Skandia: Massuttag stoppar flytträtt

En infekterad debatt om livförsäkringstagarnas flytträtt håller på att stjälpa hela upplägget bakom Skandias affär med Den Norske Bank. Skandia har haft långt gångna planer på att införa någon form av flytträtt. Risken för massuttag kan göra det omöjligt.

Enligt uppgift till Ekonomi24 skulle en flytträtt för Skandias livkunder kunna vara genomförd på mycket kort tid, redan om ett halvår. Men risken för massiva uttag kan nu tvinga Skandia att ändra på dessa planer.

Totalt förvaltar Skandia Liv pensionstillgångar på 280 miljarder kronor, varav 200 miljarder nu ska föras över under förvaltning av DNB.

”Den stora faran med flytträtt är just risken för massflykt och mediedrev. Det är då vi blir sårbara”, säger en person med insyn i hur arbetet sköts på Skandia.

Marie Louise Wenander, chefsaktuarie på Skandia, bekräftar för Ekonomi24 att arbetet med flytträtt för Skandias livkunder funnits på livbolagets agenda under en längre tid. Men arbetet har inte varit prioriterat.

Enligt Wenander är processen med att kartlägga hur en flytträtt skulle kunna genomföras i stort sett klar.

”Vi har en uppfattning om vilka lösningar som kan bli aktuella”.

Sårbarheten med flytträtten består i att livbolagets tillgångar förvaltas med lång placeringshorisont samtidigt som livtagarna är garanterade en viss avkastning. De som har kvar sina besparingar ska inte få drabbas negativt när någon tar ut sina pengar. Men tar för många sparare ut sitt kapital samtidigt blir det förstås problem.

Det är därför det är viktigt att livbolagets styrelse åtnjuter ett stort förtroende hos spararna. Det är något som Skandias VD och ledamot i styrelsen, Lars Erik Peterson och ordförande och Skandiatjänstemannen Jan Carendi just nu saknar. Det hjälper inte att Skandia valt att behålla en portfölj av strategisk aktier i egen regi. Kritikerna verkar inte vilja ha norska delstatliga DNB som långsiktig förvaltare överhuvudtaget.

I Skandia Livs styrelse finns även två oberoende representanter Annika Åhnberg och Katja Elväng. Enligt Skandia var det en enig styrelse som godkände beslutet om att lägga ut förvaltningen.

Frågan är oerhört känslig även avseende Skandia Livs relation till DNB. DNB har betalat 3,2 miljarder kronor till Skandia och räknar med att affärsuppgörelsen med Skandia Liv är långsiktig, att den omfattar samtliga livaffärer även i framtiden och att avtal bara kan sägas upp om DNB uttryckligen missköter uppdraget. En massiv flykt av pensionssparare är inget som finns i korten.

”Långsiktigheten i avtalet med Skandia Liv är en mycket viktig del av affären”, säger Geir Falkenberg på DNB:s informationsavdelning.

Frågan ingen idag kan svara på är hur bördan av eventuellt avhoppade Skandialivtagare ska fördelas mellan Skandia Liv och DNB.

Än är affären mellan Skandia och DNB inte fullt genomförd. Först ska den godkännas av Finansinspektionen och Konkurrensverket.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.