Skatteklippare får pensionsmiljoner
För Sjätte AP-fonden kunde det vara en investering i ett nystartat bolag vilket som helst. Men investeringen i Nordia Innovation AB bjuder på en hel del pikanta detaljer och ett stort mått av skygglappar från den statliga pensionsförvaltaren. Bolagets vd Göran Wågström förlorade exempelvis nyligen ett skattemål i länsrätten som rör transaktioner med anonyma ägarbolag i Schweiz. Men mer om det senare.
Nordia Innovation utvecklar en egen produkt för ip-trafik i teleoperatörernas kopparnät. Marknaden är global om produkten blir framgångsrik. Hittills har omsättningen gått från noll till 150 miljoner kronor på bara några år. Tillväxtpotentialen har fått en lång rad personer i svensk it- och telekomgrädda att investera i bolagets nyemissioner de senaste åren.
När Sjätte AP-fonden öppnade plånboken för drygt ett år sedan var det första gången som en större institution bjöds in.
– Vi ser positivt på bolagets potential för framtiden. Det var skälet till att vi gick in i bolaget. De är marknadsledande på den teknik som de idag levererar. Marknaden är på väg att öppna sig i och med att operatörerna går över till ip-teknik, säger Mats Augurell affärsområdeschef på Sjätte AP-fonden.
Pensionsmiljonerna rullar
Hur mycket pengar fonden har gått in med och hur stor ägarandelen är vill Mats Augurell inte kommentera. Vid årsskiftet ägde fonden 225 327 aktier. Baserat på värderingsangivelser i Nordias årsredovisning motsvarar det en investering på omkring 130 miljoner kronor så här långt. AP-fondens ägarandel låg strax under 15 procent.
Detaljerna är dock inte det intressanta i sammanhanget. Det räcker med att konstatera att Sjätte AP-fonden tror stenhårt på bolaget och har öppnat plånboken på vid gavel. Det torde också innebära ett grundmurat förtroende för bolagets grundare.
Huvudpersonen är Nordias vd Göran Wågström, mest känd som vd från dotcomåren i konsultbolagen Information Highway och Adcore. I styrelsen sitter it-nestorn Lars Irstad som var en av hjärnorna bakom just dessa bolag. På ägarsidan finns också Lars Carlqvist, en tredje person från samma sfär.
En genomgång av ägarförteckningen i Nordia Innovation visar på en rad innehav som är placerade hos förvaltare och holdingbolag i länder som Schweiz, Liechtenstein och Luxemburg. När det gäller den gamla Adcore-trion dyker ett bekant ägarupplägg upp.
De senaste tio åren har den schweiziska förvaltningsfirman Triaxis Trust i Zürich investerat i en lång rad bolag där Göran Wågström, Lars Irstad och Lars Carlqvist haft styrelse- och ledningsuppdrag (se separat artikel). Det gäller även i Nordia Innovation.
Triaxis Trusts specialitet är att sätta upp holdingbolag och truster i Schweiz och Liechtenstein och därefter förneka alla kopplingar till de personer som syns i de svenska bolagen. På så sätt kan skatten minimeras och transaktioner döljas. I Nordia Innovation är Vanedo Establishment i Liechtenstein största ägare. Vem som formellt kontrollerar Vanedo är inte känt men på Nordias årsstämmor brukar antingen Göran Wågström eller Lars Carlqvist företräda Vanedo via fullmakt. Triaxis Trust och närstående bolag står också som direkt ägare till ett par procent av Nordia.
Det är nu det börjar bli känsligt för en statliga pensionsförvaltaren.
I samband med en insiderutredning i Information Highway i början av 2000-talet konstaterade en schweizisk domstol att Lars Irstad startat en stiftelse i Liechtenstein med hjälp av Triaxis Trust. Stiftelsen köpte därefter aktier i Information Highway där Lars Irstad samtidigt var ordförande. Den svenska åklagaren lade dock ner insiderutredningen 2002 sedan företrädare för Triaxis hävdat att de gjort alla investeringar helt på egen hand.
Exakt hur mycket pengar som Triaxis Trust kunde plocka ut från Information Highway/Adcore går inte att säga. Det ägande som syntes i de officiella förteckningarna visade på värden omkring 180 miljoner kronor.
Utdragen skattetvist
Göran Wågström kom inte undan lika lätt som Lars Irstad. Skatteverket har slagit ner på de spektakulära omständigheterna kring byggandet av familjen Wågströms villa på en strandtomt i Tyresö utanför Stockholm. På olika vägar kom ett svenskt aktiebolag att plöja ner 27 miljoner kronor i byggandet av villan varefter familjen Wågström köpte den för 7,5 miljoner kronor.
Pengarna kom från Schweiz och förmedlades via bolaget Tansar Holding som är kopplat till just Triaxis Trust. Skatteverket anser att Göran Wågström har tagit emot en beskattningsbar förmån och höjt hans beskattningsbara inkomst med 19 miljoner kronor. Till det kommer arbetsgivaravgifter och skattetillägg.
Beslutet har lett fram till en utdragen skattetvist. Länsrätten i Stockholm ställde i december 2007 sig bakom Skatteverkets beslut. Göran Wågström och det svenska bolaget har nu överklagat målet till kammarrätten.
Skatteverket har efter sin utredning kommit fram till att det enda rimliga är att Göran Wågström har investerat i Sverige via Triaxis Trust. Så här heter det exempelvis i en inlaga till länsrätten:
“Det saknas anledning att anta att Triaxis Trust AG har förvaltat någon annans förmögenhet som tillgodogörs Göran Wågström. Det ligger närmast till hands att anta att det är Göran Wågströms egen förmögenhet som har förvaltats av Triaxis Trust AG och på detta sätt överförts till hon om själv.” (Ur Skatteverkets yttrande till länsrätten 28 sept 2006)
Länsrätten går på samma linje i sin dom:
“Vid en samlad bedömning anser länsrätten att utredningen i målet visar att fastigheten Tyresö Strand 1:3 är uppförd för Göran Wågströms räkning.”
Förnekar kopplingar
Men precis som i samband med insiderutredningen mot Lars Irstad förnekar samtliga inblandade att det finns en koppling mellan Triaxis Trusts investeringar och de svenska huvudpersonerna i den här berättelsen. Här ett exempel på hur Göran Wågströms advokat ser på saken:
“Skatteverkets påståenden utgör enligt Bolaget inte ens indicier på att det är Wågströms egna förmögenhet som förvaltas av Cat Group/Triaxis Trust AG. Självklart innebär inte förhållandet att Cat Group/Triaxis Trust AG erbjuder förmögenhetsförvaltning till privatpersoner att just Wågström är en sådan person.” (Ur inlaga till Länsrätten i Stockholm den 13 november 2006)
Gång på gång understryks att Triaxis Trusts fastighetsinvestering har gjorts på affärsmässiga grunder helt utan tanke på Göran Wågströms personliga vinning.
Urs Brander, som arbetar på Triaxis Trust och var med om att starta Tansar Holding i samband med villainvesteringen, har personligen lämnat över ett yttrande om ägarförhållandena. Där beskriver han planerna för det svenska bolaget Inwise som kom att bygga villan:
“The intention for the establishment of Inwise was to penetrate the Swedish market and to make direct investments preferably in the IT and Telecom sector. Beginning of the year 2000 we asked Mr. Göran Wågström to start up the Company. The Company should have acted as a co-ordinator of our investments in Sweden. The reason for the purchase of the property was to make an investment and also set up an office in Sweden.” (Ur brev från Urs Brander, Tansar Holding/Triaxis Trust, den 20 maj 2005.)
Börs-vd med många uppdrag
Det är givetvis intressant att notera att Göran Wågström i början av 2000 var fullt sysselsatt med att sy ihop miljardaffären mellan Information Highway och Connecta som tillsammans bildade Adcore. I handlingarna från bolagen vid tidpunkten framkommer givetvis ingenting om hans engagemang i Triaxis Trusts affärer. Än mindre ges någon förklaring varför Göran Wågström plötsligt skulle ta ett sidouppdrag åt en av ägarna i det börsnoterade bolag som han var vd för.
Trots de stormiga turerna och juridiska tvisterna har Triaxis Trust alltså inte slutat att investera i svenska bolag där Göran Wågström, Lars Irstad och Lars Carlqvist har uppdrag. Nordia Innovation är ett exempel.
Går affärsplanerna i lås kan de hemliga förvaltarna i Schweiz och Liechtenstein räkna med ytterligare miljonvinster till sina dolda uppdragsgivare. Och nu vill även Sjätte AP-fonden vara med på tåget. Uppenbarligen har man köpt ägarupplägget utan invändningar.
Detta samtidigt som Skatteverket startat en rad specialutredningar av svenska medborgares dolda tillgångar i alpländerna, i synnerhet i Liechtenstein.
Sjätte AP-fondens Mats Augurell har uppenbarligen en del kunskap att dela med sig av till utredarna på Skatteverket. När Affärsvärlden frågar om vem som står bakom de hemliga ägarna i Nordia ger han nämligen en helt annan bild än grundarna själva:
– I huvudsak är det entreprenörerna i bolaget. De äger på olika sätt, man kan säga att det är friends and family som var med och investerade i bolaget ursprungligen, säger Mats Augurell.
Han borde veta. Mats Augurell sitter i Nordia Innovations valberedning tillsammans med Göran Wågström och Lars Irstad.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.