Skatteverket kräver tillbaka 32 miljoner kronor av utbetalt omställningsstöd

Skatteverket kräver tillbaka sammanlagt 32 miljoner kronor i redan utbetalt omställningsstöd efter att myndigheten genomfört efterkontroller. Byggbranschen är den bransch som har mest återkrav i relation till utbetalt omställningsstöd, enligt statistik från Skatteverket.
Skatteverket kräver tillbaka 32 miljoner kronor av utbetalt omställningsstöd - skatteverket-900
Foto: Janerik Henriksson/TT
Omställningsstödet infördes för att hjälpa pandemidrabbade företag att klara sina fasta kostnader. Stödet kan sökas via en nybyggd e-tjänst som automatiskt kontrollerar ansökningen. Nya siffror från Skatteverket visar på att 546 miljoner kronor stoppades redan innan de betalades ut.

“Tack vare förkontrollen hittar vi de flesta felen direkt. Pengarna betalas då aldrig ut. Om det behövs gör vi sedan en manuell efterkontroll av företag som fått stöd, där vi ser tecken på fel som förkontrollen missat”, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Det vanligaste felet är att företag gjort utdelningar, vilket inte är tillåtet för den som vill ha omställningsstöd. På andra plats kommer att överdriva de fasta kostnaderna eller omsättningen från samma period förra året, vilket kan ge ett för högt stöd.

Det är två branscher som sticker ut. Byggbranschen har högst andel återkrav. Det ligger på 2,33%, satt i relation till hur mycket stöd branschen fått. På andra plats kommer konsultverksamheter, vars återkrav ligger på 0,89% av stödet de fått.

Hittills har 5,8 miljarder kronor i omställningsstöd betalats ut till totalt 27 000 företag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group