Skandia-VDn ser en ljusnande framtid
”Jag tror att första halvåret i år blir volatilt, men trenden över året är positiv. Börsen kan vi inte spå om, men allt annat lika bör resultatpåverkan bli positiv”, säger Lars-Eric Petersson till Ekonomi24 i samband med Skandias presskonferens.
Vid innevarande års slut räknar Lars-Eric Petersson med att Skandias rörelsemarginal ligger på 12-14 procent, mot dagens 9 procent.
USA, som är bolagets största marknad och står för hälften av försäljningen, beräknas nå en marginal på 10 procent mot årets slut, mot minus 1,4 förra året. (Sverige leder ligan med nära 18 procent 2001).
Redan första kvartalet i år ska USA nå en positiv marginal. Det sker efter ett tufft besparingsår då kostnaderna har minskats med nästan hälften och personalen reducerats med 32 procent.
Trots försäljningstapp och marknadstapp under 2001 kommer USA att förbli Skandias största marknad under de närmaste åren, även om både Storbritannien och Sverige också utvecklas starkt. Det säger såväl USA-chefen Wade Dokken som koncernens nye ekonomichef Jan-Erik Back.
Det som kännetecknar USA just nu är att produktutbudet från början av februari är i princip helt nytt, med en förskjutning åt mer räntebaserade produkter och försäkringar som man betalar in över längre tid. Tidigare hade Skandia mest engångsbetalda aktiebaserade pensionsprodukter.
”Därför ska vi slippa se en negativ försäljningsutveckling framöver, kunderna kan nu välja de produkter som passar bäst beroende på hur marknaden ser ut för tillfället”, säger Lars-Eric Petersson.
En av de viktigaste produkterna i USA framöver blir en collegeförsäkring, ett skattegynnat sparande som är tänkt att finansiera universitetsstudier och kan skänkas bort över generationsgränserna.
”Den här marknaden väntas växa dramatiskt de närmaste åren och kommer att vara nyckeln till tillväxten på den amerikanska fondmarknaden”, säger Wade Dokken.
Försäljningen i januari uppgick till 10,6 miljarder och justerat för försäljningen av kapitalförvaltningen är det oförändrat jämfört med december, hur ser du på det? ”Vi hade hoppats att det skulle bli något bättre, men det är framförallt Spanien som drar ned. USA och Tyskland är oförändrade, medan Storbritannien och Japan ökar”, säger Lars-Eric Petersson.
Det har under en tid funnits en oro på marknaden över Skandias skuldsättning, som idag uppgår till 17,6 miljarder kronor. Det här har bland annat lett till att bolaget har fått sänkt rating till A+ hos Standard & Poor.
Men ledningens mål är att åter nå upp till AA. Ett första steg är att under året minska skuldsättningen till 12,6 miljarder, i samband med att Skandia får betalt för kapitalförvaltningen bland annat.
”Vi har haft en tillväxt i tillgångsmassan på 13 procent per år de senaste åren (inklusive reavinster, red anm) och vår balansräkning är fortsatt stark. Vi tittar hela tiden på olika finansieringsformer och kommer också att under första kvartalet i år placera ett nytt förlagslån på ca 150 miljoner dollar i marknaden för att finansiera oss”, säger Lars-Eric Petersson.
Betyder det att det inte blir aktuellt med en nyemission? ”Det kan jag inte se något behov av.”
Hur ser du på det faktum att många utländska ägare har sålt av Skandia-aktier? ”Det ser vi i många företag och så är det ofta när det är oro på marknaden, då tar amerikanerna hem sina pengar.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.