannmål nu används även till etanolproduktion. I ett längre skede kommer samma sak att ske även när det gäller skogsmark. I portföljen har vi både SCA och Holmen, som båda är stora skogsägare.
Vad säger du om Ericsson?
– Det är ett kvalitetsbolag som sköts väl, och förr eller senare kommer det att lossna för aktien.
Du har också aktier i H&M och Lindex. Är inte bomullsodling en verklig miljöbov?
– Visst, men både H&M och Lindex har varit duktiga på att jobba med de här frågorna. De ställer krav på hur bomullen ska odlas och vilka kemikalier som får användas vid färgning av kläder. Internationellt sett ligger de väldigt bra till. H&M lanserar nu en kollektion med ekologiska kläder. Det är inte alla som kan ställa sådana krav på odlarna, men H&M kan. Lindex köpte vi för att direktavkastningen såg bra ut, men efter budet från Kapp-Ahl har vi avyttrat det mesta.
Morphic?
– Det är spännande att följa, men för närvarande tycker jag att det är för högt värderat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.