Skilsmässobråk pressar Jan Carendi
Förre Skandiadirektören Jan Carendi är mitt uppe i en uppslitande skilsmässa från sin hustru. En hotande domstolsprocess kan tvinga Jan Carendi att redovisa exakt hur många hundra miljoner han fått från Skandia.
Det rör sig om tillgångar som i första hand kommer från Skandias famösa bonusprogram Sharetracker och Wealthbuilder. Hustru Laura Carendis mål är att få hälften av pengarna.
![]() |
SHOW ME THE MONEY: Varenda dollar ska redovisas.
|
Laura Carendi lämnade in en ansökan om skilsmässa och delning av parets gemensamma tillgångar till en domstol i Connecticut, USA, i december förra året. Parterna har därefter haft ett halvår på sig att redovisa sina respektive tillgångar under ed. Laura Carendi företräds av en av USA:s mest kända skilsmässoadvokater, Edward Nusbaum på Nusbaum & Parrino.
– I enlighet med lagen i Connecticut måste alla parter i en skilsmässa redovisa en uppställning av det finansiella värdet av sina respektive tillgångar. Är vi inte nöjda kan en part bli kallad att vittna under ed, säger Edward Nusbaum. I skilsmässan mellan paret Carendi kan det bli aktuellt i augusti.
Paret Carendi gifte sig i mitten av 1970-talet och bodde i Täby utanför Stockholm under slutet av 1980-talet. De flyttade till USA i början av 1990-talet, till Westport, Connecticut, i närheten av det som skulle bli huvudkontor för American Skandia, Skandias amerikanska sparverksamhet. Det är i Westport som de tre gemensamma döttrarna vuxit upp.
Skilsmässan från hustrun har utvecklats till ett känsligt ämne för Jan Carendi. Redan för flera år sedan syntes han i Skandiasammanhang tillsammans med en annan kvinna, svenskan Hélène Hellsten. Förhållandet bidrog till att underminera hans ställning i företagsledningen och var ett av skälen till att dåvarande Skandiachefen Lars-Eric Petersson lyckades sparka ut Jan Carendi från företaget 2001. Paret Carendi och Hellsten lever idag tillsammans.
Tillgångarna växer
Jan Carendi har i det längsta försökt värja sig för en uppgörelse med hustrun i domstol. Från början erbjöd han Laura ungefär hälften av sju miljoner dollar, som enligt Jan Carendis egen utsago motsvarade hans tillgångar i USA. Beloppet har därefter successivt höjts till hälften av elva miljoner dollar. Men Laura Carendi har valt att påbörja en process. Hotet om domstol verkar bita.
– Jan Carendi arbetar på ett förslag till uppgörelse där Laura Carendi erbjuds hälften av 29 miljoner dollar, säger Jan Carendis svenska advokat Tony Sandell.
Utöver det anses 5 miljoner dollar av det gemensamma boet tillhöra Laura Carendi. Bland tillgångarna finns en paradvåning i Stockholm, en ranch i Mexico, en ö i Karibiska havet, ett sommarhus i Stockholms skärgård, ett så kallat town house i New York samt huset i Westport.
Uppgiften om hur mycket pengar Jan Carendi fått under sina år på Skandia varierar. I Skandiautredningen från hösten 2003 uppges att Jan Carendi fick 360 miljoner kronor, cirka 50 miljoner dollar med dagens valutakurs, sammantaget från de två bonusprogrammen och en rad lokala bonusprogram.
Till det ska dock läggas vad han eventuellt kan ha sparat av sin lön under åren, liksom den pension från sin trettioåriga anställning i Skandia som han ännu inte tagit ut. Jan Carendi har även tjänat stora pengar hos sin nya arbetsgivare Allianz, under fjolåret 25 miljoner kronor.
– Vid en uppgörelse får allt ses som en helhet där Jan Carendi även kommer erbjuda Laura ett underhåll, säger Tony Sandell. Underhållet kan landa på en halv miljon dollar per år.
– Om vi inte tror på det som den ena parten redovisat till oss så får vi leta upp tillgångarna på plats. Vi kommer gå noggrant tillväga, säger Edward Nusbaum.
En sådan utveckling skulle knappast roa Jan Carendi. Klimatet i amerikanska skilsmässor har hårdnat väsentligt de senaste åren, åtminstone när det är mycket pengar involverade.
Det var Edward Nusbaum som drev det uppmärksammade målet mot General Electrics andreman Gary Wendt i skilsmässan från frun. Ett ursprungligt erbjudande på 8 miljoner dollar landade på 20 miljoner dollar plus några hundra tusen dollar i årligt understöd.
När GE-chefen Jack Welch själv skilde sig tvingades han redovisa varenda dollar, inklusive förmåner som fribiljetter till fotbollsevenemang och hantverksarbete hemma i villan.
Om amerikansk domstol ertappar Jan Carendi med att ljuga riskerar han fängelse. Lika allvarligt vore det om det visade sig att Jan Carendi har tillgångar utanför USA som han undanhållit amerikanska skattemyndigheter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.