SKF:s VD: ”Man kan inte gå runt och ha panik”

Tullkaoset har satt käppar i kullagren. Dessutom ska SKF hantera en arbetstung avknoppning av fordonsdelen. För att hålla kursen har VD inrättat ett kommandocenter - med det kommer bolaget åtminstone ur Q1 med marginalen intakt.
SKF:s VD: ”Man kan inte gå runt och ha panik” - RICKARD GUSTAFSON SKF
SKF:s VD Rickard Gustafson. Foto: Thomas Johansson

SKF har tillsammans med andra verkstadsbolag navigerat ett särskilt stormigt hav det senaste kvartalet. Tyngt av tullkaoset har försäljningen sjunkit på alla marknader utom i Kina och Nordostasien. För EMEA var siffran -7% mätt i lokal valuta. Parallellt har börskursen förlorat 11% sedan nyår.

Totalt landar Q1-rapporten på -3,5% i organisk tillväxt, vilket representerar ett sjunde kvartal av tillbakagång. Rörelsemarginalen däremot håller SKF uppe på 13,5%, vilket överträffar analytikernas förväntningar.

Behövdes ett kommandocenter

VD Rickard Gustafson berättar att man som respons på den extraordinära situationen inrättat ett tariff command center som träffas dagligen.

“När det kom ny information dagligdags blev det inte lätt att navigera vårt stora globala nätverk och optimera en stor mängd flöden. Den här gruppen säkerställer att alla har har samma information och vi har samma syn globalt. Det fungerar väldigt bra”, säger Gustafson.

Det handlar om 10-15 personer som jobbar heltid med att söka snabba taktiska lösningar på hur varuflöden kan optimeras, utifrån dagsläget. De tittar på hur stora flödena är i försörjningskedjorna mellan olika regioner, var man säljer och hur lagernivåer ser ut.

“Kan ett lager flyttas? Kan vi hitta sätt att anpassa produktionen? Hur mycket kan vi hantera genom pris? Och där vi inte kan det, vilka alternativ har vi då? Vi vill ha en känsla för den totala exponeringen” säger Gustafson.

Tar snarare år än veckor

Efter förra kvartalsrapporten sa Gustafson att bolagets regionaliseringsprogram mäktar med att skifta ett par procentenheter till lokala marknader per år.

Försöker ni öka takten nu? 

“Nej, i grund och botten står jag kvar vid det jag sa. Du flyttar inte globala värdekedjor på en natt”, säger SKF:s VD.

Han exemplifierar – om man vill byta leverantör måste en ny kvalitetsgodkännas, det måste sättas upp nya avtal, finnas tillgänglig kapacitet, och i vissa fall måste bytet godkännas av kunden.

“Det här tar snarare år än veckor, det är inte SKF-unikt, så är det för alla bolag.  Med det sagt finns det taktik man kan använda”, säger han.

Även här ett exempel: En kund som finns både i USA och Europa kanske hittills försörjts från Kina för sin USA-verksamhet, och från Europa för verksamheten där. Då kan flödet skiftas från Kina till Europa och från Europa till USA.

Hur förhåller du dig som VD i den här miljön? Går man runt och försöker sprida lugn, eller vad? 

“Man ska komma ihåg att kriser inträffar, så är det bara. Det var inte länge sedan vi hade en pandemi, eller Ryssland valde att invadera Ukraina. Nu är det marknadsturbulens med tullar införda av USA. Man kan inte gå runt och ha panik, jag litar på mina medarbetare och att vi jobbar på ett strukturerat sätt och håller huvudet kallt”, säger Rickard Gustafson, som även har erfarenhet av krishantering från sin tid som VD för SAS.

“Ganska stor risk för tajmningen” av separationen

Utöver turbulensen i omvärlden har SKF dragit igång en kontrollerad storm internt, genom att förbereda en avknoppning av fordonsverksamheten, med ambitionen att den ska vara klar under första halvåret 2026.

Fordon står idag för 29% av omsättningen men bara 11% av rörelseresultatet, med en marginal på 5,2%, avsevärt lägre än den industriella delens 16,9%. Förhoppningen är att två renodlade enheter ska höja det totala aktieägarvärdet, som de senaste 12 månaderna sjunkit 18%.

Separationen är ett jätteprojekt, som utformas och drivs av runt 400 personer på heltid. I kvartalsrapporten flaggar Gustafson för en risk att det trots det försenas, bland annat på grund av komplexa IT-system.

Är inte IT alltid komplext?

“Det är inte bara IT. I vissa länder kan det vara utmanande att till exempel dela upp ett bolag som är en legal enhet. Vi behöver godkännanden, men kan inte styra de lokala myndigheternas hastighet.”

Han pekar på att många aktiviteter inom projektet ligger på “den kritiska linjen”, det vill säga de måste vara färdiga för att andra saker ska gå i mål.

“Därför vill jag flagga för att vi kör projektet med en ganska stor risk för tajmingen. Det är viktigt att vi är tydliga med det”, säger SKF:s VD.

“Blir säkerligen diskussioner” om personal

I rapporten kommunicerar VD också betydande personalminskningar som resultat av avknoppningen.

Hur reagerar organisationen på det? 

“Vi har levt i en negativ organisk tillväxt i sju kvartal. Det har inneburit att vi löpande anpassat kostymen så jag tror ändå att organisationen har en viss förståelse för vad som måste göras och varför”, säger han.

Separationen är “ett naturligt tillfälle att se över strukturen”, men måste hanteras varsamt, enligt VD.

“Det kommer säkerligen att skapa en del diskussioner, några personer som hamnar lite i kläm. Det är beklagligt men så är det att driva transformationer. Det är oundvikligt.”

Konkreta siffror för nedskärningarna utlovas i samband med nästa kvartalsrapport, men Gustafson säger redan nu att neddragningen framför allt kommer att drabba Europa, där en majoritet av bolagets 13 000 tjänstemän, eller staff, arbetar. Totalt har koncernen 38 000 medarbetare globalt. 

Kan man anta att nedskärningarna korrelerar med tillväxten i olika länder?

“Nej, det tror jag inte är relaterat. Det är klart att vi ser på hur stor affären är i ett land, men om vi har för mycket av en viss typ av resurser i Europa och för litet av en resurs i Indien, då kanske vi måste flytta mer till Indien, där tillväxten finns. Då blir det neddragningar i Europa även om det kanske inte är någon skillnad på nettot”, säger han.

Mitt i detta jobbar ni vidare med innovation, bland annat nya kullager till tåg, som minskar friktionen med 20%. Vilken uppfinning har störst potential

Gustafsson blir märkbart glad över frågan, som talar till kärnan i SKF:s självbild och marknadsposition.

“Ja! Alla är exempel på produkter vi säljer idag i olika industrivertikaler. Genom att ta fram produkter som ligger i framkant, kommer vi att vara fortsätta att vara världsledande”, säger han.

Men inför Q2 förväntar sig SKF fortsatt volatilitet. Trots att man säger sig se tecken på att marknaderna nått en botten, planerar bolaget för en tid med fortsatt negativa volymer. Den organiska försäljningen tror man försvagas något under det andra kvartalet, jämfört med motsvarande period förra året.

RAPPORTEN I SIFFROR

Omsättningen sjönk 3,0% till 23 966 miljoner kronor (24 699). Utfallet kan jämföras med Modular Finances analytikerkonsensus som låg på 24 376. Den organiska försäljningstillväxten var -3,5% (-7,0).

Rörelseresultatet blev 2 885 miljoner kronor (2 993), väntat rörelseresultat var 2 775. Rörelsemarginalen var 12,0% (12,1).

Justerat rörelseresultat uppgick till 3 233 miljoner kronor (3 303), väntat var 3 106, med en justerad rörelsemarginal på 13,5 procent (13,4).

Resultatet efter skatt blev 1 948 miljoner kronor (2 002).

Resultat per aktie uppgick till 3,95 kronor (4,15) och justerat resultat per aktie blev 4,71 kronor (4,83).

***

Wallenberg-familjen är storägare i SKF med 15% av kapitalet och 29% av rösterna via ägarbolaget FAM. Andra störste ägare är Cevian, som klev in 2022 och har 7,9% av kapitalet med 5% av rösterna.

LÄS ÄVEN

SKF ökar rörelseresultatet: “Fortsatt volatilt”

Hemnets VD efter kritiken: “Kan höja priserna mer”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.