Skandia pressade i USA
Totalt föll försäljningen 15 procent inklusive marknaderna utanfäör USA, som växte kraftigt.
”Försäljningsnedgången i år är främst hänförlig till vanligt fondsparande, framförallt i USA väljer kunderna produkter med ett försäkringsinnehåll i bistrare tider”, säger Skandias finanschef Ulf Spång.
Det ryktas på finansmarknaden att Skandia även tappat marknadsandelar i USA, men den statistik som visar på marknadsandelar publiceras inte förrän om två veckor. Klart är dock att vinstmarginalen i USA har fullständigt pulveriserats, ned till 0,6 procent från tidigare toppnivåer på 17-18 procent.
”Vi väntar oss en ökning av marginalerna i USA under året. Men vi når inte de tidigare nivåerna igen i år åtminstone. Den ökade konkurrensen som det kärva läget skapat har tvingat oss att öka provisionerna till säljarna vilket ökar kostnaderna”, säger Ulf Spång.
”Det handlar också om hur mycket man vill banta organisationen i sämre tider. Vi vill inte dra ned för mycket för då har vi inte kapacitet när det vänder upp igen, vilket vi tror att det gör inom en rimlig framtid. Jag tror att vi har passerat åtminstone hälften av nedgången”, säger Wade Dokken, VD för Skandia USA.
Han tror också att den expansiva penning- och finanspolitiken i USA, i form av skattelättnader och räntesänkningar, kommer att ha en positiv inverkan på försäljningen i USA på sikt.
Totalt sett föll vinstmarginalen på nyförsäljningen globalt från 14 procent för ett år sedan till tio procent under årets första sex månader. I Sverige, som utgör den tredje största marknaden efter USA och Storbritannien, ökade vinstmarginalen till 17 procent, men där kommer den inte att kunna ligga kvar, säger Ulf Spång.
”När vår verksamhet växer måste vi också bygga ut den underliggande administrationen och då ökar kostnaderna. Det gäller alla marknader. Vi har sagt att vi ska ligga på marginaler runt 12-14 procent långsiktigt, det är mer rimligt”, säger han.
Ulf Spång säger vidare att det är en stark trend att distributionskostnaderna ökar, samtidigt som Skandias möjlighet att få bättre ersättning från fondbolagen också gör det när volymerna ökar.
Är du nöjd med nyförsäljningen av er största produkt fondförsäkringar som, om man undantar USA, hamnade på elva procent? ”Ja det är jag nog, allt över tio procent tycker jag är rätt bra.”
Är ni alltför beroende av USA, som står för hälften av den totala försäljningen? ”Nej, det tycker jag inte. Vi har en sådan bredd nu. USA är en bra maskin att ha underliggande men vi växer ju starkt på andra stora marknader också, som Storbritannien, Japan och Tyskland.”
Vilken potential har Tyskland? ”Där finns stora möjligheter nu när pensionsreformen där öppnat upp för sparande i aktierelaterade produkter. Unit link försäkringar står nu för 24 procent av livprodukterna mot sex procent för tre år sedan. Totalt sett växer den tyska marknaden snabbast i Europa just nu och vi växer snabbare än marknaden.”
Försäljningen av en del av er andel av sakförsäkringsbolaget If till finska Sampo är villkorat av att deras bud på norska Storebrand går igenom, nu ser det inte ut att göra det. Vad ska ni då göra med If? ”Jag tror att alla parter är intresserade av att försäljningen av If genomförs oavsett vad som händer med Storebrand. Bolaget kan inte hänga i luften längre, jag tror att det blir en affär med Sampo, men blir det inte det måste vi snabbt hitta en annan lösning.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.