Sjuka marginaler – friska patienter
För fem tio år sedan var det en vanlig uppfattning, i alla fall på aktiemarknaden, att de stora läkemedelsbolagen hade nått vägs ände. Rader av storsäljare var på väg att tappa sina patentskydd, vilket brukar innebära intäktsbortfall på 90 procent eller mer. Samtidigt var det påfallande tomt i bolagens forskningsportföljer. En och annan menade rentav att alla höglönsamma mediciner redan var uppfunna, alltså sådana som botar sjukdomar som drabbar många i rika länder, där de som har råd att betala finns. Framtidens produktnyheter skulle mest handla om orphan drugs, preparat mot sällsynta sjukdomar med liten marknad men högt pris per behandling.
Så blev det inte riktigt. Förra året godkändes rekordmånga nya substanser av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Ett rekord som ser ut att ryka redan i år. Och inte bara smala mediciner kommer. Flera terapier mot gulsot, hepatit C, har till exempel lanserats. Hepatit C beräknas döda en halv miljon människor varje år. Bara i Sverige bär 40 000 personer på sjukdomen.
Något som tycks utmärka de nya läkemedlen, även de breda, är prislapparna. Att behandla en patient med hepatit C kostar omkring en halv miljon kronor i Europa, ännu mer i USA. Bolagen försöker ta ut så mycket de kan och patentskyddet gör dem till monopolister. I ett land med offentligt finansierad sjukvård, som Sverige, innebär det att läkemedelskostnaderna skenar, samtidigt som medicinen ransoneras så att bara de sjukaste får den (se sid 28).
Det senare kan synas hårt men är svårt att göra något åt givet hur statsbudgeten ser ut. Att korta patenttiderna eller prisreglera på det som ska vara en fri marknad kan fungera kortsiktigt men riskerar att få till följd att färre nya mediciner forskas fram.
Vi som är friska får helt enkelt hoppas förbli det tills patentskyddet går ut. Och köpa läkemedelsaktier så att vi får någon glädje av prisrallyt.
Dags att äta hatt igen
Min förmåga till politiska förutsägelser har aldrig varit något vidare. Men sämst hittills är nog förra veckans spådom att DÖ sannolikt skulle hålla så länge de partier som ingick pakten skulle förlora på ett nyval.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.