Skatteparadisen Caymanöarna, Palau, Panama och Seychellerna svartlistas

EU:s finansministrar väntas på tisdagen svartlista fyra skatteparadis.

De ska också godkänna att kommissionen granskar obalanser i Sveriges och tolv andra EU-länders ekonomier.

Även i detta års granskning vill kommissionen djupstudera svenska hushålls höga skuldsättning och den svenska bostadsmarknadens dåliga funktionssätt. Kommissionen har tidigare varnat för att dessa obalanser medför risker för Sverige och uppmanat till åtgärder.

Granskningen av de 13 länderna utmynnar av rekommendationer i maj eller juni.

De fyra länderna som ska sättas upp på EU:s svarta lista över skatteparadis (egentligen kallade icke samarbetsvilliga skattejurisdiktioner) är Caymanöarna, Palau, Panama och Seychellerna.

Länderna har inte vidtagit utlovade åtgärder för att bekämpa skatteflykt, och då hamnar de på listan.

På svarta listan finns sedan tidigare åtta länder. De är Amerikanska jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, samt Vanuatu.

På ekofinmötet ska EU:s finansministrar också fortsätta diskussionen från måndagens eurogrupp om hur stabilitetspaktens budgetregler ska reformeras.

Meningarna går ordentligt isär mellan EU-länderna. Först i höst väntas kommissionen lägga ett skarpt förslag.

Ekofinmötet väntas bli kort, där övriga dagordningspunkter går snabbt. Dessa punkter gäller EU:s okontroversiella tillväxtstrategi, kommissionens ansvarsfrihet för budgeten för 2018, samt förberedelser inför G20-mötet för finansministrar och centralbankschefer i saudiska Riyadh den 22-23 februari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.