Skandia: ”Vi behåller makten”
Men vilka ”strategiska” aktier som inte kommer att föras över under DnB:s förvaltning överhuvudtaget kommer aldrig att avslöjas. Totalt säljer Skandia Liv ut förvaltningsuppdrag för 200 miljarder kronor. Kvar i Skandia Liv ligger fastigheter för 30 miljarder kronor och aktier för cirka 45-50 miljarder kronor.
”Försäljningen innebär inte någon förändring alls jämfört med tidigare. Ansvaret för ägarstyrningsfrågor för alla aktier som ägs av Skandia Liv ligger kvar hos Skandia Liv, det gäller både de aktier som omfattas av förvaltningsavtalet med Den Norske Bank och andra aktier. Skandia Liv kommer att stå som registrerad ägare av aktierna även i framtiden”, säger Harry Vos, ansvarig för IR-frågor till Ekonomi24.
”Vi kan inte berätta vilka aktier som ligger kvar direkt i Skandia Liv eller kommer att förvaltas av DnB. Det här är en vanlig affärsuppgörelse och man berättar inte vad en underleverantör har för uppdrag. Det viktiga är att förstå att DnBs namn aldrig kommer att dyka upp någonstans”, säger Harry Vos.
En genomgång av Skandia Livs aktieportfölj från årsredovisningen för 2000 visar att det borde rymma ganska många aktieinnehav i den ”strategiska” portföljen på 45-50 miljarder kronor.
Beloppet räcker för att täcka upp innehaven i samtliga större svenska bolag (Ericsson, Investor, H&M, Telia, Volvo, SCA samt Electrolux). Pengarna räcker också för att täcka numera utländska innehav som ABB, Astrazeneca, Storaenso och Pharmacia. Här ingår sannolikt även strategiska innehav i olika försäkringsbolag som If (icke noterat), Swiss Re samt norska Uni Storebrand. Totalt omfattar ovanstående namngivna aktieposter sannolikt bara ett värde på drygt 30-35 miljarder kronor. Kvar blir ytterligare cirka 10 miljarder kronor som kan spridas på andra svenska aktier liksom onoterade aktier i riskkapitalbolag.
Exakt hur det ligger till vill alltså Harry Vos inte kommentera.
”Det kommer ingen att få veta eftersom det inte har någon betydelse. Alla ägarfrågor kommer att hanteras av Skandia Livs placeringskommitté, precis som tidigare”, säger han. Att viktiga förvaltare som Gunnar Blix, den svenska aktiechefen och Caroline af Ugglas nu börjar hos DnB ska inte påverka detta. Inte heller att Anders Kvist, chef för kapitalförvaltningen inom DnB, kommer att ingå i DnB:s koncernledning.
Frågan är dock om det här budskapet räcker för att tysta alla kritiker. Ekonomi24, liksom Skandia Livs egen kundtjänst, har blivit nedringd av livförsäkringskunder som överhuvudtaget inte vill ha med den halvstatliga Den Norske Bank att göra. Det var DnB som, med norska statens goda minne, nyligen stoppade finska Sampos försök att köpa Uni Storebrand. Detta trots kritik från EU:s konkurrensmyndighet.
”Det verkar inte riktigt klokt att anförtro den banken ett förvaltningsuppdrag hur det än må vara konstruerat”, säger en livkund.
Skandia har också fått kritik för att man inte gjort en öppen upphandling av förvaltningsuppdraget, utan skött det i egen regi. Sent på torsdagseftermiddagen kommenterade Skandia kritiken mot affären i ett långt pressmeddelande där Skandias styrelsen bland annat skriver att man inhämtat en oberoende “fairness opinion”, avseeende försäljningen av kapitalförvaltningsverksamheten för att förvissa sig om att den skedde
De försvarar också kritiken om att de skulle lura Skandia Livs kunder på pengar genom att hela vinsten av försäljningen tillfaller Skandia. Förklaringen sägs varta att Skandia investerat mycket i infrastruktur i själva förvaltningsorganisationen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.