Sju tips inför årsskiftet
För en gångs skull är årsskiftet späckat med nyheter. Affärsvärlden har tagit hjälp av Cecilia Gunne, skattekonsult på oberoende rådgivningsfirman Burenstam & Partners, för att reda ut vad som gäller.
1 NYHET Förlustavdrag i kapitalförsäkring tas bort
En viktig nyhet är att reglerna kring kapitalförsäkringar förändras. Från 1 januari 2008 försvinner möjligheten att dra av för förluster på kapitalförsäkringen som gått ned i värde. I dag kan den som har gjort förluster på sin kapitalförsäkring dra av 70 procent av förlusten, vilket ger en skatteeffekt på 21 procent.
– Det här betyder att den som har förlust på sina kapitalförsäkringar kan sälja hela försäkringen före årsskiftet och göra avdrag i deklarationen som lämnas i maj 2008. Vill man ha kvar tillgången i familjen för att få del av eventuella framtida vinster, går det bra att sälja till sin make, säger Cecilia Gunne.
Men det kan vara svårt att räkna ut hur stor förlusten är. Om kapitalförsäkringen har stått orörd sedan den tecknades är det inga problem – då är de insatta premierna det anskaffningsvärde som du räknar mot. Men den som har gjort uttag en eller flera gånger under tiden måste beräkna anskaffningsvärdet på ett annat sätt.
– Det här är inget man gör på egen hand. Ta hjälp av din bank eller ditt försäkringsbolag. Men se till att göra det innan du fattar säljbeslutet. Det kanske visar sig att försäkringen har gått med vinst och då ska du absolut inte sälja, för den beskattas med 30 procent, säger Cecilia Gunne.
Det är inte många som har förluster i sina kapitalförsäkringar, påpekar hon. De som tecknade för länge sedan och de som har tecknat nelt nyligen har förmodligen vinster. Men det finns alltid en liten grupp som gick in vid precis fel tillfälle.
2 NYHET Avdragsrätten i pensionsförsäkringen försämras
Den gamla traditionella pensionsförsäkringen blir allt mindre intressant. Från årsskiftet försämras avdragsrätten ytterligare och begränsas nu till 12 000 om året, mot tidigare normalt omkring 20 000 kronor.
– Om man vill spara i en avdragsgill sparform måste man tänka på vad man har för marginalskatt nu, och vad man får sen när man ska ha ut pengarna. För den som bara betalar kommunalskatt i dag – exempelvis den som är ung – är det bättre att spara skattade pengar i en kapitalförsäkring, säger Cecilia Gunne.
3 Håll reda på kvittningsreglerna
En av de riktigt knepiga frågorna inför årsskiftet är vilka kvittningsregler som gäller när man har förluster i olika tillgångsslag.
Huvudregeln är att varje tillgångsslag behandlas vart och ett för sig, vilket innebär att förluster får kvittas fullt ut mot vinster på samma tillgångsslag. Den som har aktier och andra aktierelaterade värdepapper får dra av förlusterna fullt ut så länge de vinsterna räcker. Då blir skatteminskningen 30 procent av förlusten. Om det blir en nettoförlust får den dock bara dras av till 70 procent mot andra inkomster i inkomstslaget kapital, där skattesatsen är 30 procent. Därmed blir skatteminskningen på grund av avdraget 21 procent.
Men det finns undantag från regeln som ger full kvittningsrätt mellan aktievinst och -förlust. Vinster och förluster från noterade aktier tas upp till fem sjättedelar. Förluster på noterade aktiebeskattade värdepapper, exempelvis noterade fonder som inte är räntefonder som placerar i svenska kronor, får kvittas mot vinster på noterade aktiefonder och onoterade aktier.
– Detta är bara ett par av reglerna. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller i det enskilda fallet och ha ordning på kvittningarna så att man säljer det man vill sälja före årsskiftet. Sen är det för sent, säger Cecilia Gunne.
4 NYHET Höjd kapitalvinstskatt vid försäljning av privatbostäder
En annan stor och viktig nyhet för året är de nya reglerna kring fastighetsbeskattningen. Fastighetsskatten sänks och omformas och kapitalvinstskatten höjs från 20 till 22 procent. Dessutom begränsas rätten att få nya uppskov genom att ett tak på 1,6 miljoner kronor införs.
Så här veckorna före jul är det nog för sent att ge rådet att sälja villan före nyår för att få lägre skatt och högre uppskov, men nyheten tycks inte ha genererat några extraaffärer på villamarknaden. Få villaägare tycks ha gjort analysen att sälja före årsskiftet på basis av nyheten, i alla fall om man får tro en undersökning som DN lät göra bland Vi i Villas läsare i november.
– Det är klokt. Man säljer inte sin bostad av en sådan här orsak. Det är alltid familjens behov som måste styra. Dessutom är det bara om man ändå hade tänkt sälja inom några år som det lönar sig att betala in den något lägre skatten i förtid, säger Cecilia Gunne.
5 NYHET Uppskovsskatt tas ut på vinst från fastighetsförsäljning
Däremot kan det vara värt att räkna på om man ska betala in skatten för tidigare uppskov. Skälet är att gamla och kommande uppskovsbelopp ska beläggas med vad regeringen kallar en ränta på 0,5 procent. Utformningen av “räntan” är komplicerad: Varje år ska den som har uppskov ta upp en schablonränta på 1,67 procent, som beskattas med 30 procents skatt. Det blir 0,5 procent. Eller i reda pengar: 5 010 kronor för den som har en uppskovsvinst på 1 miljon. Skatten beräknas alltså på hela den vinst som gjordes när fastigheten såldes. Den vinsten finns ofta på den kontrolluppgiftsspecifikation som du fick till den senaste deklarationen.
Eftersom kapitalvinstskatten höjs till 22 procent, motsvarar uppskovsräntan en effektiv avdragsgill ränta på 3,3 procent.
– Tumregeln är att det bara är lönsamt att betala in skatten i förtid om man har tänkt sig att snart sälja sin bostad. Den som avser att behålla behöver inte tänka på att betala in i förtid. Den som har stora aktieförluster och saknar andra kvittningsmöjligheter kan dock ta fram en del av uppskovsbeloppet, säger Cecilia Gunne.
Beslutar man att betala, ska skatten vara insatt på skattekontot senast 12 februari 2008 för att det inte ska bli kostnadsränta på skattebeloppet. Själva återföringen görs i deklarationen.
En annan försämring är att uppskovet normalt upphör vid arv, testamente, gåva och bodelning. Undantag gäller bara vid arv till make, sambo och hemmavarande barn under 18 år, liksom bodelning vid äktenskapsskillnad eller om ett samboförhållande upphör.
– Tänk därför på att under 2007 göra färdigt de gåvor ni planerar av bostäder med uppskov. Detsamma gäller bodelningar av sådana bostäder under äktenskapet, säger Cecilia Gunne.
6 NYHET Kommunal avgift ersätter den gamla fastighetsskatten
Den som har hus utomlands har flera nyheter att se fram emot: Den som säljer en permanentbostad i Sverige och köper en permanentbostad i ett annat EES-land har rätt till uppskov med att betala reavinstskatten. Den rätten hade man inte tidigare annat än genom att åberopa EU-rätten.
Ägare av hus i ett annat land behöver inte heller betala den nya uppskovsräntan på reavinsten – om huset är beläget i ett land som Sverige – har dubbelbeskattningsavtal med. Anledningen är att det som politikerna kallar “ränta” på uppskoven egentligen är en skatt. Och den får man inte ta ut i de länder som Sverige har skatteavtal med.
Från och med årsskiftet ersätts den gamla fastighetsskatten med en ny kommunal avgift på högst 6 000 kronor per villa. Den kommer inte heller att tas ut på fastigheter i utlandet.
7 NYHET Förmögenhetsskatten avskaffas
Slutligen kan bankpersonalen nu äntligen få semester i mellandagarna.
Detta blir nämligen det första årsskiftet utan förmögenhetsskatt, vilket innebär att bankerna slipper sälja postväxlar till förmögna svenskar som vill ha pengarna i madrassen över nyårsnatten.
Ingrid Kindahl
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.