Skanskas VD: Amerikanska byggprojekten kommer inte avta

USA fortsätter vara dragloket för byggjätten Skanska, men bolaget ser tendenser på en positiv vändning även i andra regioner. "Vi ser helt klart en ökad aktivitet bland investerare i Europa och Norden", säger VD Anders Danielsson till Affärsvärlden.
Skanskas VD: Amerikanska byggprojekten kommer inte avta - skanska vd
Skanska VD Anders Danielsson lyfter fram att bolaget har en stark position på amerikanska marknader. Foto: Pressbild.

Byggjätten Skanskas siffror för andra kvartalet lyser illgrönt.

Omsättningen steg 18,6% till 47,3 mdr kr, nästan 3 mdr kr över analytikerkårens konsensus. Även rörelseresultatet ökade på rejält och steg 93% och landade på  2,5 mdr kr. Rörelsemarginalen rapporterades till 5,4%, också en ökning jämfört med samma period förra året som landade på 3,3%.

Aktien är i skrivande stund upp 2%.

“Vi fortsätter att leverera bra resultat i byggverksamheten och vi har en stark orderingång. Lönsamheten är i linje med våra mål där, vilket är positivt”, säger VD Anders Danielsson till Affärsvärlden och fortsätter:

“Det är USA som drar fortsatt bäst med hög orderingång och intäkterna växer och vi har en bra lönsamhet. Sen går Sverige också bra.”

Ökad aktivitet bland investerare

Transaktionsmarknaden har under senaste kvartalet varit mer aktiv än vanligt för byggjätten.

“Inom kommersiell projektutveckling har vi genomfört fem transaktioner, vilket är en hög nivå. Det är fyra externa affärer med fin lönsamhet och sen har vi adderat ett av Nordens största kontorshus, Citygate i Göteborg, till vår egen fastighetsutvecklingsportfölj. Det är de två enskilda saker som gjort att vi fördubblar lönsamheten i kvartalet”, säger Anders Danielsson.

Andra svenska bygg- och fastighetsbolag har haft det desto tuffare på sistone. Ser ni signaler på att marknaden håller på att återhämta sig?

“Vi ser helt klart en ökad aktivitet bland investerare i Europa och Norden. De tvekar lite fortsatt i USA, men det är hög aktivitet på hyresgäster och vi har även lyckats göra ett par större uthyrningar i USA båda kvartalen i första halvåret. Det är positivt.”

Det har haglat in uppdrag för er i USA. Har ni gjort någon särskild charmoffensiv eller vad är hemligheten?

“Vi är starka, har en bra organisation och vi finns på rätt ställen”, säger Anders Danielsson och utvecklar:

“De federala infrastrukturpaketen som passerade kongressen år 2021 gör att det kommer ut mycket projekt och vi ser inte att det kommer avta. Sen är datacenter en stark marknad där vi är välpositionerade. Även inom mer social infrastruktur som skolor, universitet, sjukhus och flygplatser är vi också starka.”

Sett till byggandet av bostäder ser Anders Danielsson också att det sker en vändning.

“Bostäder går från låga nivåer men aktiviteten ökar. Vi säljer fler bostäder än vad vi har gjort tidigare och vi har en underliggande lönsamhet på 8%. Det är strax under våra målsättningar men vi har en fortsatt stark finansiell ställning vilket är väldigt viktigt för att kunna starta nya projekt framåt”, säger Skanska-VD:n.

Välkomnar utredning

I juni kom nyheten om att Trafikverket tagit in extra revisorer för att gå igenom misstänkt hög fakturering. Det rör uppdrag rörande Västlänken i Göteborg och Förbifart Stockholm i huvudstaden. Skanska är ett av bolagen som är satt under lupp.

“Vi välkomnar en sådan granskning. Vi är beredda och bistår Trafikverket fullt ut. Det är ingenting jag känner någon oro för, vi har inte ägnat oss åt någon överfakturering”, säger Anders Danielsson.

Skanska, Mkr Q2-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2023 Förändring
Nettoomsättning 47 378 44 955 5,4% 39 940 18,6%
Rörelseresultat 2 580 2 187 18,0% 1 331 93,8%
Rörelsemarginal 5,4% 4,9% 3,3%
Resultat före skatt 2 725 1 464 86,1%
Nettoresultat 2 069 1 229 68,3%
Resultat per aktie, kronor 5,03 2,69 87,0%

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans