Skippa börsen – satsa på flipper
På krogen är konkurrensen från Jack Vegas-maskinerna stenhård och flipperspelen letar sig allt oftare in i hemmen. Kundkretsen består främst av män i medelåldern som under sin ungdom ägnat många timmar framför blinkande spel i dämpad belysning.
– En flipperpaus var den perfekta avkopplingen under studieåren, säger flippersamlaren Purre Persson.
När han studerade på KTH köpte han och kompisen Mikael Norlin två flipperspel som stod i kårhuset. Det blev början på en flippersamling som under de senaste tolv åren vuxit till 77 flipperspel.
Purre Persson berättar att det finns två typer av flipperentusiaster. De som är roade av att äga maskinerna för mekanikens skull. Och de som bara älskar att spela.
Nivån på spelarna varierar.
– Den typiska flipperspelaren på krogen är en lagom salongsberusad man, där spelet är över på tre minuter. Handlar det i stället om en av Sveriges bästa flipperspelare, som exempelvis Mats Runsten, pågår spelet i 45 minuter och han avslutar spelet med tre frispel efter sig, förklarar Purre Persson.
Vid sidan av flipperns hemland USA räknas Sverige till de större flippernationerna. Svensken Jorian Engelbrektsson toppar världsrankningen (World Pinball Player Rankings) för tillfället och ytterligare fyra svenskar återfinns bland de tjugo främsta. Antalet medlemmar i Svenska Flippersällskapets uppgår till drygt 2 000 och på deras hemsida kan man snacka flipper med varandra, men även köpa, sälja och byta.
Under 1990-talet fanns det flera tillverkare av flipperspel och Williams och Bally hörde till de största. Nu finns bara amerikanska Stern Pinball kvar. Eftersom en maskin består av 3 500 olika delar och nästan 800 meter sladd i olika dimensioner är marknaden fri från piratkopior. Men den komplicerade tillverkningen gör det svårt för tillverkarna att nå lönsamhet.
Stern Pinball har tre titlar i produktion: Shrek, Batman och Big Buck Hunter. Filmtema är vanligt. Det kostar visserligen för tillverkaren att köpa en licens, men det gör det lättare att konstruera maskinen då det redan finns en story med tillhörande grafik och ljud. Flipperspelet Shrek kostar omkring 40 000 kronor, men säljs redan på Ebay till ett lägre pris.
Purre Perssons och Mikael Norlins samling är en ren hobbyverksamhet. De säljer inga flipperspel men har de dubbletter försöker de att byta ut dem.
– Skulle vi sälja maskin för maskin har värdet nog fördubblats under de här tolv åren. Det var under 90-talet som de mest eftertraktade maskinerna tillverkades. Varumärkena Williams och Bally har titlar som i dag betingar klart högre värden än de gjorde som nya.
Williams spel Medieval Madness är Purre Perssons favorit och han är inte ensam om att tycka så. Det ligger på andra plats på Svenska Flippersällskapets topplista.
– Det är ett spel som flirtar med filmen Monty Python and the Holy Grail. Spelmässigt är det attraktivt för både nybörjare och mer avancerade spelare. Mycket humor ingår, samtidigt som det ser bra ut. Har man bara plats för ett flipperspel är Medieval Madness det självklara valet. Det är mycket eftertraktat på marknaden och i bra skick kan ett spel ligga runt 60 000-70 000 kronor, i alla fall på den amerikanska marknaden, säger han.
– Ett annat eftertraktat spel är Bally’s Cactus Canyon som var det sista spelet som kom från Bally. Eftersom tillverkningen avbröts blev det särskilt attraktivt för samlare. Spelet i sig är inte särskilt kul, men värdefullt.
Dessa två finns redan i samlingen, men däremot saknas ett.
– Big Bang Bar. Det tillverkades av Capcom och gjordes endast i ett tiotal exemplar. Men innan produktionen lades ned tillverkades en massa reservdelar. För sex sju år sedan köpte någon upp lagret och det räckte till ytterligare 183 maskiner och dessa såldes framför allt till samlare.
Purre Persson var på väg att köpa ett exemplar för några år sedan, och ångrar sig lite i dag.
– Det ska finnas två exemplar i Sverige. Ett nytt gick för 60 000 kronor och du måste nog ge det dubbla för att få tag på ett sådant i dag, så det hade minst sagt varit en bra investering. Det är dyrt för att det är ovanligt.
Det är 1990-talet som gäller för samlare. Äldre flipperspel är inte automatiskt mer värdefulla, det var helt andra maskiner som tillverkades då. Och flipperspel är inte som möbler. Det går utmärkt att byta ut slitna delar utan att det förstör värdet, berättar Purre Persson.
– Tipset är att nosa upp en halvrisig maskin och renovera och putsa upp den. Men självklart betingar ett “new in box”, det vill säga ett oanvänt begagnat flipperspel som man plockar upp ur kartongen, ett högre värde än ett renoverat spel. Det sägs att det någonstans i Sverige ska finnas ett exemplar av Addams Family Gold, väl bevarat i sin låda.
Det vore ett riktigt guldkorn för många samlare. Ett nytt flipperspel är som en ny bil. Värdet minskar direkt efter att första kulan skjutits i väg. Men förr var tappet större eftersom utbudet också var det. Med bara en tillverkare kvar är risken för ett överutbud borta. Ett vintageflipper har visat sig vara en säker och bra investering över tiden. Det tappar inte heller i värde av att spelas på – och det är väl ändå meningen med att äga ett alldeles eget flipperspel.
Sajter:
www.ipdb.org
www.svenskaflippersallskapet.com
www.vintagepinballstore.com
TOPPLISTAN
Framröstad av medlemmarna i Svenska flippersällskapet
Attack from Mars
Medieval Madness
Theatre of Magic
Indiana Jones: The Pinball Adventure
The Addams Family
Twilight Zone
Monster Bash
The Lord of the Rings
White Water
Scared Stiff
Flipperspelsjargong
Bounce pass: När man låter kulan studsa från den ena flippern till den andra, för att satsa på ett bra skott från den andra flippern.
Flipper: Det man använder primärt för att kontrollera kulan.
Inlane: En ränna till höger eller vänster om respektive flipper som rullar bollen till flippern.
Outlane: En ränna till höger eller vänster om respektive inlane som rullar bollen genom utkanten av spelet, så att bollen förloras.
Nudge: Att stöta till spelet med händerna för att få kulan dit man vill.
Plunger: Det man skjuter upp kulan med.
SDTM: Straight Down The Middle, det vill säga när bollen går mitt emellan flipprarna utan att man kan göra något åt det.
Slap Save: Att snabbt slå på ena sidan av spelet samtidigt som man trycker på flipperknappen på samma sida för att precis nå ut till kulan med flippern.
Sticky flipper: Ett tekniskt fel som gör att flippern inte omedelbart återgår till viloläge efter att man släppt flipperknappen, utan hänger kvar i några millisekunder. Speciellt frustrerande för avancerade spelare som använder sig av tekniker som omöjliggörs av detta.
Tilt: När spelaren gungar eller slår till spelet lite för mycket och bollen förloras.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.