Skattehöjningarhotar kursuppgång

Konsumentaktier som Lindex och Axfood har varit några av höstens vinnare på börsen. Men nästa års skattehöjningar kan drabba enskilda detaljhandelsaktier hårt.

Detaljhandeln har varit en riktig framgångshistoria under hösten. På börsen stormar aktierna fram och ute i butikerna trotsar konsumenterna den ekonomiska snålblåsten.

Konsumenter är bevisligen ett uthålligt släkte och några som både aktieplacerarna och nationalekonomerna kan luta sig mot. I USA har konsumenterna på egen hand hållit landets stapplande ekonomi under armarna i ett par år vid det här laget. Svensk ekonomi har visserligen inte varit i lika stort behov av hjälp men även här hemma har konsumenterna visat upp ett överraskande gott humör.

Trots stigande arbetslöshet och ett allmänt oroligt läge i världen har detaljhandelns försäljning visat upp stigande siffror månad för månad under hela året. Utvecklingen har varit så pass stark att Handelns utredningsinstitut, HUI, i oktober fick höja sin prognos för årets tillväxt med en hel procentenhet till 4 procent, räknat i fasta priser.
Som aktieplacerare är det mödan värt att hålla ett öga på vad som händer ute i butikerna.

Den som under hösten satsat på detaljhandelsföretagen på börsen har sannolikt gjort en bra affär. SAX-index är sedan oktober upp knappt 10 procent och i jämförelse har bolag som Axfood, RnB, Mekonomen och Lindex alla stigit mellan 20 och 40 procent.

Fortsatt tillväxt
Även nästa år ser börsens detaljhandelsföretag ut att kunna räkna med en hygglig efterfrågeökning. HUI räknar dock med att tillväxten i detaljhandeln stannar vid 3 procent nästa år. Det finns flera skäl för att vänta sig en något svagare tillväxt i handeln nästa år och den främsta är höjda skatter.

– Konsumenterna kommer att få det något kärvare nästa år på grund av skattehöjningar. Det blir en ganska stor spridning i landet och främst i Stockholm kommer skatterna att stjäla en del konsumtionsutrymme. Finanspolitiken som helhet gör det tuffare för konsumenterna vilket förstås är negativt för detaljhandeln, säger Peter Kaplan analytiker på ABN Amro.

Förutom av skattehöjningar kyls konsumtionen även ned av en fortsatt stigande arbetslöshet, åtminstone i början av nästa år. Skulle dessutom de korta räntorna vända upp tidigare än väntat så åker kalkylen för nästa år ut genom fönstret.

Bland orosmolnen för svensk handel nästa år lyser dock en stor strimma ljus igenom. Svenskarna är fortfarande ganska förmögna tack vare höga bostadspriser och ett flitigt sparande.

– Hushållens balansräkningar ser fortfarande bra ut. Jämfört med de senaste tio åren så har hushållen i dag både en bra husförmögenhet och finansiell förmögenhet. Det bör hålla konsumtionen uppe, konstaterar Peter Kaplan.

Även Nordea Securities aktiestrateg Anders Hähnel är positivt inställd till detaljhandelsföretagen.

– Som aktieinvestering är detaljhandeln bra eftersom riskerna är ganska begränsade jämfört med många andra sektorer. Socialförsäkringssystemet dämpar problemen i ekonomin samtidigt som arbetslösheten inte är så förfärligt hög. Räntorna är dessutom låga och bolagens inköp gynnas av den svaga dollarn, säger Anders Hähnel.

– Problemet är att skattehöjningarna nästa år kommer att slå mot de disponibla inkomsterna för konsumenterna. Men jag väntar mig fortfarande en tillväxt i konsumtionen nästa år på mellan 3 och 3,5 procent. Det är bättre än många andra branscher, säger han.

Inte så enkelt
Med en stark höst i ryggen och en fortsatt bra efterfrågan framför sig borde det således bara vara att gå ut och köpa detaljhandelsaktier för hela slanten. Om världen vore så enkel.

– På makronivå tycker jag att det mesta pekar mot att detaljhandeln kommer att hålla uppe väl även nästa år. Det som komplicerar det hela är att de noterade bolagen har väldigt mycket företagsspecifika frågor som påverkar dom. Det gör det svårt att applicera makrotrenderna på bolagsnivå, säger Christian Wierup, analyschef på Carnegie.

Exempelvis så kämpar både Clas Ohlson och H&M mot sina egna farmgångar och måste visa att de kan fortsätta växa, Lindex arbetar med att skära kostnader och med att vända en trist utveckling i Tyskland, Electrolux måste också skära i kostnaderna och har dessutom en vildvuxen flora av varumärken att rensa i, och så vidare och så vidare.

Ett tips från Christian Wierup är att titta närmare på Axfood. Bolaget har fortfarande en attraktiv värdering och bra tillväxtutsikter tycker han. På Nordea Securities gillar man Lindex.

– Lindex och H&M är båda intressanta, men det som talar mer för Lindex är att bolaget har bra förutsättningar för att lyckas genomföra en turn-around, säger Anders Hähnel.NETONNET GICK BÄST

Detaljhandelsaktiernas utveckling sedan 1 oktober.

Företag: kursändring, %
Netonnet: 58
RnB: 39
Kabe: 30
Nibe: 30
Lindex: 29

Axfood:
24
Mekonomen: 22
JC: 20
Bilia: 20
Sardus: 18

Clas Ohlson:
15
Ballingslöv: 14
Nobia: 13
SAX-index: 9
Fenix Outdoor: 7

Wedins:
6
H&M: 1
Electrolux: -6

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.