SKF stiger brant på besked om separation av fordonsverksamhet

Verkstadsbolaget SKF stiger brant på beskedet att bolaget avser att inleda en separation av fordonsverksamheten, med avsikt att börsnotera denna under första halvåret 2026.
SKF stiger brant på besked om separation av fordonsverksamhet - skf-700_binary_6844340.jpg
Foto: SKF.

På marknaden har det länge hörts önskemål om att SKF ska genomföra denna åtgärd.

Under helåret 2023 uppgick nettoomsättningen för fordonssegmentet till 30 Mdkr med en justerad rörelsemarginal på 5,6%. Motsvarande siffror för industrisegmentet var 73 Mdkr respektive 15,4%.

Största ägare i SKF är Wallenbergsfärens bolag FAM med 15% av kapitalet och 29% av rösterna. Näst störst är Cevian Capital med 7,9% av kapitalet och 5% av rösterna. Båda storägarna stödjer avknoppningen av fordonsverksamheten.

“FAM stödjer dagens annonserade förslag. Den föreslagna uppdelningen av SKF kommer att skapa två globala företag som är marknadsledande i sina respektive segment. Uppdelningen ger bättre möjligheter för de två fokuserade bolagen att fortsätta att skapa lönsam tillväxt och långsiktigt värdeskapande. Efter att uppdelningen genomförts, vilket förväntas ske under första halvan av 2026, så kommer båda företagen att vara strategiska innehav för FAM”, kommenterar FAM:s vd Håkan Buskhe.

Även Cevian ställer sig bakom beslutet från SKF.

””Detta är ett stort steg för att uppnå SKF:s fulla värdepotential. SKF Automotive är en världsledare inom sitt segment som kommer att gynnas av att stå på egna ben. Det fokuserade bolaget har alla förutsättningar att nå åtminstone 10% rörelsemarginal. Ett SKF helt fokuserat på industrikunder bör tjäna närmre 20% och dubbla värderingen från dagens låga 7x EBIT”, skriver han Christer Gardell, Cevian Capis medgrundare och partner, till Affärsvärlden och fortsätter:

“Jag ser likheter med Trelleborgs renodlingsresa från mars 2022, som genererat närmre 100% avkastning till ägarna och en värdering på 15x EBIT.”

Vid 12.14-tiden var SKF B-aktien upp 7,9% till 201,50 kr, att jämföra med plus 1,07% då nyheten släpptes.

SKF
Senast betalt 201,50
Kursförändring i dag 7,9%
Högst i dag 205,70
Lägst i dag 186,90
Kursförändring YTD 0,1%
Kursförändring 1 vecka 12,6%
Kursförändring 1 mån 5,7%
Kursförändring 3 mån -4,2%
Kursförändring 1 år 9,8%
52 veckorshögsta 240,40
52 veckorslägsta 163,35
Källa: Factset

Läs även:
Vattenfall krokar arm med industrijättar om ny elproduktion

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market