”Skandia måste göra nyemission”
På fredag är det dags för Skandia att redovisa sin försäljning för februari månad och som vanligt infinner sig en viss oro på aktiemarknaden inför siffrorna. Uppgiften om att mäklarfirman ABG Sundal Collier kapat sin riktkurs för Skandia till bara 30 kronor fick därför en extra stor effekt under torsdagen. Aktien rasade 8 procent till 58,50.
ABGs analytiker är mycket skeptiska till Skandia och lyfter särskilt fram den mycket dåliga lönsamheten i försäljningen av fondförsäkringar. En som delar den åsikten är HSBCs analytiker Nick Holmes. Det tar åratal innan lönsamheten i de här produkterna rinner igenom till Skandia, säger han.
”Vi har haft svårigheter att hitta en rätt värdering av aktien en längre tid nu. Skandia är ett företag som kom på en lysande produktidé för några år sedan och fick se en enorm försäljningsökning framför allt i USA. Problemet var bara att idén var lätt att kopiera och vi såg hur deras försäljning kraschade under förra året. De har blivit ett offer för sin egen framgång”, säger Nick Holmes.
Fullt så lågt som 30 kronor sätter inte Nick Holmes sin riktkurs för Skandia, men väl på 45 kronor. Det allt tuffare affärsklimatet i USA späder i sin tur på den oro som finns för hur bolaget egentligen ska finansiera den fortsatt snabba tillväxt som dagens värdering kräver.
I takt med att värderingsinstituten dragit ned sina betyg för Skandias kreditvärdighet har finansieringen blivit allt dyrare och ryktena om en nyemission har surrat länge kring Skandia. VD Lars-Eric Petersson viftar dock bort dem varje gång och Harry Vos, chef för investerarrelationer gör det även den här gången.
”Skandia har ett positivt kontantflöde och vi har sagt att vi ska dra ned upplåningen med 5 miljarder kronor i år. Vi har inga som helst finansieringsproblem”, säger han.
Bland investerarna och aktieanalytikerna är man uppenbarligen inte övertygad om att det förhåller sig på det viset. Nick Holmes är det definitivt inte.
”Om Skandia vill fortsätta att växa snabbt så måste de göra en nyemission. Klimatet är inte alls bra för det idag och de missade i min mening ett gyllene tillfälle när de stod på toppen av sin försäljningsboom”, säger han.
De utländska investerarna började överge Skandia redan under förra året. Andelen utländska ägare föll under 2001 från 56 procent till 41. Kanske delar de Nick Holmes övertygelse om att Skandias dagar som snabbväxare är över.
”Skandia är inte ett dåligt företag, men vi får nog finna oss i att det idag är ett högst normalt företag. Det var ett ´one-hit-wonder´ och kommer aldrig att återse den supersnabba försäljningstillväxten det en gång hade”, säger Nick Holmes.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.