Skånska fastighetsjätten: Elpriserna oroar mer än hyreshöjningar

Svensk Handel varnar för att hyreshöjningarna kan slå hårt mot näringslivet. Men enligt Ulrika Hallengren, VD på kontorsfastighetsbolaget Wihlborgs, har hyreshöjningarna slagit väl ut och kunderna i södra Sverige oroar sig mer för ökade el- och lönekostnader. "Lönerörelsen kommer ha en mycket större effekt på många kontorskunders ekonomi", säger hon till Afv.
Skånska fastighetsjätten: Elpriserna oroar mer än hyreshöjningar -
Ulrika Hallengren, VD på Wihlborgs. Foto: Pressbild/Josefin Widell Hultgren

Högre avkastningskrav, ränteuppgångar och en lågkonjunktur i annalkande. Det var en dyster bild som Ulrika Hallengren, Wihlborgs VD, gav under Øresundsinstituttets fastighetskonferens under torsdagen.

Wihlborgs Fastigheter har ett kommersiellt bestånd på ungefär 2 000 olika bolag som hyresgäster och har Öresundsregionen som sin främsta marknad.

Men trots tuffare tider och driftkostnadsökningar ser hon ändå en stor drivkraft i att branschen vill förändras och anpassa sig.

Hur skulle du beskriva marknadsläget just nu?

”Vi släpper rapport på tisdag så mitt svar blir mer generellt. Men jag kan säga att kontorsdöden, som det pratades så mycket om under pandemin, har vi inte sett mycket av”, säger Ulrika Hallengren till Affärsvärlden.

En kvardröjande effekt från pandemin är dock att en del kunder vill optimera sina ytor, menar Ulrika Hallengren.

”Jag är övertygad om att det finns en arbetsmiljöskuld som arbetsgivare inte hunnit uppmärksamma fullt ut än. Men alla tycks överens om att gemensamma mötesplatser är superviktiga och att de ska ha en hög kvalitet som lockar medarbetare att ses.”

”Sedan ser vi förstås också att vissa vill optimera sina ytor för att man har ett arbetssätt som är mer av en hybrid.”

Byggkostnaderna kraftigare än indexering

I november förra året gick Svensk Handel ut och varnade för att hyreshöjningar kring 10% skulle drabba butiker och andra delar i näringslivet hårt.

”Nu befinner vi oss i ett läge många av våra medlemmar drömt mardrömmar om. Hyresökningar på 10,9% efter årsskiftet skulle vara spiken i kistan för många välmående handelsföretag”, sade Sofia Larsen, VD på Svensk Handel, då.

Men enligt Ulrika Hallengren har mardrömmarna varit obefogade, i vart fall i Öresundsregionen.

Hur har det gått med hyreshöjningarna?

”I vår marknad så har det hela tiden funnits ett tydligt samband mellan byggkostnadsutveckling och hyresutveckling. Det finns en substantiell underliggande bas för vad som utgör hyran. Och alla vet att byggkostnadsutvecklingen har varit mycket kraftigare än indexeringen är”, säger hon och fortsätter:

”Alla vet också att finansieringskostnaderna inte har ökat med några 10%. Plus att vi också går in i indexeringen från en annan hyresnivå än vad man gör i A-lägen i Stockholm till exempel. Så kanske har vi en annan möjlighet att ta hand om den indexeringen här i vår region.”

Lönerörelsen påverkar mycket

Något som däremot slår hårt mot hyresgästerna är de höga elpriserna i södra Sverige.

”Inflationen måste man ju såklart ta på stort allvar. Den måste vi få bukt med så att vi får en normalisering. Och vi har många initiativ kring driftsoptimeringar och fler solcellsanläggningar i syfte att få ner driftskostnader för våra hyresgäster. Det är frågor som engagerar brett inte minst i vår region där energikapacitet och energipris blir en än mer betydande del av beslutsunderlagen för etableringar”, säger hon.

Ska det tolkas som att hyreshöjningarna hanteras ganska väl bland kunderna?

”Min uppfattning är att i den här regionen är inte det den stora frågan. Bostadssidan är ju något annat naturligtvis. Men om vi tittar på den kommersiella sidan så ska man komma ihåg att lönerörelsen kommer ha en mycket större effekt på många kontorskunders ekonomi och det är fortfarande så att konkurrensen om de bästa medarbetarna är avgörande för bolagens framtid”, säger Ulrika Hallenberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.