Skandia under hård press

Skandia har hamnat under våldsam press på Stockholmsbörsen de senaste veckorna. På bara ett par månader har kursen rasat över 60 procent och nu överger också de utländska ägarna aktien. Det enda som räddar Skandia från ett uppköp är att konkurrenterna gått ungefär lika dåligt.

Det är inte bara en sak som tynger Skandias aktie för tillfället.

Förutom den vanliga oron för att börskraschen snart kommer att tvinga bolaget till en nyemission finns också en växande oro för Skandias garantiåtaganden gentemot livkunderna i USA.

Vidare har både Moodys och Standard & Poors flaggat för att de kan komma att sänka kreditbetyget för Skandia.

Som lök på laxen har också de utländska ägarna börjat överge bolaget. Bara under augusti sålde utländska förvaltare av 27 miljoner Skandiaaktier, visar statistik från SIS Ägarservice.

Räknat från juni är utförsäljningen 40 miljoner aktier, eller knappt 4 procent av kapitalet.

Enligt Reuters surrar nu färska rykten om att stora utländska ägare kommer fortsätta sälja av sina innehav.

”Det är gott om rykten kring Skandia. Ibland verkar det som om de sprids mest för den goda sakens skull”, säger en analytiker som vill förbli anonym.

Grundlösa eller ej så bidrar ryktena till att driva bort investerarna från Skandia som haft en miserabel utveckling på börsen de senaste veckorna. Efter en överraskande bra halvårsrapport fick aktien lite luft under vingarna och nådde i slutet av augusti över 30 kronorsstrecket.

Sedan dess har kursen störtdykt över 60 procent.

Det sätter Skandia i toppen av förlorarlistan bland europeiska försäkringsbolag de senaste månaderna. Med ett börsvärde på 11-12 miljarder kronor ser bolaget ut att vara öppet för ett övertagande.

”Det borde finnas några som räknar på Skandia just nu, men samtidigt är konkurrenterna själva nervösa över sin egen verksamhet. Det skulle i så fall kunna vara en rent finansiell spelare som är intresserad”, säger analytikern.

På Skandia är det chefen för investerarrelationer, Harry Vos, som svarar på marknadens frågor och han har på sistone fått upprepa både en och två gånger att bolaget inte planerar någon nyemission.

VD Lars-Eric Petersson lyser däremot med sin frånvaro och bland analytikerna efterlyser man en mer aktiv kommunikation till marknaden från Skandias ledning.

På fredag har Lars-Eric Petersson en chans att uppdatera investerarna om läget då Skandias försäljning för september månad ska redovisas. Enligt SME Direkt väntar sig analytikerna i snitt en försäljning på 9,6 miljarder kronor under månaden. Någon stor effekt på kursen lär dock inte siffrorna få tror vår analytiker.

”Marknaden väntar på besked från Standard & Poors och på Skandias kvartalsrapport. Om de i september sålt för åtta eller nio miljarder spelar inte så stor roll i det långa loppet. Man vill se hur balansräkningen ser ut”, säger han.

Skandia noterades på onsdagen till drygt 11 kronor på Stockholmsbörsen. Det är till och med under de 15-20 kronor som bolagets kanske största kritiker, ABG Sundal Collier, satte upp som riktkurs i sin senaste analys.

”De flesta är nog överens om att aktien är billig nu, men för att kursen ska komma upp krävs en stabilisering av aktiemarknaden. Det är det man väntar på”, säger analytikern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.