Skellefteå rekryterar – men sökande får själv hitta på jobbet: ”PR-jippo”

Skellefteå kommun har lanserat en rekryteringskampanj där ansökanden får hitta på sina egna jobb och lönen. Samtidigt har kommunens skuldsättning mer än tiodubblats sedan 2017. Initiativet hyllas som kreativt, men lokaltidningens ledarskribent kallar satsningen för en "lek med skattepengar".
Skellefteå rekryterar – men sökande får själv hitta på jobbet: ”PR-jippo” - vindkratensgeografi (59)
Skellefteå kommun har lanserat en rekryteringskampanj där ansökanden får hitta på sina egna jobb och lönen. Bild: TT.

Skellefteå står inför stora utmaningar i och med batteritillverkaren Northvolts snabba explansion.

I ett oväntat drag har Skellefteå kommun nu lanserat en rekryteringskampanj där vem som helst i världen kan ansöka om ett jobb. Och kommunen vet inte vad personen ska göra.

“Det är det som är så spännande”, säger kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) till Norran.

“Sätta kommunen på kartan”

Den här delen av kampanjen kommer kosta 180 000 kronor.

“Det här är ett sätt att sätta kommunen på kartan”, säger Evelina Fahlesson till Norran.

Hon förklarar för tidningen att kommunen har ett jättestort anställningsbehov. Då fler människor behöver lockas att jobba i kommunen är detta ett försök att nå ut.

“Utgångspunkten är att kommunen befinner sig i en total samhällsomvandling och att hitta kompetens är en av de absolut största utmaningarna. Och hur kan vi stå ut från mängden bland alla kommuner som försöker rekrytera? Vi vill rekrytera från hela Sverige och hela världen” , säger Evelina Fahlesson.

Kommunens skuldsättning mer än tiodubblades 2017-2021 och gick från 170 miljoner till 1,9 miljarder. Skulderna förväntas dessutom öka med ytterligare tre miljarder när de nya investeringarna tar fart.

Kallas PR-Jippo

Skattebetalarnas slöseriombudsman Philip Syrén kallar satsningen för ett “PR-jippo” och skriver att “låtsasjobb ska rädda kommun i kris”.

Andreas Westerberg på Norrans ledarsida är också kritisk. Han kallar initiativet för “hittepå-jobb för lycksökare” och skriver att “detta är en lek med skattepengar som kommunen borde låta bli.”

Andra är mer positiva till initiativet.

“Det här gillar jag! Toppenbra!” kommenterar SKR:s VD Palle Lundberg initiativet på Linkedin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market