SKF tynger på börsen

En SKF-rapport under förväntan förbytte Stockholmsbörsens breda indexuppgång vid lunchtid till en nedgång på eftermiddagen.

Detta samtidigt som större Europabörser stiger något. Sektormässigt är SKF-effekten tydlig: verkstad noterades klart svagast medan råvaror, hälsovård och finans hållit sig kvar på plusnoteringar.

SIX Generalindex sågs klockan
15.17 ned 0,4 procent till 469 medan OMXS30-index backat 0,5 procent till 1.447. Omsättningen var 10,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Kullagertillverkaren SKF har
tappat hela 7,5 procent på delårsrapporten för det tredje kvartalet.

Resultatet före skatt på
rapporterad nivå blev 27 procent svagare än väntat och rörelseresultatet justerat för engångsposter blev 13 procent sämre, i båda fallen ställt mot SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät. Kvartalets försäljning på 18,4 miljarder var närmare 3 procent lägre än väntade 18,9 miljarder.

Vd Alrik Danielsson meddelade i
rapporten att den lägre efterfrågan på marknaden som bolaget flaggade för i juli har inträffat och förstärkts under kvartalet, särskilt i Asien och Nordamerika. Vid dagens marknadsvillkor kommer det tidigare kostnadsbesparingsprogrammets åtgärder nu inte att räcka, fastslår Danielsson.

Handelsbankens Peder Frölén
konstaterar att SKF-volymerna i perioden var lägre än väntat och att de kommer att vara låga även i det fjärde kvartalet. “Detta betyder att vi går in i 2016 på en lägre nivå och att estimaten måste komma ned”, uppgav Handelsbanken-analytikern till Dow Jones Newswires.

SKF drar föga oväntat med sig
större delen av verkstadssektorn nedåt. Bland branschkollegorna som bidrog med mest indexpress noterades -3,9 procent i Atlas Copco och -4,6 procent i Sandvik.

Electrolux steg 3,2 procent och
var det bolag som gav mest stöd till index. Gårdagskvällens nordamerikanska vitvarubranschsiffror, AHAM-6, bjöd på en uppgång med 6,4 procent i september. Hittills i år ligger branschuppgången på 5,7 procent.

Tribona steg 2,2 procent. Tribonas
största ägare Klövern meddelar att en oberoende tredje part visat intresse för deras aktiepost på villkor som kan vara mer fördelaktiga för Klöverns aktieägare det bud som Corem lagt på samtliga aktier i Tribona.

Corem ajournerade därefter den
extrastämma som i dag skulle tagit beslut kring avgörande villkor för finansieringen av Tribona-budet.

Klöverns B-stamaktie tappade 2,4
procent och Corems stamaktie handlades oförändrad (preferensaktien som utgör dellikvid i budplanerna på Tribona steg).

Intressant i den uppkomna
situationen är att alla tre nämnda fastighetsbolag hör till finansmannen Rutger Arnhults noterade bolagssfär.

Kvar i fastighetssektorn meddelade
Kungsleden, -0,8 procent, under eftermiddagen Stockholmsförvärv för 3 miljarder kronor.

I Dustin hade storägande private
equity-fonden Altor Fund II inför öppningen sålt av motsvarande 4 procent av kapitalet till institutioner för 55 kronor per aktie, en rabatt om 6,4 procent mot torsdagens stängningskurs. Dustin föll tillbaka 2,6 procent till 57,25 kronor på fredagsbörsen.

Det tekniska installations- och
servicebolaget Bravidas teckningskurs i noteringen blev 40 kronor, att jämföra med det ursprungliga intervallet 36-44 kronor och det insnävade intervallet om 40-42 kronor. I premiärdagens handel noterades aktien till 42,90 kronor på eftermiddagen, 7,3 procent över teckningskurs.

Bland Stockholmsbörsens minsta
bolag tappade Nordic Mines sedan gruvbolagets emissionsvillkor blivit kända. Lägst 80 miljoner kronor ska tas in, utspädningen blir stor (10:1) och kursen är rabatterad till 0,20 kronor. Aktien tappade 15 procent till 0,75 kronor.

Index                      

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

469    

-0,4    

+2,8

OMX Stockholm 30            

1447    

-0,5    

-1,2

SIX Return index             

877    

-0,4    

+6,2

SIX Sverige cykliskt 15      

408    

-1,1    

+2,3

SIX Sverige defensivt 15     

488    

-0,3    

+8,6

SIX Volatilitetsindex       

20,3    

+0,8   

+30,2

SIX Finans                   

684    

+0,4    

+5,2

SIX Hälsovård                

391    

+0,7    

+5,4

SIX Industri                 

544    

-2,3    

-0,2

SIX IT                       

155    

-0,7   

+35,7

SIX Konsumentvaror          

1352    

-0,1    

+4,8

SIX Råvaror                  

303    

+0,7    

+4,4

SIX Telekommunikation       

 272    

-0,1   

-10,5

SIX Tjänster                

1179    

-0,7   

+16,2

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander