Ska Sverige förlora Transmode också?

ANALYS: Självfallet ökar risken att ännu ett bolag försvinner. Men denna gång tror jag kompetensen blir kvar, det skriver Helen Ahlbom på Ny Teknik.

Självfallet ökar risken att den svenska verksamheten sakta försvinner efter en försäljning till amerikanska Infinera.  Dagens bud på 3 miljarder för det unga Stockholmbolaget oroar.

Spåren förskräcker. Titta bara vad som hänt med mobilverksamheten i Lund sedan Sony tagit över.

Men denna affär skiljer sig från andra svenska uppköp på flera punkter. Så därför tror jag att chansen är större att Transmode och kompetensen blir kvar i Sverige – även på sikt.

Och här är några av punkterna: 

  • Infinera är ett relativt litet bolag. Omsätter närmare 6 miljarder kronor (668 m usd) och har runt 1400 anställda. Det är visserligen väsentligt större än Transmode, med en omsättning på nästan en miljard kronor och knappt 300 anställda. Men ändå. Inifinera är inget Sony med över 140 000 anställda.
  • Infinera är liksom Transmode ett relativt ung bolag. Det grundades 2001, Transmode år 2000.
  • Kulturellt är de också lika. Båda har många tekniker i ledningsgruppen.
  • De två företagen ser ut att komplettera varandra vad gäller såväl produkter som marknad.  Transmode har prylar för kortare fiberkablar, och har främst kunder i Europa. Medan Infineras produkter och merparten av kunder finns i USA.

Många svenska känner till spelföretaget Mojang, men få har hört talas om Transmode.

Det är synd. Transmode är något så ovanligt som ett svenskt rent hårdvaruföretag som lyckats växa sig stora och lönsamma på kort tid. Att bolaget vänder sig till operatörer och inte till konsumenter bidrar förstås till att så få hört talas om bolaget.

Bolaget visar att det finns riktigt duktiga ingenjörer och entreprenörer i Sverige!

Att tveckla produkter för våglängdsmultiplexering, som ökar kapaciteten i nedgrävd fiber är resurskrävande. Att få snurr på försäljningen är därför extremt viktigt. Förra året tappade Transmode nästan 10 procent av sin omsättning. Det är inte bra för ett tillväxtbolag med en tung FoU-budget.

Förklaringen till tappet är en lägre efterfrågan från de europeiska operatörerna, och Helena Nordman-Knutson, som är talesperson för den oberoende styrelsen är inte orolig för nedgången.

– Efterfrågan på de här produkterna är helt enkelt bundna till operatörernas investeringscykler, säger hon.

De preliminära siffrorna för årets första kvartal ser väsentligt bättre ut, med en tillväxt på 23-24 procent. Därför kommer säkert en och annan aktieägare att anse att budet är för lågt.

Det håller dock inte Helena Nordman-Knutson med om.

– Man kan inte värdera ett bolag utifrån siffrorna för ett enda kvartal. Budet är inte heller ett rent kontantbud, utan Aktieägare kan också få del av Transmodes resa framöver genom aktierna i Infinera, säger hon.

Styrelsen var enhällig i sitt godkännande av budet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.