Skanska justerar finansiellla mål

Byggbolaget Skanska släpper finansiella mål för perioden 2016 till 2020. I affärsplanen ligger hemmamarknadsstrategin fast och planen syftar till att ge aktieägarna högst totalavkastning i sektorn.

För perioden 2016 till 2020 ska avkastningen på eget kapital ligga på 18 procent eller över och rörelsemarginal för byggverksamheten ska uppgå till 3,5 procent eller över. Avkastningen på sysselsatt kapital ska vara minst 10 procent för alla projektutvecklingsverksamheter, visar ett pressmeddelande.

Enligt utdelningspolicyn för perioden ska 40 till 70 procent av årets resultat delas ut.

Om rätt möjligheter dyker upp kan Skanska använda sig av skuldsättning för att dra fördel av rådande lågräntemiljö. Operativa finansiella tillgångar/skulder, netto, kan då tillåtas bli negativ.

Byggverksamheten ska växa kontrollerat på befintliga hemmamarknader och bidra både operativt och finansiellt till utvecklingsverksamheten, enligt rådande affärsmodell. Projektutvecklingen ska växa under kommande fem år och uppnå ett lika stort värdeskapande som byggverksamheten.

Skanskas kommersiella fastighetsutveckling ska expandera genom ökade investeringar och hävstången i affärsmodellen för infrastrukturutvecklingen ska nyttjas. Bostadsutvecklingen ska vara stabil på hemmamarknaderna.

Skanskas tidigare mål var att koncernen skulle ha en avkastning på eget kapital om 18-20 procent under perioden 2011-2015 samt en rörelsemarginal i byggverksamheten på 3,5-4,0 procent.

Målet för avkastningen på sysselsatt kapital för projektutvecklingsverksamheterna var 10-15 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.