Skakigt i finanselitens portföljer

Enorma kursfall i många stora börsbolag har slagit hårt mot flera profilerade ägarkonstellationer. Affärsvärlden listar här några av de hårdast drabbade.

Island/Exista

Kombinationen kreditkris och börsfall har blivit en dödligt giftig cocktail för flera isländska finansföretag. Mest illa ute är nog banken Kaupthing och, framför allt, dess ägare investmentbolaget Exista.

Bolagets halvårsrapport härom veckan visade en soliditet på 33 procent – på pappret. Eftersom det svårt belånade Exista redovisar två stora innehav, Kaupthing och den finska finanskoncernen Sampo, som intressebolag slår raset i värde för båda dessa inte igenom alls på det egna kapitalet. Om man använder aktuella marknadsvärden och dessutom drar bort den goodwillpost på hela 3,3 miljarder kronor som finns i balansräkningen skulle Existas soliditet krympa till under 10 procent – ett extremt riskfyllt läge för bröderna Gudmundsson som rattar Exista.

Industrivärden

En av sommarens stora snackisar gäller kurskrisen i Handelsbanksfärens bolag, vilket slår hårt mot sfärens hjärta, investmentbolaget Industrivärden. SHB-gänget belånade sig hårt för att köpa upp sig i Volvo, i kamp med Christer Gardells Cevian. När sedan kurserna i Volvo, och andra sfärbolag som SHB, SSAB, Skanska och SCA har åkt ned i källaren, har belåningsgraden blivit närmast iögonenfallande – i halvårsrapporten hela 21 procent.

Under sommaren har I-värden sålt aktier i SSAB. Dessutom gjordes en försäljning i Handelsbanken – den första på sju år – vilken dock följdes av en ännu större ökning. I-värdens portföljnedgång illustrerar både verkstadsbranschens stora kursnedgång, liksom att traditionellt “trygga” innehav som Handelsbanken och SCA även sköljts med i detta ras.

Maths O Sundqvist

Östersunds bidrag till finansmarknaden, Maths O Sundqvist, tog det största börsbettet på den här sidan millennieskiftet. Med lånade pengar. I och med att börsen har packat ihop har den operasjungande finansmannen hamnat i ett finansiellt skruvstäd, vilket Affärsvärlden berättade om redan i maj i ett reportage.

Under sommaren har bekräftelserna kommit slag i slag. I två omgångar har han sålt ut hälften av innehavet i sin ögonsten, Hexagon – bolaget där han tidigare aldrig har sålt en aktie. Försäljningarna har inbringat över 2 miljarder. I juli blev så bokslutet i hans investeringsbolag Skrindan offentligt och visade att skulderna hade mer än fördubblats, från 5 till över 12 miljarder kronor på en balansomslutning på 20,7 miljarder kronor. Ställda säkerheter uppgick till 20,8 miljarder kronor.

Med tanke på att börsen har fallit ytterligare under 2008 är sista ordet säkert inte sagt om Sundqvists finansiella ställning.

Öresund

De tidigare guldmakarna Sven Hagströmer och Mats Qviberg har förlorat en hel del av sin glans det senaste året. Kursen för deras investmentbolag Öresund har gått från strax under 160 till 100 kronor på tolv månader, vilket är sämre än börsindex. De modiga aktieköpen och den kompromisslösa inställningen till innehaven som tidigare kännetecknat duon verkar vara som bortblåsta. Sven Hagströmer har under sommaren dykt upp på omslaget på både mäklarfirman

HQ:s kundtidning och Dagens Industris förstasidor och dömt ut börsen. I juli lades planerna på att starta en hedgefond ihop med gamle vapendragaren Jonas Wahlström också på is.

Öresund är obelånat och borde kunna klippa till med ett offensivt köp, och en åtföljande agenda. Om ledningen nu har några idéer.

Nordstjernan

Bland de sektorer som drabbas hårdast varje gång konjunkturen vänder ned finns alltid byggbranschen. Så även denna gång. Byggbolagen på Stockholmsbörsen har åkt på rejäla snytingar de senaste tolv månaderna. Skanska stod när detta skrevs i mitten av förra veckan på minus 43 och NCC på minus 46 procent. Byggraset innebär enorma värdeförändringar för NCC:s huvudägare, Johnsonstiftelsernas investmentbolag Nordstjernan. Nordstjernans näst största innehav, bygguthyrningsbolaget Ramirent, har haft ett om möjligt ännu värre år på börsen med ett ras på mellan 70 och 80 procent.

På ett år har värdet på de båda Nordstjernaninnehaven gått från som mest nära 10 miljarder kronor till drygt 3,5 miljarder i dag. Som tur är för Johnsongänget gick Nordstjernan in i 2008 i princip obelånat.

Cevian

En rad olika hedge- och aktivistfondsförvaltare har det svettigt i sommar. Flera svenska hedgefonder som tidigare visat fin utveckling har drabbats av raset. En av de värst drabbade är DLG Fonder, som den sista juli stod på minus 23 procent, efter en riktig mörkermånad i juni då Danckward-Liljeströms och Germers fond backade 13 procent. Även superdoldisen Harald Lundéns Eikos, som har haft en enastående utveckling de senaste åren, har backat – om än inte lika mycket som börsen: minus 5 procent till och med juli.

Det snackas också om hur tillståndet egentligen är för Christer Gardells Cevian. Fondens investeringar Volvo, Telia Sonera och tyska Munich Re har haft tråkig utveckling hittills under 2008. Den stora frågan är hur belåningen ser ut i fonden och till vilken snittkurs Cevian har köpt Volvoaktierna, en del ska ha köpts redan innan aktien stack hösten 2006. Men flera köp har skett till betydligt högre kurser. Samtidigt ryktades det i förra veckan om att Cevian skulle köpa in sig i Daimler, vilket i så fall skulle tyda på att fonden trots allt har resurser. Om uppgifterna nu stämmer.

Kinnevik

Stenbecks investmentbolag har även det haft en stökig sommar. Några av bolagets innehav tillhör marknadens stora förlorare de senaste månaderna. Ett exempel är tredje världen-teleoperatören Millicom, Kinneviks största aktieinnehav, som formligen slaktats på börsen efter en negativ tolkning av halvårsrapporten. Millicomaktien gick från 700 kronor i mitten på juni till dryga 480 kronor i skrivande stund. Ovanpå detta fick mediebolaget MTG:s 5-miljardersköp av en bulgarisk tv-kanal tummen ned av aktiemarknaden.

Det helägda skogsbolaget har väl också fått sig en släng av skogssektorns misstroende. Kinnevik har skulder på 8 miljarder kronor, vilket utgör över 30 procent av Kinneviks börsvärde i dag. Men en del av skulderna finns inom Korsnäs, och är inte direkt kopplade till investmentbolagets innehav.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.