Sko dig på dina gamla paltor
Du behöver inte kolla omslaget, det här är Affärsvärlden och inte något modemagasin. Gamla, exklusiva kläder har nämligen gått från bara ett modeintresse till ett verkligt samlarobjekt. Från att kallas begagnat och second hand till det mer prestigefyllda begreppet vintage – något man både kan spendera och tjäna en hyfsat stor slant på. En 1960-tals aftonväska Kelly från Hermès i välbevarat skick kan säljas för mer än 100 000 kronor, en äldre Diorklänning för tiotusentals kronor.
Att gamla kläder, väskor och andra accessoarer blivit en investering nästan i klass med äldre böcker och smycken bekräftas av att många stora auktionshus öppnat avdelningar för vintage. Utländska prestigenamn som Sotheby’s och Christie’s visar haute couture som gjort succé på gamla tiders filminspelningar och kändisgalor. Och i veckan avslutade Lilla Bukowskis, den avdelning på Bukowskis som handlar med lägre värderade objekt, sin andra vintageutställning i Stockholm.
– Vi blev nedringda så fort vi hade annonserat att vi skulle ha den första utställningen. Kön ringlade lång här vid inlämningen, väldigt många hade kläder som man inte velat skänka bort till någon insamling, säger Johanna Fock, som ansvarar för urvalet på Lilla Bukowskis.
På visningen som hölls i juni fanns bland annat plagg av franska Courrèges, 1960-tal, och italienska Roberta di Camerino, 1970-tal. Inga objekt hade utropspris på mer än ett par, tre tusen kronor och rekordbudet från den första vintageauktionen gick inte att slå. Då såldes en svart cocktailklänning från Christian Dior i siden och med stärkta tyllkjolar och dubbla våder för 12 000 kronor. Klänningen hade i början på 1950-talet varit förstapriset i ett lotteri vid en bal på Blå Hallen.
Den som vill sälja eller köpa ett unikt investeringsobjekt i de högre prisklasserna bör söka sig till utländska vintagebutiker och framför allt auktionshus, som Sotheby’s eller Christie’s. Den senare har till exempel förmedlat en körsbärsröd Kellyväska i krokodilskinn för 10 800 euro och en 1950-talsdräkt från Christian Dior, kallad New Look, för 7 200 euro. I Sverige finns Lauritz.com, en auktionssajt för antikviteter och konst som når en internationell publik, för den som inte vill resa utomlands och sälja sina dyrgripar. För ett par år sedan visade auktionssajten en Kellyväska värderad till 174 000 kronor.
Det vanliga är att kläder, skor och accessoarer från mellan 1880 och 1980 karaktäriseras som vintage. Tidigare föremål sorteras som antikviteter, senare som second hand, vilket både känns mindre klassigt och mindre värdefullt. Men så värst noga är det inte med gränsdragningarna. Bland galgarna på Lilla Bukowskis hänger en chiffongklänning från Lars Wallin som bara har några år på nacken.
– Vi tog in den för Lars Wallin är ju redan en ikon, förklarar Johanna Fock på Lilla Bukowskis.
Det ökade intresset för vintage går förstås hand i hand med miljömedvetenhet och hållbarhetstänkande. Parallellt med vintagetrenden har det nya begreppet “slow fashion” skapats. Slow fashion går tvärt emot slit- och slängkonsumtionen,
med plagg som håller riktigt länge både vad gäller kvalitet och stil. Ett annat nygammalt inslag på modescenen går ut på att förlänga produkternas livscykel. Flera designmärken erbjuder sig att ta emot kläder de tidigare sålt för reparation, återvinning eller för vintageförsäljning.
Den som har en vurm för svenska stilbildare som Mah-Jong kan med gott samvete slita på kläderna på nästa nostalgiparty. Några stora pengar ger de inte. För att komma upp i flersiffriga värderingar måste det röra sig om haute couture av kända märken, inte serietillverkade storsäljare. Den som finner märken som Dior, Chanel, Gucci eller Yves Saint Laurent i sitt, eller en äldre släktings, dressing room kan ha dragit en vinstlott. Objekten måste förstås också vara i perfekt skick.
Det är i stort sett bara damvintage som når de högre prisklasserna, och damväskor är det som är mest eftersökt av samlare. En uppmärksammad bok, High fashion handsbags, av Nancy Schiffer och Adrienne Astrologo som kom förra året är en källa för den som vill ha hjälp att värdera eventuella fynd i garderoben.
Eva Billing, som driver välkända
vintagebutiken Judits mode på Södermalm i Stockholm och nyligen har öppnat den manliga efterföljaren, Herr Judit, håller gärna ögonen öppna efter aftonväskor av högsta klass.
– Jag har en fransman som kommer till mig regelbundet och letar efter de absoluta godbitarna. Han säljer dem på franska Rivieran där han har sina uppdragsgivare, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.