Skatteverket
Skatteverket skrotar kritiserad specialgrupp: ”Politisk aktivism”
Men programmet har kritiserats av flera jurister för att driva rättsfall på ett osakligt sätt.
"Skatteverkets roll är inte att ägna sig åt politisk aktivism", säger den rutinerade juristen Clarence Crafoord.
Nu har programmet lagts ner efter en omorganisation på myndigheten.
Att Skatteverket granskar skatteplanering är inget nytt. Sedan 2018 har man inom programmet SF, Skattedrivna företeelser, utrett den typen av frågor.
Men under 2023 bytte man namn på programmet till AISS, Allvarligt internationellt skatteundragande och skatteupplägg.
I sin programbeskrivning för 2024 står det att man inom AISS ska “driva pilotärenden” och “klarlägga rättsläget”. Här finns även formuleringar om att Skatteverket vill väcka opinion och vara aktivt i medier kring skattefrågor.
Myndighetens sätt att uttrycka sig har fått flera riskkapitalister och jurister att reagera starkt.
“Den här gruppen ser som sin uppgift att de ska motverka även helt laglig skatteplanering, och driva rättsfall för att bilda ny rättspraxis”, säger Clarence Crafoord, tidigare VD på Centrum för rättvisa, till Afv.
Han är juridiskt ombud till riskkapitalisten Ola Nordquist, som under flera år stridit om över 100 miljoner kronor mot Skatteverket efter att myndigheten upptaxerat honom efter en flytt till Storbritannien.
“Skatteverkets roll är inte att ägna sig åt politisk aktivism. Och det är inte Skatteverkets roll att välja ut enskilda individer och använda dem i en allmän strävan att förändra svensk rätt”, säger Crafoord om AISS.
Skatteverket: Saker som ligger i gränslandet
150-200 personer på Skatteverket har arbetat inom AISS, vilket bekräftas av Lena Bergkvist, som hade titeln programledare.
“Vi analyserar hela området, inte bara det som möjligen är fel utan också saker som ligger i gränslandet”, förklarar hon när hon får frågan om varför Skatteverket utreder vad man själva kallar för laglig skatteplanering.
Enligt Lena Bergkvist har AISS fokuserat mycket på informationsläckor, bland annat Panama-läckan, där Skatteverket kräver tillbaka 3 miljarder kronor från hundratals inblandade svenskar.
Inga skarpa gränser
I ett av Skatteverkets interna dokument som Affärsvärlden tagit del av skriver man: “Även skatteplanering som är helt laglig ger negativa effekter om den minskar viljan att göra rätt och förtroendet för skattesystemet.”
Lena Bergkvist förklarar bedömningen Skatteverket gör genom att sätta skatteplaneringen på en skala.
“Längst ut finns laglig skatteplanering, där man utnyttjar befintliga möjligheter. I mitten finns upplägg som är mer oklara när det gäller vad som är inom eller utanför lagen. Sen har du skattefusk då man medvetet undanhåller skatt. Skattefusk som sker med uppsåt är skattebrott”, säger Bergkvist.
Det inte finns enligt henne inga skarpa gränser mellan de olika skatteuppläggen.
“Men man ska veta att vi aldrig kommer gå ut på en skattekontroll om det inte finns indikationer på att något är fel”, säger hon.
AISS-programmets ärenden och beslut överklagas i nästan samtliga fall, konstaterar Bergkvist.
“I slutändan är det domstolen som bedömer om vi har på fötterna i det vi påstår eller inte. Och är det då så att vi skulle kontrollera massa situationer som är lagliga, då skulle vi ju få på fingrarna varenda gång”, säger hon.
Skatt på 125%
Riskkapitalisten Ola Nordquist håller alltså inte med.
Finansmannen, som numera är bosatt i Monaco, hävdar att Skatteverket tvingat honom betala 125% i skatt. I sin anmälan pekar han också på en jävsituation i att ett fåtal handläggare drivit flera skatteärenden mot honom.
Riskkapitalisten hävdar dessutom att AISS identifierat honom som en “lämplig målperson” och menar att myndigheten drivit en aktivism mot honom under flera år.
“Vartefter vi fick ut handlingar förstod jag mer. För det var redan förutbestämt att det här skulle processas. I den värld jag rör mig går det inte till på det viset”, säger advokaten Johan Eriksson, som företräder Ola Nordquist, till Afv.
“Riksåklagaren kan vara intresserad att pröva praxis men hon håller ju inte på och processar om helt lagliga frågor”, fortsätter han.
Domen överklagad
I slutet av januari fick Nordquist avslag hos förvaltningsdomstolen i målet han driver mot myndigheten avseende jäv och vad han själv kallar “Pomperipossa”-skatt.
Riskkapitalisten fick däremot rätt i frågan huruvida han ska få 14 Mkr som Skatteverket hållit på då han beskattats dubbelt – både för inkomst av tjänst och för utdelning i form av kupongskatt.
Domen är nu överklagad till kammarrätten.
Skatteverket och Lena Bergkvist vill inte kommentera enskilda ärenden, utan säger att man endast svarar i generella termer.
Vad avgör att ni tar er an det ni kallar för “pilotfall” eller “pilotutredning”?
“Allt är i dialog med Skatteverkets rättsavdelning. Det är inte något som enskilda personer avgör. Det här är för att undvika kostsamma situationer för allmänheten och samhället. Det kan vara situationer där vi ser en ny typ av skatteundandragande som inte prövad förut.”
Skatteverket skriver i AISS programbeskrivning att man vill söka uppmärksamhet i media. Hur resonerar ni när ni gör en sån skrivelse?
“Det handlar främst om hur vi kan gå ut och vara proaktiva i de fall som det finns rättsliga instrument som är komplexa och som kan leda till fel beskattning. Då vill vi vara ute i media och prata om det så att det blir lättare för människor att göra rätt.”
I samband med en större omorganisation hösten 2024 beslutade man att avsluta programmet AISS.
Men att anledningen skulle vara att kritik riktats mot avdelningen viftar Lena Bergkvist bort.
Kan man räkna med att Skatteverket skiftar fokus från uppdraget som rymdes inom AISS?
“Riskanalyser vi har visar ju på att internationellt skatteundandragande är en risk som fortfarande är en av de högst prioriterade. Det är en global risk för skattebortfall för alla länder. Så att Skatteverket måste fokusera en viss del av sina resurser på det är inga konstigheter. Det är något som förväntas av oss av vår uppdragsgivare.”
Numera har Lena Bergkvist titeln verksamhetsutvecklare på Skatteverket, men jakten på internationellt skattefusk fortsätter.
“Vi försöker vara så bra och effektiva vi kan i det viktiga uppdrag som vi har från regering och riksdag utifrån den resurs vi är”, säger hon.
Afv har ställt frågan till Skatteverket varför de inte betalar tillbaka kupongskatt på 14Mkr till Ola Nordquist, enligt förvaltningsrättens beslut. Skatteverket har inte återkommit.
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.